Reklama

Reklama

Oz

(seriál)
  • USA Oz
všechny plakáty
Trailer
USA, (1997–2003), 54 h 37 min (Minutáž: 53–98 min)

Tvůrci:

Tom Fontana

Hrají:

Ernie Hudson, J.K. Simmons, Lee Tergesen, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Harold Perrineau, Terry Kinney, Dean Winters, George Morfogen, Rita Moreno (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(56)

Americký televizní seriál napsaný a vytvořený pod taktovkou Toma Fontany. Vyšlo šest sezón v rozmezí šesti let (1997-2003). OZ je přezdívka nápravného zařízení kdesi ve státech. Mnoho příběhů se odehrává v Emerald City, kde panují podivné pravidla. Zkráceně „Em City“ je experimentální typ vězení. Příběhem nás provází Augustus Hill (Harold Perrineau) bývalý drogový dealer a feťák nyní na kolečkovém křesle. (gruvacek)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (97)

Redi 

všechny recenze uživatele

Trvalo mě několik epizod (ne-li celou první sérii), než jsem se do toho dostal, než jsem se vžil do postav, které stejně pořád umírají, jsou zavražděni abych byl přesný, brutálními způsoby. Potom už jenom člověk čeká, co za dalšího zmetka dojde, který buď hned pojde nebo to tam začne ovládat až do konce. Nepředvídatelný seriál se spoustou nepředvídatelných postav, kde si každý najde nějaké svoje oblíbence, pokud si zrovna na samotce nezačne potírat svoje výkaly po zdech. Největší radost v seriálu - když árijci dostanou počuni nebo když si jeden z druhého udělá svoju děvku. Árijská síla :D ()

geimz 

všechny recenze uživatele

Šesť sérií narvaných do prasknutia brutalitou, sexom, vulgárnou vravou a geniálnymi charaktermi. Samozrejme, autenticita a nehumánnosť sú hlavnými lákadlami, ale práve charaktery sú najväčšou devízou tohto seriálu. A Oz tu predstaví tak prepracované postavy, aké ešte žiaden film alebo seriál, s ktorým som sa doposiaľ stretol, neponúkol. Postupný vývoj a premena všetkých postáv je tak fascinujúca a pritom tak prirodzená, emócie, ktoré sa zľahka a bez problémov prenášajú na diváka a pôsobia absolútne drtivo, skľučujúca, depresívna a stiesnená atmosféra, ktorá zožiera zvnútra, zmysluplné dialógy, fantastické herecké výkony a bezservítková, pritom ale nie samoúčelná brutalita. Toto sú elementy, ktorými sa nemôže pýšiť žiaden seriál súčasnosti, v tomto je Oz tak bezkonkurenčne výnimočný. Hlavne si treba uvedomiť, že dej tu je nie je tvorený nejakým veľkým spoločným príbehom, ale osudmi, vývojmi a osobnými príbehmi všetkých zúčastnených postáv a vzťahov medzi nimi. A tu na celej čiare jednoznačne vyhráva vzťah Beecher-Schillinger a v neskoršej fáze aj Keller-Beecher, a obom sa dostalo dostatočne uspokojujúceho konca, aj keď koniec seriálu ako taký mohol byť viacej prepracovanejší a mohlo sa uzavrieť pár ďalších dejových liniek, ale to už je môj subjektívny názor. Ďalšími veľkými výhodami tohto seriálu je takmer nulová existencia klišé a bezproblémovosť scenáristov v odstránení kľúčových, niekedy roky budovaných charakterov. A za všetky spomenuté faktory je aj 5 hviezd málo. P.S : Nikdy som nevidel vo filme takú čistú, krásnu a jasnú bratskú lásku ako medzi O´Reillyovcami. Nádhera. ()

Reklama

Drirr 

všechny recenze uživatele

Strhující, nekompromisní, pro otrlé. Antihrdinský seriál ve kterém si každý najde svého oblíbeného vraha. Nikdo není bez poskvrnky a nikdo bez poskvrnky neodejde. Drogy, homosexualita, násilí, korupce, kostlivci ve skříních, pod matracema i v zas*aných šuplících hned vedle bible a kousku skla místo nože. Může být takový seriál přitom brán ještě vážně? No to si pište že jo. Vlastně se u toho dá i docela přemýšlet a některé postřehy tvůrců ohledně amerického vězeňského systému (byť je nutné samozřejmě brát to trochu s odstupem a zdravou nedůvěrou) jsou neuvěřitelně trefné. Takže ano. Samoúčelnou naturalistickou brutalitu nesnáším, ale v tomto případě dělám výjimku. Tohle je dost dobrý. ()

evilmind 

všechny recenze uživatele

Další seriálový maraton, 60 hodin čistého času, kterých nebudu určitě litovat. Vězeňská show HBO je tak drsná, že z jakéhokoliv jiného snímku ze stejného prostředí dělá jen trapně markýrovanou podívanou. Jsou tu propracované intriky i primitivní násilí, vezeňské gangy, zkorumpovaní dozorci, a lidský život nemá cenu ani zlámaného dolaru. I ti nejkladnější hrdinové jsou alespoň vrazi nebo prznitelé malých dětí. Brutální scény jsou IMHO občas až příliš brutální na televizní obrazovku, a tím víc je třeba HBO ocenit... ()

O.Peta 

všechny recenze uživatele

Sliboval jsem si víc. Oz se odehrává pro mě ve velmi atraktivním prostředí, ale vůbec mi nesedí ty vypravěčské vstupy a průvodce v roli Harolda Perrineau. Další co fakt nemusím, je nadměrné využívání Boha, tady se o ničem jiném v podstatě nemluví. Ať má víru každý jakou chce, to nikomu neberu, ale proklamovat skoro v každé větě jak je všechno Boží vůle a podobně, to nevydržím. Po první řadě pokračování odkládám. 60% ()

Galerie (65)

Zajímavosti (22)

  • Dean a Scott William Winters, kteří ztvárnili bratry Ryana a Cyrila, jsou bratry i ve skutečnosti. (CRYPT)
  • Craig muMs Grant, představitel Arnolda 'Poety' Jacksona, si napsal všechny básně, které v seriálu četl, sám. (Vikess)
  • Postava Shirley Bellinger byla natočena podle skutečné vražedkyně dětí Susan Smith. (CRYPT)

Související novinky

Sirotek Thor konečně adoptovaný?

Sirotek Thor konečně adoptovaný?

29.12.2011

Nejdřív se na něj vykašlal režisér jedničky Kenneth Branagh, pak televizní tvůrce Brian Kirk a nedávno kvůli obvyklým „tvůrčím neshodám“ i Patty Jenkins (Zrůda). Následně studio Marvel oslovilo další… (více)

Reklama

Reklama