Reklama

Reklama

Oz

(seriál)
  • USA Oz
všechny plakáty
Trailer
USA, (1997–2003), 54 h 37 min (Minutáž: 53–98 min)

Tvůrci:

Tom Fontana

Hrají:

Ernie Hudson, J.K. Simmons, Lee Tergesen, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Harold Perrineau, Terry Kinney, Dean Winters, George Morfogen, Rita Moreno (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(56)

Americký televizní seriál napsaný a vytvořený pod taktovkou Toma Fontany. Vyšlo šest sezón v rozmezí šesti let (1997-2003). OZ je přezdívka nápravného zařízení kdesi ve státech. Mnoho příběhů se odehrává v Emerald City, kde panují podivné pravidla. Zkráceně „Em City“ je experimentální typ vězení. Příběhem nás provází Augustus Hill (Harold Perrineau) bývalý drogový dealer a feťák nyní na kolečkovém křesle. (gruvacek)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (97)

Gothar 

všechny recenze uživatele

Majstrovské dielo, dej sa v každom dieli posúva dopredu, nenájdete tu epizódy slúžiace iba na vyplnenie času. Väzni prichádzajú a odchádzajú a drsné prostredie pôsobí viacmenej realisticky. Nie je tu vyslovene kladná postava a v podstate si len môžete vybrať svojho hrdinu a dúfať, že život v base prežije bez ujmy. Oz nemá hlavnú dejovú líniu, ale o to lepšie pôsobí ako celok, kde sledujete rôzne príbehy, ktoré sa občas spájajú, potom rozchádzajú alebo končia. Kvalita sa drží vysoko, obľúbenú sériu nemám. Prvá je trochu slabšia, možno aj preto, že nikoho nepoznáte, ale potom ide kvalita hore a už neklesá. Herci sú výborní a veril som im každé slovo. Dojem umocňuje takmer úplná absencia happyendov. 100 % ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

První cca 4 série jsem to, s jistýma výhradama, žral.. Potom ale začal být stále výraznější ten telenoveloidní pattern kdy už scénáristi vaří přiblble absurdní zápletky z osolené vody.. Ono to už od startu mělo dost daleko k nějakému realistickému (nedej bože hyperrealistickému-jak tady někteří slaboduší píší) popisu chodu věznice, ale to co si tvůrci cucají z prstu někdy od půlky čtvrté série, to už si fakt nezadá s peckama typu Tak jde čas, nebo Divoký anděl :D . Jak jindy "panikařím" když nějaký seriál dokoukávám, tak tady jsem se modlil ať už to konečně skončí... Já úplně chápu, že v mnoha ohledech to byl milník v seriálové tvorbě, ale z dnešního pohledu je to už zastaralé...Ale abych jen nehanil: Herci jsou ale prvotřídní.. Tklivá trumpeta v pozadí tvoří krásně nervní atmošku.. Některé dějové linky jsou silné.. A i kdyby to bylo realistické jen z 50%, pořád je zde důvod vážně se zamyslet jestli v tom USA jailsystému není něco čirou náhodou špatně. ()

Reklama

Ozo 

všechny recenze uživatele

Kruté, ale zároveň fascinující místo - to je Oz. Roznodně bych se sem nechtěl dostat, ale jsem vděčný, že jsem jej mohl pozorovat. EDIT 27.6.2011 Po dvanáctém dílu čtvrté série, který byl tak neuvěřitelně silný (ostatně, čtvrtá série je celá maximálně našlapaná a pro mne jednoznačně nejlepší), snižuji hodnocení Prison Breaku. Ten rozdíl je obrovský. ()

Cubinho 

všechny recenze uživatele

Seriál s více zápornými postavami těžko pohledat. Samozřejmě, děj se odehrává ve věznici, kde se to vyvrheli jenom hemží, ale když si vzpomenu na Shawshank, Zelenou míli, a další, kde režiséři (režisér) považoval téměř všechny odsouzené za "neprávem odsouzené" dobré duše, tak je oproti nim OZ neskutečně realistická. Určit největší zrůdu věznice je potom hodně těžké - Schillinger, Adebisi, Scott Ross nebo snad O'Reily? Nadruhou stranu tady jsou o. Mukada, McMannus, z vězňů celkem sympatický Alvarez, nejde také nefandit (alespoň v první sérii) Beecherovi. Uvidíme, jaké postavy přinesou další série. Po té první dávám celkem jistých 5*. ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Z první série mám veskrze kladné pocity, prostředí ve kterém se děj odehrává je dobré a věrohodné. Ovšem uvěřit, že by někde ve světě OZ – Em City fungovalo, tak jak je to ukázané v tomto seriálu je těžké…Herci jsou s citem obsazení (všechny rasy), hrají dobře a nepřehrávají a i když jsou to vrazi, dealeři a všelijaká verbež, dokážete si k nim po pár dílech vybudovat určitý vztah. Já si nejvíce oblíbil Beechera (Lee Tergesen) a Adebisiho (Adewale Akinnuoye-Agbaje). Poslední díl první série je nejlepší a nemá chybu, díky němu se alespoň na druhou sérii doopravdy moc těším. 8/10. Edit (17.7.2011) - Druhá série si drží kvalitativní laťku stejně vysoko jako předchozí a proto hodnocení neměním. Oz budu sledovat dále. 8/10. Edit (28.7.2011) - Třetí série 10/10. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (22)

  • Ruka, která je tetována v úvodních titulcích, patří zakladateli série Tomu Fontanovi. (Vikess)
  • Postava Shirley Bellinger byla natočena podle skutečné vražedkyně dětí Susan Smith. (CRYPT)
  • Čtvrtá série měla být původně poslední. Můžeme to poznat podle tří věcí: 1) byl ukončen pronájem budovy, kde se seriál odehrával. Tom Fontana nemohl najít nové místo pro natáčení, tak pro jistotu udělal to, že věznici na konci finální epizody nechal vybouchnout. Nakonec se našla k pronajmutí podobně vypadající budova v New Jersey. 2) pro finální epizodu byly natočeny dva různé konce. První měl být ten, že komise propustí vězně Tobiase Beechera (Lee Tergesen) na podmínku. Ve druhém konci propuštěn není. Jenomže Tom Fontana si oblíbil šťastný konec s propuštěním natolik, že to do dílu zakomponoval jako sen Beechera. 3) Finální epizoda se jmenuje „Slavná poslední slova“. (HonzysKISS)

Související novinky

Sirotek Thor konečně adoptovaný?

Sirotek Thor konečně adoptovaný?

29.12.2011

Nejdřív se na něj vykašlal režisér jedničky Kenneth Branagh, pak televizní tvůrce Brian Kirk a nedávno kvůli obvyklým „tvůrčím neshodám“ i Patty Jenkins (Zrůda). Následně studio Marvel oslovilo další… (více)

Reklama

Reklama