Reklama

Reklama

Chobotnice

(seriál)
  • Itálie La piovra (více)
Itálie / Francie / Rakousko / Španělsko, (1984–2001), 68 h 23 min (Minutáž: 52–114 min)

Hrají:

Michele Placido, François Périer, Paul Guers, Remo Girone, Patricia Millardet, Nicole Jamet, Florinda Bolkan, Jacques Dacqmine, Cariddi McKinnon Nardulli (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Policejní inspektor Corrado Cattani je přeložen na Sicílii s manželkou a dvanáctiletou dcerou Paolou. Jelikož se specializuje na mafii a s ní spojené obchodníky s drogami, jejichž transakce jsou kryty bankou a jeví se jako legální obchody, brzy se stane terčem vyhrožování. Po únosu své dcery je Cattani donucen odvolat žalobu proti hlavnímu podezřelému, a to i přes pohrdání svých kolegů. Paola se po únosu vrací v zuboženém stavu a Corrado se pouští do nemilosrdné odvety vůči zločincům. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (150)

Akana 

všechny recenze uživatele

V době, kdy to u nás premiérově běželo, to byla samozřejmě v tom našem normalizačním úhoru špičková záležitost. Ale i teď po letech musím rád konstatovat, že stárnutí u tohoto seriálu probíhá velmi milosrdně. Pořád je to velmi působivé a neokázale realistické. Placidův přerod ze sebejistého, energií nabitého kriminalistického rytíře v rozsypaný uzlíček nervů po únosu a následně v okoralého mstitele je brilantní. I mě občas v první sérii trochu otravovaly opakující se Cattaniovic manželské výstupy, ale uznávám, že měly v příběhu své místo a pro komisařův "psychologický profil" i své opodstatnění. Můj nejoblíbenější padouch? Jednoznačně Périerův advokát Terrasini. ()

Al44... 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První seznámení s komisařem Cattanim, který přijíždí na Sicílii plný sil a odhodlání. Hned z počátku se mu daří a snad i věří, že se mu může podařit uspět v boji s italskou mafií. Bohužel se mýlí. Karta se totiž záhy obrátí a podsvětí Cattaniho tvrdě srazí na kolena. Co je dobré je perfekní vykreslení psychologie hlavního hrdiny a velmi propracované dialogy. Skvělé jsou i záporné charaktery mafiánských bosů v čele s advokátem Terazinim nebo Laudeem. ()

Reklama

mahler 

všechny recenze uživatele

Pokud se dá o nějakém filmu či seriálu říct, že dobře vystihuje skutečnou atmosféru místa a doby, je to právě tenhle. První série líčí začátek sisyfofské práce komisaře Cattaniho a také začátek jeho osudového boje proti mafii. Příliš problémů s výpravou tohoto seriálu tvůrci zřejmě neměli, takže jim naštěstí zbylo dost na kvalitní mezinárodní obsazení. ()

fantoci 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriály typu Chobotnice jsou nepřekonatelné. V tomto se poprvé setkáváme s celou řadou postav a postaviček Sicílie druhé poloviny osmdsátých let. Seriál Chobotnice patří k tomu nejlepšímu, co v italské provenienci vzniklo. Hlavní postavou je komisař doktor Cattani. Sledujeme tragické osudy jeho a jeho rodiny. Snad žádná z postav příběhu nezemře přirozenou smrtí. A jsou jich desítky až stovky. Složitý děj, složité zápletky. Kvalita seriálu je však na vysoké úrovni a právem si v hodnocení zaslouží hodnotu deset. ()

Borki 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Podľa môjho názoru jedno z najlepších diel talianskej televíznej produkcie, dokonalý herecký výkon Michele Placida v roli komisára Corrada Cattaniho, ktorý sa stal jedným z najobľúbenejších hrdinov môjho detstva, v kombinácií s hudbou neprekonateľného Ennia Moriconeho (ktorá začala zdobiť tento taliansky klenot od druhej série) urobil tento seriál nenapodobiteľným a neprekonateľným svojho druhu. Motiváciou k zapojeniu Ennia Moriconeho do tvorby ďalších pokračovaní tohoto seriálu bol pre tvorcov s najväčšou pravdepodobnosťou až nečakane vysoký úspech ktorý po odvysielaní doma aj v zahraníčí získala prvá séria pri ktorej tvorcovia pôvodne ani neplánovali že budú v tvorbe tohoto seriálu ďalej pokračovať. Osudovosť, smutný a často až tragický charakter deja bol pre divákov zážitkom vyvolávajúcim vysoko emotívne pocity vďaka ktorým sa stal pre mnohých nezabudnuteľným. Charakter, osudy hlavného hrdinu a dokonalé stvárnenie tejto postavy jej predstaviteľom urobili však tohoto hrdinu v seriáli nenahraditeľným čo spôsobilo že po jeho odchode už žiadna z ďalších sérii napriek ich nemalému úspechu tie predchádzajúce neprekonala. Je treba dodať že aj pôvodný dabing českej televízie vo svojej dokonalosti prispel k zvýšeniu úrovne tohoto seriálu a k jeho vysokej obľúbenosti medzi českými a slovenskými divákmi. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (15)

  • Corrado Cattani (Michele Placido) používal v prvých štyroch sériach zbraň "Colt Python". (Raccoon.city)
  • Zahraniční produkce seriálu byla první, která si vybrala po revoluci k natáčení Prahu. (Arnost.Dadak)

Reklama

Reklama