Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks - Návrat

(série)
  • USA The Return
Promo 2
Drama / Mysteriózní
USA, 2017, 18 h (Minutáž: 60 min)

Režie:

David Lynch

Scénář:

David Lynch, Mark Frost

Kamera:

Peter Deming

Hrají:

Kyle MacLachlan, Michael Horse, David Lynch, Miguel Ferrer, Chrysta Bell, Naomi Watts, Robert Forster, Laura Dern, Kimmy Robertson, Harry Goaz, Don Murray (více)
(další profese)

Epizody(18)

Obsahy(1)

Nový osmnáctidílný limitovaný seriál, režírovaný výlučně Davidem Lynchem, pokračuje 25 let poté, co obyvatele svérázného městečka na severozápadě USA šokovala děsivá vražda jejich místní královny, mladé studentky Laury Palmerové. Scénáristy a výkonnými producenty Twin Peaks jsou tvůrci seriálu David Lynch a Mark Frost, výkonnou producentkou je Sabrina S. Sutherlandová. (HBO Europe)

(více)

Videa (5)

Promo 2

Recenze (142)

VanTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

David Lynch dostal volnou ruku a ukázal, že v Twin Peaks je ve svém živlu, nicméně (na své dnešní poměry) stále příčetný – to ho nejspíš usměrňoval Mark Frost. Dohromady vyprodukovali totální bizár, v němž pomalé, nesouvisející scénky po předlouhé agónii překonávají propasti trapnosti, aby vygradovaly do surreálného ticha bezpointového vtipu a/nebo abstrakce zla z jiných dimenzí. Třetí sezónu pojali autoři z větší části jako absurdní "telenovelovou" komedii plnou nesrozumitelného, bezkontextového chování plejády roztodivných existencí; z té menší pak jako meditativní ponor do groteskních výjevů pokrouceného universa – a tady jsem se i nudil. Nejvíc mě však ve výsledku zamrzelo, že většina z těch svérázných postaviček se zde objevila jen kvůli pár výstupům, často bez jakéhokoliv dramatického oblouku či pointy (což zejména platilo o navrátilcích – aspoň, že rozetnuli trojúhelník Normy, Eda a Nadine). Zde se nejenom nic nevysvětlovalo, ale ani neuzavíralo, jediná jakž takž dotažená linka se týkala dvou agentů Cooperů (BTW, za zpomaleného Dougieho by zasloužil MacLachlan cenu). Závěrem tak mohu fádně konstatovat, že jsem sice nepochopil absolutně nic, ale výborně se bavil (a v Roadhouseu poslechnul několik skvělých "nemainstreamových" kapel). ()

Lukin413 

všechny recenze uživatele

Twin Peaks hraje v příběhu vedlejší roli, jedná se především o dvojitou Oddyseu Dalea Coopera. Lynchova představa, neomezována producenty, vedoucími televize, ani nízkým televizním rozpočtem. Tato série vám nedopřeje luxus předvídatelnosti, v podstatě musíte být neustále ve střehu, děj se odvíjí prazvláštními zákrutami. Forma je nekompromisní, nehraje se často na dílčí pointy jednotlivých epizod, na druhou stranu se dočkáme několika epizod, které výrazně odbočí. Tempo je povětšinou pomalé, scény těkavé, náročné na sledování. ()

Reklama

WillBlake 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Návrat ukázal, čím vším může návrat být, přičemž elegantně umocnil dávnou minulost, aby ji následně zanechal v dokonalém bezčasí a diváka tak uvrhl do transu. Oproti starým dílům Twin Peaks je The Return samozřejmě dost „jinde“, ale když se přestaneme koupat v sentimentu a snít o mýdlové opeře, pravděpodobně nám dojde, že obě původní série solidně rozválcoval. Uff, tak jsem to napsal. A možná až ve chvíli, kdy se začneme pídit po různých teoriích a diskutovat s okolím o významech, si naplno uvědomíme, kolik filozofie a zároveň temnoty třetí série ukrývá, co se asi stalo Audrey a jak bezútěšný je Cooperův osud. Lauřin závěrečný výkřik ve mně bude rezonovat dalších pětadvacet let. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Důstojný následovník, předchozí, naprosto perfektní série. A to je (bohužel) největší plus. Zbytek je hodně nevyrovnaný mix, kde některé díly jsou naprosto dokonalé a jiné úplně o ničem. Vím, že je Lynch pořád někde jinde, nemusím jeho díla chápat, ale musím mít po skončení ten silný, blíže nepopsaný pocit, že jsem viděl něco, na co hned tak nezapomenu. A to mi tady celkem chybělo, přes skvělý konec a famózního Kyla, jsem nucen konstatovat, že jsem od tohoto seriálu čekal určitě víc. ()

TonyM 

všechny recenze uživatele

Lynch zasa raz naservíroval poriadne prepečený mindfuck. Objavilo sa mnoho starých známych tvárí, niektoré zasa dosť chýbali. Celkovo veľmi príjemná nostalgická jazda s moderným nádychom. No čo ostalo je staré dobré Lynchovo surreálno. V dnešnej dobe pustiť do éteru takýto kúsok je prepleskom súčasným seriálom. Najlepšia časť série podľa mňa bezkonkurenčne č. 16. Ďakujem pán Lynch za zážitok počas celej série. ()

Galerie (450)

Zajímavosti (22)

  • Epizóda je venovaná Jackovi Nancovi (Pete Martell), ktorý zomrel ešte v roku 1996. V tejto epizóde ho možno vidieť vďaka použitiu archívnych záberov z pilotnej epizódy (1990). (koba)
  • Tvůrci seriálu David Lynch a Mark Frost prý dlouho diskutovali nad otázkou, zda by se ve 3. sérii neměl objevit i Cooperův (Kyle MacLachlan) kolega Chester Desmond (Chris Isaak), který zmizel během vyšetřování vraždy Teresy Banks. K návratu postavy nakonec nedošlo, protože nedokázali najít vhodný způsob, jak ji do děje zakomponovat. (mandyl)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Chystá David Lynch nový seriál?

Chystá David Lynch nový seriál?

28.11.2020

Legendární režisér David Lynch (Modrý samet, Městečko Twin Peaks) se chystá na natáčení nového seriálu. Tato informace se objevila v týdeníku ProductionWeekly, jenž je zdrojem dat o nově chystaných… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama