Reklama

Reklama

Když se objeví tělo místního teenagera, městečko Twin Peaks je otřeseno. (SkyShowtime)

Recenze (213)

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Potřetí během tří let se vrhám do tajuplného Městečka Twin Peaks, se snahou odhalit co nejvíce jeho záhad. První díl je ztělesněním skoro všeho, co Twin Peaks představuje. Hned úvodní scéna vám ukáže, že tady nejste v klasické TV produkci, že tady jde o něco víc. Badalamentiho hudba famózně graduje u scény s odhalením oběti, a práce s kamerou a uchopením celé scény u dialogu mezi Trumanem a Palmerem je psychologicky skoro až hororová. Když pak na scénu nastoupí opravdu zvláštní agent Cooper, spolu s ním přichází takové ztělesnění agenta, kterého by chtěl potkat každý divák, laskavý, dobrosrdečný, empatický... První díl je sám o sobě jedním z klenotů, a rozehrává příběh, který nenechá vydechnout. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Cosi je shnilého v městečku Twin Peaks.... Pilotní díl slibuje velké věci - dobře zahrané a podivně se chovající postavy (detektiv Cooper v podání Kyla MacLachlana se slabostí pro Douglaské jedle a plněné koblihy má ohromný potenciál) anebo napínavý děj a pěknou porci Badalamentiho hudby. Něco mi říká, že tenhle seriál bude pořádné maso, ačkoli co jiného taky čekat od Davida Lynche? Těším se, těším. ()

Reklama

kobejn 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nepochybně skoro jedinečná záležitost...s odstupem času by se i na tomdle našli nějaký mouchy, ale v zásadě se jedná jen o drobné detaily...například nepopiratelná dávka patosu a kýče, kerá tu chvílema přesahuje snesitelnou mez - konkrétně mám na mysli plačtivý grimasy Lary Flynn Boyle...na druhý straně je tu výborna Wendy Robie a její závěsy! Lynč má tak úžasnej smysl pro hjůmr, že z toho zůstává rozum stát - všechny ty drobný gegy jako například, když Kůpr s Herrym číhaj na Donnu, kerá jede za Džejmsem a Kůpr Herrymu, kerej se bojí toho, že je ztratili, řekne - Dej mi koblihu! Geniální okamih! Todle dělá z Lynče, Twin Píksu a toho všeho naprosto junik experienc - a povyšuje ho nad všechny ostatní seriály, kerý nikdy nedosáhnou velikosti twin píksu jen proto, že jim chybí tydle ty jedinečný maličkosti, který má twin píks a kerý mu dodává Mástr Lynč!!!!! Takže jesli je jedinej seriál za kerej bych kráčel s ohněm, pak jedině Twin Peaks! ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Twin Peaks pre mňa predstavuje určité prepojenie žánrov aj samotnej Lynchovej tvorby. Na čom seriál stavia, sú charaktery, ktoré ako pevne dúfam, po zhliadnutý prvého dielu, budú rozvíjané z lynchovskov dokonalosťou v ďalších častiach. Zmes čierneho, absurdného humoru zo stiesnenou atmosférou a poetickou badalamentiho hudbou tvoria s tohto seriálu už po zhliadnutý prvej časti, neskutočne pôsobivý zážitok, ktorý sa jednoducho musí vryť do pamätí každému, kto aspoň trocha lynchovu tvorbu pozná a komu je blízka. Asi najgeniálnejšia úloha Kylea MacLachlana, ktorý si ju vyslovene užíva a ktorého detektív Dale Cooper je od prvej minuty nezabudnuteľná ba priam kultová postava. Pilotný film k seriálu nemohol dopadnúť lepšie. Som zvedavý čo bude ďalej. ()

erased 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak moc jsem si při příjezdu do Twin Peaks chtěl připadat jako agent Cooper, leč nestalo se. Tajemstvím obestřené lesy i samotná zdánlivě 'obyčejná' vražda mě na první pohled fascinovaly stejně jako jeho, avšak bez výjimky nesympatičtí a nezvykle přehrávající obyvatelé tohoto horského městečka mě od něj málem odradili ještě než jsem se stihl dostat k tomu nejlepšímu. Stejně tak mi od samého začátku naprosto nesedla kultovní Badalamentiho hudba (klavírová část Laura's Theme především), a tak bylo mé sžívání se s něčím takto novým zatraceně trnité. Za těch málem 25 let se toho na seriálovém poli změnilo hodně a hodina a půl je na tak vlažný pilot přespříliš. Nakousl sice prakticky vše, co se v budoucnu v seriálu objevilo, ale ani v nejmenším nestačí na sžití se s tím šíleným prostředím a atmosférou, a zároveň zbytečně brzdí ten méně náročný úvod do atraktivní detektivní linie. Ve zkratce, takhle jsem si představení seriálové legendy nepředstavoval. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (8)

  • Pilotní epizoda má alternativní závěr. V době výroby pilotu David Lynch a Mark Frost nevěděli s jistotou, zda ABC zakoupí práva na celou řadu a chtěli, aby pilot měl pro tento případ zakončení. Proto po domluvě se samotnou ABC natočili navíc přibližně dvacetiminutovou stopáž, která ve spojení s pilotem funguje jako samostatný film a odhaluje, kdo zavraždil Lauru Palmer (Sheryl Lee). Takto upravená verze byla pak uvedena ve vybraných kinech v Evropě a nikdy nešla do oficiální distribuce v USA. Některé ze záběrů z tohoto alternativního konce Lynch následně využil v pozdějších epizodách seriálu. (Shakaar)

Reklama

Reklama