Jon FavreauScénář:
David BerenbaumKamera:
Greg GardinerHudba:
John DebneyHrají:
Will Ferrell, James Caan, Zooey Deschanel, Mary Steenburgen, Bob Newhart, Kristian Ayre, Will McCormack, Edward Asner, Daniel Tay, Faizon Love, Kyle Gass (více)VOD (4)
Jako malého ho odvezli na Severní pól, kde ho vychoval táta skřítek (Bob Newhart). Ale Buddy (Will Ferrell) časem zjistí, že je jiný než ostatní skřítci. Aby našel místo, kam vlastně patří, vydá se hledat svého pravého otce do New Yorku. Právě zde se Buddy dozvídá, proč je jeho otec na seznamu zlobivých. Především ale přijde na to, že příčinou všech Santových problémů je nedostatek vánoční nálady a klidu. Buddy se snaží svému otci a celému světu navrátit vánočního ducha a pohodu, s čímž mu pomáhá půvabná Zooey Deschanel, která je Santovým skřítkem v obchodním domě. Podaří se Buddymu všechny přesvědčit, že Santa (Ed Asner) opravdu existuje? (oficiální text distributora)
Některé pasáže hl. na začátku filmu byly přímo geniální. Pak ale snímek - jak to většinou u mainstreamových amerických komedií bývá - ztrácí dech, když se s přibývající stopáží transformuje do "komedie pro celou rodinu" a rve do scénáře rodinné hodnoty (podobně dopadl např. snímek Bad Santa). Idiot Ferrel v roli elfa ale září:-) ()
Pohodová, originální, zajímavá a rozhodně velmi vtipná komedie, to je to, co se mi vybaví, když se řekne Vánoční skřítek. A také samozřejmě nenapodobitelné a nezapomenutelné herectví komika Willa Ferrella v roli "tak trochu jiného" elfa. Celý nápad vlastně vychází z toho, že jednou v sirotčinci pro nemluvňata vleze do Santova pytle jedno z miminek a vyleze z něj až na Severním pólu, a tak ho vychová jeden z elfů. Ale Buddy roste moc rychle a jednoho dne se dozví, že je ve skutečnosti člověk a jeho otec žije v New Yorku. A tak se za ním vypraví a o zábavu je postaráno. Konfrontace Buddyho s lidským světem je dost vtipná a opravdu velice originální. No řekněte, vy byste dokázali vypít z čerstvě načaté láhve dva litry Coca-Coly naráz? Tohle Buddy dokáže, a jeho odkrknutí po tomto výkonu je nezapomenutelné, a takovýchto vtípků je zde mnohem, mnohem více. Ale samozřejmě musím čestně uznat, že zejména konec filmu je plný patosu a klišé a jedná se spíše o fantazii, protože toto by se asi v reálném světě nestalo. Mám na mysli to hromadné zpívání koled v Central Parku. Ale tak samozřejmě k tomu filmu to patří a je to takový milý závěr celého příběhu. Celkově tedy musím tento vánoční film označit za velice nadprůměrný a vtipný, a tak mu uděluji čtyři hvězdičky. ()
Film jsem strašně dlouho nemohla vůbec nikde sehnat, takže díky Netflixu jsem konečně měla možnost se na něj podívat. K mému překvapení to nebylo nejhorší. Čekala jsem to o dost děsivější. Humor Willa Ferrella mi totiž není vůbec blízký, ale tady to nebylo tak strašné. Možná je to tím, že to má být vyloženě film pro malé děti, takže se Will držel. Pár trapných vtípků tam je, ale nic vyloženě strašného. Několikrát jsem se i zasmála. S malými dětmi se pak na to v budoucnu ráda podívám, takový příjemná vánoční pohoda, ale sama se k tomu už asi nevrátím. ()
Vcelku neškodná rodinná komedie, která sice ani zdaleka neoslňuje, ale vzhledem k tomu, že se bere s nadhledem, trvá jen 85 minut, provází ji slušná hudba J.Debneyho, a může se opřít o velmi dobré herce - výsledné tři hvězdičky si (i přes mučení českého človíčka "Santovským" elementem) přece jen zaslouží. P.S. : to digitální sobí spřežení vypadalo skutečně působivě :-) ()
Typický Ferrell, co jen při výjimečných okolnostech hne brvou a divák neví, jestli se tomu chce smát, nebo mu jednu vrazit. Ty newyorské eskapády Dundeeho ze Severního pólu se dají snést, i když některé jeho momenty už koketují s parafilním infantilismem, James Caan se uvnitř modlí, ať už to má za sebou a při finále v Central Parku si přejete přelet Grinche v B2 s otevřenou pumovnicí. Děkuji Terrymu Zwigoffovi, že místo režírování tohoto dal v roce 2003 přednost Bad Santa a přispěl tak k rovnováze vánočních sil.. ()
Photo © New Line Cinema

- Buddy (Will Ferrell) na stole tancuje na písničku „Whoomp! (There It Is)“ od Tag Team. (SONY_)
- Will Ferrell odmietol ponuku zahrať si v pokračovaní, hoci mu bolo ponúknutých 29 miliónov amerických dolárov. (Astonko)
- Vata, ktorú Buddy (Will Ferrell) konzumoval u doktora, bola v skutočnosti nezafarbená cukrová vata. (Astonko)