Reklama

Reklama

Věčný svit neposkvrněné mysli

  • USA Eternal Sunshine of the Spotless Mind (více)
Trailer

Obsahy(1)

Joel (Jim Carrey) je ohromen, když zjistí, že si jeho přítelkyně Clementine (Kate Winsletová) nechala vymazat z paměti jejich bouřlivý vztah. Ze zoufalství kontaktuje vynálezce tohoto zákroku, doktora Howarda Mierzwiaka (Tom Wilkinson), aby mu naordinoval stejnou léčbu. Když se však jeho vzpomínky na Clementine začnou vytrácet, Joel si náhle uvědomí, jak moc ji stále miluje. Charlie Kaufman získal Oscara za (velmi) originální scénář. V tomto surrealistickém milostném příběhu, který je úchvatným a vizuálně podmanivým mistrovským dílem, hrají také Kirsten Dunstová, Elijah Wood a Mark Ruffalo. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 517)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Končí to. Za chvíli bude po všem.“ - „Já vím.“ - „Co uděláme?“ - „Užijeme si to.“ Na snímku mám rád, že ačkoliv jde o hodně pocitový film, divák u něj musí i přemýšlet a být ve střehu. To proto, aby se ve všech těch fantazijních představách, vzpomínkách a časových přeskáčkách neztratil. A baví mě, že se u filmu s každým dalším zhlédnutím (prozatím jsem viděl 3x) chytám zas o něco víc. Na rozdíl od jiných nepoznám, kde přesně končí Kaufman a začíná Gondry, ale to je myslím úplně jedno, protože spojení těch 2 přineslo na plátno jednu z nejoriginálnějších a nejpovedenějších romantických žánrovek vůbec. I za velkého přispění luxusního hereckého ansámblu, a to nejen skvělé dvojky Carrey-Winslet, ale i herců ve vedlejších rolích (hlavně Dunst a Wilkinsona). Tuto hořkou, smutnou, ale i vtipnou a příjemnou studii vztahu 2 zcela rozdílných lidí jsem si oblíbil natolik, že už o 5* nemám pochyb. „Nejseš nějakej stalker?“ - „Nejsem. Tys oslovila mě.“ - „To je finta z příručky stalkerů!“ - „Stalkeři mají příručku? Tu si musím nastudovat.“ ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem chytrý film, který se opírá o scénář pravděpodobně nejlepšího a nejkreativnějšího současného hollywoodského scénáristy Andyho Kaufmana a který se může navíc pochlubit chytrou nápaditou režií a výborným hereckým obsazením. Tenhle film připomíná nejlepší československé parodie a fantastické snímky 70. let. Hravá inteligentní filmařina. Celkový dojem: 85 %. ()

Reklama

Eddard 

všechny recenze uživatele

Tady budu stručný... Tedy chci být. Charlie napsal scénář- bezesporu skvělý - který byl odsouzen k smrti, kdyby se ho chopil někdo méně schopný než svěží Gondry, k tomu přidali Jim Carrey a Kate Winslet možná nejlepší výkony svých kariér. To co z toho vzniklo nebudu komentovat jinak než: MŮJ NEJMILEJŠÍ FILM. TOP 1. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Nač se sáhodlouze dohadovat, jestli u (chválihodně originálního) scénáře převažuje obyčejnost milostného vztahu, nebo rafinovanost vyprávění, když se vše co se trochu týká děje v počátku filmu ztrácí v totálním bordelu unvitř Joelovy hlavy? Nutně potřebuji další projekci, abych mohl vznášet nějaké soudy, berte proto prosím mé hodnocení jako prozatimní....Raději to, než žádné, co kdby mi někdo potom z hlavy vymazal vzpomínku na tento film? ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Něco úžasného. Velký zážitek z hlediska filmu, ze začátku mě film zaujal, ale trochu jsem v ději tápal. Vše se ovšem napravilo a krásně do sebe zapadlo, těším až film uvidím s odstupem času po druhé, prožitek se určitě zvedne. Absolutní hodnocení je ovšem bez debat, málokterý film dokáže zaujmout po celou dobu jeho trvání a to navíc ještě s takovou grácií a lehkostí jako Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Vynikající scénář a Jim Carrey, věděl jsem vždy, že má velký herecký potenciál, hrát takřka cokoliv i vážné role. ()

Galerie (143)

Zajímavosti (48)

  • Děj se odehrává převážně v Rockville Centre, předměstí Long Islandu, dále v Montauku na Long Islandu a v New Yorku. (Nancy...)
  • Název filmu je převzat z básně „Eloise Abelardovi“, kterou použil scenárista Charlie Kaufman už ve filmu V kůži Johna Malkoviche. Jejím autorem je anglický klasicistický básník a satirik Alexander Pope (1688-1744). (imro)
  • Barva vlasů Clementine (Kate Winslet) je klíč ke správné posloupnosti zamotaného děje filmu. Zelené vlasy – Joel (Jim Carrey) a Clementine se poprvé seznamují. Červené vlasy – prožívají spolu nejšťastnější chvíle. Oranžové vlasy – jejich vztah se začíná rozpadat. Modré vlasy – druhé seznámení po vymazání paměti. (libi666)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Gondry se vrací k „haluzím“, adaptuje Dicka

Gondry se vrací k „haluzím“, adaptuje Dicka

23.02.2011

Michel Gondry, jeden z nejosobitějších současných režisérů, dokázal Zeleným sršněm, že dokáže svůj originální rukopis odstavit na vedlejší kolej a natočit zcela standardní „hollywood“. Máme jej ale… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama