Reklama

Reklama

Báječná léta

(seriál)
  • USA The Wonder Years
Drama / Rodinný / Komedie
USA, (1988–1993), 42 h 10 min (Minutáž: 22 min)

Hrají:

Fred Savage, Dan Lauria, Alley Mills, Jason Hervey, Danica McKellar, Josh Saviano, Olivia d'Abo, Daniel Stern (vypravěč), Michael Landes, Juliette Lewis (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(115)

Obsahy(1)

V průběhu 115 dílů vzpomíná třicátník Kevin Arnold na své dětství, které prožil na předměstí amerického města šedesátých let. Let květinových dětí, války ve Vietnamu, dobývání Měsíce. Ve vzpomínkách se Kevin vrací ke své lásce k černovlasé Gwendolíně, přátelství s Paulem Pfeifferem i ke spolužití se svými rodiči a sourozenci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (171)

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

Velmi sofistikovaně podané zlaté šedesátky ze dnešního pohledu dosti neamerického amerického seriálu (jen zkuste postavit Kevina do latě např. vedle Beccy z CALIFORNICATION) s jednou ohromnou předností, a to je naprostá a netypická reálnost v postojích i dialozích, díky níž, domnívám se, nebylo třeba v seriálu "propagovat" 60. léta skrze opravdu radikální témata (Kennedy, King, Studená válka, hippies, Vietnam...) - spíš mě napadají ekvivalenty jako obyčejnost, přízemnost, citlivost, srdečnost, nostalgie. Navíc, některé prosté americké postavy (Lauriův bručoun, Landesův protěžovaný křupan) jsou ve svém hrubém mustru naprosto dokonalé. Ani WONDER YEARS se se nevyhnul nějaký ten opakovaný lapsus, jako příležitostné nafukování banálních světských problémů (Kevínek má díru v zoubku, Kevínkovi se zaběhl zhrzený čokl...) a v podstatě v každém díle se ozve úsměvná replika typu "Umědomili jsme si, že tím dnem se něco změnilo...", nicméně aktuálnost toho seriálu je i po X dekádách a o X tisíc kilometrů jinde na zemi pozoruhodná. ()

zigy 

všechny recenze uživatele

Ze života a stále aktuální.... Podle mého názoru jsou problémy dospívajících stále stejné, ať už se odehrávají v jakékoli době a na jakémkoli místě světa. Hlavní hrdina Fred Savage to hraje fakt báječně, a je podporován skvělými glosami jeho staršího "já" (dabing pana Donutila je mistrovský). Mojí oblíbenou postavou je tatínek se svými neodolatelnými grimasami....Takže celkově: Vtipné, chytré a plné životních mouder. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Dospívání ve Spojených Státech v šedesátých letech podané s laskavým humorem a výborným dabingem, nic víc. Ale tohle je takové "nic víc", že to hravě vydá na ****, protože (jak tu mnozí podotýkají) Báječná Léta si držela vysokou úroveň po celou dobu svého trvání a hlavně se tu neobjevila tradiční patosovitá klišé, kterými jsou "velké" seriály typu BH 90210 napěchované. ()

Marator 

všechny recenze uživatele

Seriál jako natočený na míru. Prožíval jsem veškeré strasti i úspěchy společně s Kevinem. Tak jsem mu přál, aby s Winnie Cooperovou prožil celý svůj život. Vlastně i díky němu jsem několik let nosil "hočiminovky trepky" (levnější varianta Converse tenisek):-). Výborný Joe Cocker v úvodní znělce a jeho With a Little Help from My Friends, se kterou se proslavil už ve Woodstocku, kterého jsem tím pádem začal hned poslouchat. Strašně mě ovlivnila jeho Báječná léta. Jen by to chtělo vydat na DVD s původním českým dabingem a obohatit moji sbírku! ()

Trinculo 

všechny recenze uživatele

Inteligentní soap opera. Amerika šedesátejch let očima dospívajícího kluka. Musím se ale přiznat, že jsem to moc nesledoval. Proč taky. Kulturně je to docela jinde a zrovna jsem taky dospíval -měl jsem tedy svých starostí dost a vtipné mi nepřišly. Seriál byl spíše pro starší. Každopádně si ale zaslouží metál - společně např. s East Enders. ()

Galerie (108)

Zajímavosti (17)

  • Jack Arnold se narodil 6.11.1927. Zemřel v roce 1975. (Kulmon)
  • Herečka Crystal McKellar, která hrála postavu Becky Slater – Kevinovy přítelkyně a pozdější rivalky, je ve skutečném životě sestrou Danicy McKellar, představitelky postavy Winnie Cooper. (Luxocculta)
  • Seriál byl natočen převážně v Culver City v USA. Na krásných předměstích Culver City a Burbank. Vnitřní záběry byly pořízeny ve „Fox Studios“, také v Culver City. (Trajektt)

Reklama

Reklama