Reklama

Reklama

Báječná léta

(seriál)
  • USA The Wonder Years
Drama / Rodinný / Komedie
USA, (1988–1993), 42 h 10 min (Minutáž: 22 min)

Hrají:

Fred Savage, Dan Lauria, Alley Mills, Jason Hervey, Danica McKellar, Josh Saviano, Olivia d'Abo, Daniel Stern (vypravěč), Michael Landes, Juliette Lewis (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(115)

Obsahy(1)

V průběhu 115 dílů vzpomíná třicátník Kevin Arnold na své dětství, které prožil na předměstí amerického města šedesátých let. Let květinových dětí, války ve Vietnamu, dobývání Měsíce. Ve vzpomínkách se Kevin vrací ke své lásce k černovlasé Gwendolíně, přátelství s Paulem Pfeifferem i ke spolužití se svými rodiči a sourozenci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (171)

Sifaka 

všechny recenze uživatele

Skvělý seriál o dospívání. Jak často jsem se v Kevinovi viděl :-)! Viděl jsem všechny díly 2 x a většinu jich mám na kazetě. Hodně seriálu pomohl skvělý český dabing (hlavně Donutil je nezapomenutelný). A taky je dobrá hláška otce rodiny ... "A musím platit daně" a " Neříkej levná a 30 Dolarů v jedné větě" atd. Prostě skvělá zábava, kterou si rád často pouštím a hlavně neomrzí ... ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Dospívání ve Spojených Státech v šedesátých letech podané s laskavým humorem a výborným dabingem, nic víc. Ale tohle je takové "nic víc", že to hravě vydá na ****, protože (jak tu mnozí podotýkají) Báječná Léta si držela vysokou úroveň po celou dobu svého trvání a hlavně se tu neobjevila tradiční patosovitá klišé, kterými jsou "velké" seriály typu BH 90210 napěchované. ()

Reklama

Marator 

všechny recenze uživatele

Seriál jako natočený na míru. Prožíval jsem veškeré strasti i úspěchy společně s Kevinem. Tak jsem mu přál, aby s Winnie Cooperovou prožil celý svůj život. Vlastně i díky němu jsem několik let nosil "hočiminovky trepky" (levnější varianta Converse tenisek):-). Výborný Joe Cocker v úvodní znělce a jeho With a Little Help from My Friends, se kterou se proslavil už ve Woodstocku, kterého jsem tím pádem začal hned poslouchat. Strašně mě ovlivnila jeho Báječná léta. Jen by to chtělo vydat na DVD s původním českým dabingem a obohatit moji sbírku! ()

Emperor1 

všechny recenze uživatele

V tý době to mělo svý kouzlo, malý sympaťák Kevin, laskavý humor, po duši to pohladilo, i nějaké poučení k tomu. Ale dnes by to už nejspíš nemělo šanci zaujmout, je to spíše sentimentální záležitost pro ty, co to tehdy, když to dávali u nás prvně v televizi, viděli (spolu s Dallasem, Beverly Hills atd., atd.), v dobách, kdy nebyly mobily, internet, sociální sítě, lidi si byli tak nějak blíž a vůbec všechno bylo lepší. Ne, neposmívám se, já tehdy na BL také koukal pravidelně (stejně jako na Dallas, Beverly Hills atd.) a coby pubescent s rozjitřenými city to velmi prožíval. Jenom si na rozdíl od většiny zde tu čtvrtou a pátou nostalgickou hvězdičku odpustím a dám tomu jen tolik, kolik si to podle mě zaslouží. Průměrný seriál s chytlavými, leč lehce kýčovitými epizodami, neurazí, mnohdy pobaví a dojme, plus kvalitní český dabing. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný seriál, kde z každého záběru divák cítí nostalgii po ztraceném dětství a ideálech, které ještě nestačily okorat pod nánosem přízemní reality a špatných zkušeností. Výborný casting včetně dětských představitelů, kvalitní dialogy, scénář bez zbytečné vaty, uvěřitelné příhody, které i bez scénáristických kotrmelců dokážou zaujmout. Hodně dobrá je i poloha laskavého humoru a zdravé sebeironie v místech, kde hrozí moralizování nebo seriálová klišé. Tomuhle kvalitnímu dílku sluší uvedení na obrazovce veřejnoprávní televize. Celkový dojem: 90 %. ()

Galerie (108)

Zajímavosti (17)

  • Malého špunta s lukem a šípy, který pospíchá na střelecký kroužek, si zahrál Ben Savage, bratr představitele hlavní postavy Kevina Arnolda – Freda Savage. (Luxocculta)
  • Hlas vypravěčova syna v poslední epizodě patří Henrymu - skutečnému synovi vypravěče Daniela Sterna. (Kulmon)
  • Byly vyrobeny tři různé verze úvodní písně „With a Little Help from My Friends“, kterou nazpíval Joe Cocker, ale je to původní song od kapely Beatles. (Trajektt)

Reklama

Reklama