Reklama

Reklama

Teta

(seriál)
  • Rakousko Frankensteins Tante (více)

Epizody(7)

Obsahy(1)

Sedmidílný slovenský seriál nás přivádí na zámek, kde žijí velmi podivní obyvatelé - strašidla. (Česká televize)

Recenze (117)

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické -4*  Když jsem se trochu probíral Jakubiskovou filmografií, tak jsem narazil na tento předrevoluční koprodukční seriál, který se mi docela líbil. Já vím, jsou to sentimentální vzpomínky, které nemusí odpovídat současnému stavu, ale přesto jsem chtěl konečně dát Jakubiskovi za něco aspoň 4 hvězdičky. Příběh byl plný fantazie, napětí i zábavy, který byl dobře namixovaný i pro dospívající děti. Když na něho někdy narazím, tak se repríze bránit nebudu. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: X /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

diodoros 

všechny recenze uživatele

Perfektný seriál parodujúci klasické hororové a duchárske diela a postavy poprepletaný Jakubiskovou obrazotvornosťou a poetikou. Všetky postavy sú zahraté výborne, každá z nich tu má dostatok priestoru, každá je výborne premyslená a žiadna nie je čierno-biela. Hudba je dobrá - miestami klasická, miestami "osemdesiatková" a atmosféru scén podfarbuje výborne. Dej je čisto rozprávkový (pochopiteľne) a zozačiatku hlavne parodický, v polovici sa zvrtne do romantiky a celý seriál sa končí vyslovene ultra-happyendom, ktorý miestami príde až otravný. Posolstvo a myšlienka o prítomnosti "príšery" vo vnútri každého z nás a najmä dôležitosti lásky, bez ktorej človek nie je človekom je tiež klasická rozprávkovo-romantická. Niektoré efekty sú vytvorené celkom kvalitne (na dobu vzniku), niektoré nie. Najsilnejšou stránkou seriálu je ale komediálna stránka a ona paródia na legendárne príšery a strašidlá, ktorá vrcholí v scéne v hostinci v poslednom diely. Napriek pár neduhom a miernej až sentimentalite a žmýkačke na slzy v závere ide o perfektný seriál, pri ktorom sa môžu pobaviť starší aj mladší. ()

Reklama

PollyJean 

všechny recenze uživatele

jeden z nejkrásnějších seriálů mého dětství, taky proto, že obsahuje slušnou dávku strachu... bizarní postavičky, kouzla, krásná hudba (jen ta Darinka tam, proč??), s chutí bych se podívala znova, ale výhradně vo slovenčině. Jako spousta ostatních posílám FUJ České televizi za nesmyslné předabování. ()

Nonna 

všechny recenze uživatele

Seriál opravdu rodinný, protože si v něm svoje najdou všechny věkové kategorie. Postavy (řečeno terminologií z Arabely) z pohádek pro dospělé (Dracula, Vlkodlak, Frankenstein a jeho monstrum) žijí v seriálu vedle postav z dětských pohádek (Bílá paní, Ohnivec, Vodník) a vytvářejí kouzelné spojení. Hlavním pojítkem mezi všemi je Teta, hraběnka Frankensteinová, která se po letech vrací udělat pořádek na svůj hrad a sirotek Max, který se po útěku od komediantů na hrad uchýlil také. Jakubiskovy pohádky jsou vždy trochu víc sirové (Perinbaba), než je zvykem u nás v Čechách, naturalističtěji ukazují lidskou zlobu, nenávist, závist a malost (kovář a všichni vesničani), ale o to víc i sílu lásky a přátelství.Skvěle se mu povedlo i mezinárodní herecké obsazení. Na tuhle pohádku se dá dívat mnohokrát a neomrzí. (Verze v původní slovenštině je daleko lepší než v českém překladu.) ()

Monicina 

všechny recenze uživatele

Jakubisko je jednoducho záruka kvality. Seriál sa mi páčil v detstve a páči sa mi aj dnes a považujem ho za Jakubiskovo to najlepšie, čo vyrobil. Výborne zahrané úlohy našich hercov aj tých zo zahraničia (hlavne B. de Rossi a V. Lindfords), akurát Polívka bol tam zbytočný. Napínavý a citlivý príbeh až do konca, krásne prostredie, nakrúcalo sa to v zahraničí a naši herci tiež nesklamali (Skamene, Hryc). Povedala by som, že je to nadčasový film. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (11)

  • Hrad Hohenwerfen, v seriálu sídlo Frankensteinů, se nachází nad rakouským městysem Werfen asi 40 km od Salcburku. V první polovině 20. století byl oblíbeným sídlem arcivévody Evžena Habsburského, posledního světského velmistra Řádu německých rytířů. (Korsak)
  • Seriál mal pracovný názov Vnuk Frankensteinovej tety, bol skrátený na Frankensteinova teta a nakoniec bol odvysielaný pod názvom Teta. (Raccoon.city)
  • Počas natáčania seriálu sa Andymu Hricovi (kováč) narodil syn. Herec urobil vo svojom dome párty so všetkými zahraničnými hercami a minul za ňu celý svoj honorár za účinkovanie v seriáli. Každý z hostí doniesol veľké balenie plienok Pampers, o ktorých u nás vtedy nebolo ani chyrovať. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama