Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Danny Smiřický, hlavní hrdina povídek a románů Josefa Škvoreckého (Zbabělci, Prima sezóna), který má autobiografické rysy svého autora, prožívá základní vojenskou službu v letech 1953–54, za časů neblaze proslulého komunistického ministra obrany Alexeje Čepičky. Ve vojenském prostoru Kobylec probíhá výcvik tankistů. Danny v hodnosti rotného přitom s nevšední vynalézavostí bojuje s tupostí bolševických lampasáků. Myšlenky na civil, jídlo, ženy a alkohol mu pomáhají, stejně jako jeho spolubojovníkům, přežít absurdní dobu „služby vlasti"… Filmový přepis Škvoreckého díla natočil režisér Vít Olmer spolu se scenáristou Radkem Johnem. Vojenská komedie vstoupila do dějin české kinematografie jako první soukromě natočený celovečerní film od znárodňovacího dekretu v roce 1945. Čeští filmaři se tak vydali na novou cestu svobodného podnikání. V případě Tankového praporu se to určitě vyplatilo – film viděly v kinech dva miliony diváků. V roce 1991 tak snímek obsadil první příčku v návštěvnosti kin. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (415)

RHK 

všechny recenze uživatele

Temnější, méně vtipný a politicky hodně vyhrocenější starší bratříček Černých baronů, mnohdy spíše drama nebo tragikomedie než komedie. Vděčný výraz "Cožee?!" se objevil ocitovaný Jiřím Kodetem v Pelíškách ve scéně setkání Kodeta ve škole s Jaroslavem Duškem a vyvolal ve mně i v kině lavinu smíchu. Jiné sousloví "Jak je to možné?" používám s úspěchem dodnes zase já. Ukázka: http://www.youtube.com/watch?v=GvueoKTTPrg ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Aby som sám pre seba raz navždy rozlíšil, čo je TP a čo sú podobní ČERNÍ BARONI, poznamenávam si, že toto je ten, kde sú tanky a sex. Prvý čs. súkromný film a zvestovateľ kapitalizmu tak už hneď predvádza budúce neduhy komerčnej 90-kovej kinematografie - prehnané hulvátstvo a vulgaritu, primitívny humor, samoúčelnú nahotu kdekoľvek to len trochu ide (vrátane penisov!), príklon k exploatácií nielen žánrových pravidiel a ingrediencií a scenár zbúchaný za pár dní. Olmer ale okrem využitia prvoplánových atrakcií predviedol nielen podnikateľskú pohotovosť, ale aj nejakú tú súdnosť a remeslo....- teda atribúty, ktoré potom v novej dobe z jeho filmov veľmi rýchlo unikali. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pre mňa osobne dosť výrazné sklamanie, film som videl v dobe, keď som prvý krát videl Čiernych barónov a podľa ohlasu divákov na Tankový prapor som očakával niečo žánrovo spriaznené. Bohužiaľ je tento film maximálne odlišný, čo by vôbec nevadilo, ak by bol aj vtipný. To by tiež byť nemusel, ale v jeho popiske je uvedený ako jediný žáner komédia, takže svoj účel nesplnil. Vaculík a Chytrová sú fajn, ale Skameneho figúrka mi liezla poriadne na nervy a na rozdiel od Barónov som už nikdy nemal chuť ho vidieť znova. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Má méně oblíbená verze filmu Černí baroni. Vždycky jsem si to pletl a jediné, co si z toho pořádně pamatuju, že tam byla strašná buzerace vojáku a krutě komický osud postavy Romana Skamene. I tak ale určitě dobrý český film, který by měl všem mladým mužům připomenout, co to byla armáda a kam to ti naši komunističtí soudruzi s armádou dovedli. ()

Bush13 

všechny recenze uživatele

No jistěěěě... trochu jsem se této klasiky obával, ale nebylo proč. Ačkoli se na filmu podíleli lidé - od režiséra počínaje -, kteří se v budoucnu upíšou (nebo se už upsali) všelijakým ultrablbostem, tak je to celkem vtipná záležitost, ze které je cítit konečně ta úlevná radost z toho, že se dá bolševikovi veřejně a beztrestně vysmívat, přestože pojednává o době z tohoto hlediska nejhorší, tedy nejtragičtější. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (34)

  • Film vznikl nelegálně. Při natáčení společnost Bonton totiž porušila starý, ale stále platný zákon o znárodnění a monopolu kinematografie. Šlo o to, že výrobu všech filmů mělo pod palcem pouze filmové studio Barrandov. Když se objevil první snímek ze soukromého sektoru, začalo filmařům vedení Barrandovu vyhrožovat. Během natáčení tak panovala důvodná obava, že by si pro všechny mohla přijít policie. [Zdroj: Česká televize] (rublik05)
  • Na objednávku prišlo 15 tankov zo Slovenska a všetky boli takmer nepojazdné, takže si ich museli svojpomocne opraviť. (Raccoon.city)
  • Do postavy Dannyho Smiřického vtělil Škvorecký sám sebe. Skutečné vzory měli také major Borovička, přezdívaný Malinkatý ďábel, nebo iniciativní poručík Hezký. Naproti tomu chlípná četařka Babinčáková je smyšlená. [Zdroj: Super.cz] (majky19)

Související novinky

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

12.01.2017

Na prvního Anděla Páně vyrazilo do kin 188 138 diváků, takže Jiří Strach rozhodně nečekal, že jeho pokračování rychle zaútočí na milion. Právě tahle cifra ale padla v šestém týdnu promítání, čímž se… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno