Reklama

Reklama

Apokalypsa: Válka světů


Zeď (E05)

(epizoda)
  • Francie Le Mur (1956-1962) (více)

Obsahy(1)

Píše se únor 1956 a Sovětský svaz čeká skandální událost. Během 20. sjezdu komunistické strany Chruščov odhalí Stalinovy zločiny a veřejně se od něj distancuje. Jaké změny tento krok přinese? (National Geographic)

Recenze (3)

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V roce 1956 Berlín rozděloval ostnatý drát a kormidlem začal točit Chruščov. Poslal maršála Koněva zaříznout povstání v Maďarsku. Jenže svět už spíš zajímala Suezská krize. ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pět hvězd i přes některá, řekněme nepřesná tvrzení. Především je třeba poukázat na fakt, který se málokde obejvuje, a totiž že prvním masovým vystoupením proti východoevropským diktaturám nebylo ono "východoněmecké" povstání, ale o pár dní dřív masové protesty v Plzni, Praze a Brně po provedení měnové reformy. Následoval Berlín a po něm Polsko a teprve v listopadu Maďarsko. A událeosti v Suezu, kdy si naposled pokusili Britové a Francouzi vystoupit jako nezávislé velmoci byly zastaveny Spojenými Státy, protože Američané nechtěli vrhnout Araby rovnou do sovětské náruče. A sovětský zásah proti vzbouřencům v Maďarsku si naopak Chruščov a spol. nechal odsouhlasit od Američanů. Co se týká karibské krize, ta neskončila tichým vítězstvím Chruščova, jak je zde naznačovánoa jak si někteří myslí. Byla to ve skutečnosti patová situace s pár procenty ve prospěch Američanů. Zajistili, že na Kubě nebudou umístěny žádné rakety s jadernými hlavicemi (což k nepříčetnosti rozzuřilo Castra) a i když se zavázali, že Kubu nenapadnou, zároveň si v Guantanámu udrželi základnu a hlavně Kubu "oblokovali" tak, že nějaké další ohrožení zbraněmi hromadného ničení vyloučili. Rakety z Turecka oficiálně staženy sice byly, ale dodnes není jasné jestli tomu tak opravdu a v plné míře bylo. I berlínská zeď nebyla Chruščovovým vítězstvím. Sice bylo naprosto překvapivé, jaké řešeni společně se soudruhy z NDR bylo zvoleno, ale SSSR si ke zklamání Ulbrichta a spol. netroufl obsadit západní Berlín silou. Z vyprávění francouzských tvůrců mám trochu dojem, že z nich hovoří zatrpklost vůči Američanům - viz. odmítnutí pomoci ve Vietnamu, v Suezu, v Africe a hlavně vědomí, že Francie se stala velmocí tzv. druhé kategorie, která se Francii přes některá teatrální zejména De Gaullova gesta stala zemí, která byla na USA závislá. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nevedel jsem, ze pravy duvod nemoznosgi vstupu Chruscova do Dysneylandu byl odpor majitele ke komunisnu. A ze vitezem karibske krize byl Chruscov, protoze americane museli stahnout rakety z Turecka a slibili, ze se nebudou snazit ziskaf Kubu, presto mu to ve volbe nivsho tajemnika uskodilo, pritoze nediaknim vitezem byl Jenbedy. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama