Reklama

Reklama

Přednosta

  • Česko Station Agent (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Povolání z titulu filmu odkazuje k ranému období americké železnice a kdysi patřilo přednostovi stanice a výpravčímu v jedné osobě, jenž zároveň provozoval v téže budově i obchod či holičství. Třicátník Fin McBride (Peter Dinklage) je samotář a nade vše miluje vlaky. Kdysi dávno se dobrovolně izoloval od okolí, které, zdá se, zajímá pouze jeho trpasličí vzrůst. Ovšem jen do okamžiku, kdy Finovi zcela změní život nečekané dědictví v podobě mechem obrostlé budovy léta nepoužívané železniční zastávky na newjerseyském venkově. Finův svět osamělých procházek a čekání na projíždějící vlaky, tak vzdálený povaze titulního zaměstnání, „naruší“ hned dva noví lidé, upovídaný majitel pojízdné kavárny Joe (Bobby Cannavale) a roztržitá malířka Olivie (Patricia Clarksonová). O tom, že „samota je snesitelnější, když jsou na ni tři“, vypráví se suchým humorem a neokázalou citlivostí jeden z divácky nejúspěšnějších nezávislých snímků roku 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (282)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Vskutku MALÝ film... :-) A jestli si myslíte, že "trpaslíci končí dřív", tak jste pěkně vedle. To tak leda snad "jen ti líní trpaslíci"... A to Fin (skvěle opravdově civilní trpaslík Peter Dinklage) není... . . . Výrazově střídmé, mírně úsměvné a vlídné drama o věcech lidských, jen tak plynoucí jako život a ty projíždějící vlaky, co jsou přece stejně tak dobré, jako vzducholodě ;-) . . . O >vypilovaně< brnkané hudbě Stephena Traska nemluvě... To si tak prostě jeden herec a pár herců a lidí kolem natočí skvělý malý film... To snad z toho i nakonec museli mít všichni radost. Tak jako každý, kdo se díval na tenhle film... :-) ()

Nosdrolomo 

všechny recenze uživatele

Thomas McCarthy si nasadil svým prvním režisérským počinem laťku tak vysoko, že by i Sergej Bubka měl ve svých nejlepších letech co dělat. Finbar je lilipután. Shodou nešťastných událostí má možnost opustit město, kde je spíše atrakcí než člověkem a tak okolnostmi introvertní jedinec využije šanci a rozhodne se odstěhovat na samotu, kde bude jen sám se sebou a jen sám sebou. Život však nenechá nic náhodě a přihrává Finovi ukecaného jihoameričana, který se bojí samoty a životem utrápenou ženu. McCarthy nás pak nechá pomalu a nenásilně vplout do jejich životů a okusit fakt, že samota se nejlépe tráví ve společnosti. A pokud možno i ve společnosti tohoto filmu. Asi nejlepší nezávisláček který jsem měl tu čest vidět. ()

Reklama

heyda 

všechny recenze uživatele

Škoda, že to má jen nějakých 83 minut, protože tato partička tří kamarádů byla hrozně sympatická. Podobné filmy mám moc rád, na nic si nehrajou, sází na přirozenost a pohodovou atmosféru. Naposledy mě podobným způsobem dostal The Magic of Bell Isle. Přednosta je ale o něco dramatičtější a asi mohl být delší, abychom si užili i trochu děje. 80% ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Po dlouhých letech jsem se vrátil k tomuto snímku, při jehož sledování by nejeden fanoušek akčního žánru obrostl mechem, a k mému vlastnímu překvapení jsem si na druhý pokus užil jak děj, postrádající větší výkyvy, tak i tempo, které by hanebně prohrálo i závod s dýchavičnou želvou, ještě více než poprvé. Peter Dinklage je sice od seriálu Hra o trůny známý jako nejukecanější výhonek rodu Lannisterů, ale musím říct, že mě jeho Finbar, který někdy pronese i tři věty za den, bavil mnohem víc. Pokud se někdo nechal ke sledování zlákat pro termín komedie v žánru, byl pravděpodobně zklamán. Za mě šlo spíše o drama s občasnými úsměvnými momenty. Nikdy jsem nechápal a stále nechápu, proč lidi tak fascinují výraznější fyzické odlišnosti. Tipuji, že když se někdo vymyká svým vzhledem (a chováním) ze zbytku stáda, stádo ho buď vyštve, nebo ušlape. No, buď jak buď, Finbar byl pro mě v tomto případě tou nejméně zvláštní (pro mladší ročníky speciální) postavou. Jak jsem už naznačil, film mě při dnešní repríze ještě více oslovil a jeden z jeho nejlepších momentů přišel s otázkou: "Máte vy, lidi, nějaké kluby?" To byla paráda. Jiní už by rabovali. Fajn film o lidech pro lidi. / Poučení: Jsi malý? Alespoň máš možnost vidět svět z jiné perspektivy než ostatní. ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Naprosto pohodový nezávislák, jemuž vévodí skvělé obsazení. V podání P. Dinklage je zábavné i jindy nudné nakupování či vyplňování formuláře v knihovně, B. Cannavale představuje ukecaného vtíravého nadšeného Itala, kterého bych chtěl za kámoše a P. Clarkson je zase roztomile roztržitá, jak si příběh vyžaduje. Padnoucí hudba a hlavně ta příjemná atmosféra dělají z téhle komedie kousek, který si milerád opět někdy zkouknu. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (11)

  • Film měl soutěžní premiéru na filmovém festivalu Sundance 2003. Získal hlavní ceny za dramatizaci, scénář a Cenu diváků. Po celém světa pak získal 30 cen a dalších 26 nominací. (Terva)
  • Peter Dinklarge je vegetarián, hovězí, které pojídá, bylo speciálně zhotoveno ze sojového tvarohu (Kulmon)
  • Kniha, kterou Joe čte, je Na západní frontě klid od Remarqua. (Kulmon)

Reklama

Reklama