Reklama

Reklama

Přednosta

  • Česko Station Agent (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Povolání z titulu filmu odkazuje k ranému období americké železnice a kdysi patřilo přednostovi stanice a výpravčímu v jedné osobě, jenž zároveň provozoval v téže budově i obchod či holičství. Třicátník Fin McBride (Peter Dinklage) je samotář a nade vše miluje vlaky. Kdysi dávno se dobrovolně izoloval od okolí, které, zdá se, zajímá pouze jeho trpasličí vzrůst. Ovšem jen do okamžiku, kdy Finovi zcela změní život nečekané dědictví v podobě mechem obrostlé budovy léta nepoužívané železniční zastávky na newjerseyském venkově. Finův svět osamělých procházek a čekání na projíždějící vlaky, tak vzdálený povaze titulního zaměstnání, „naruší“ hned dva noví lidé, upovídaný majitel pojízdné kavárny Joe (Bobby Cannavale) a roztržitá malířka Olivie (Patricia Clarksonová). O tom, že „samota je snesitelnější, když jsou na ni tři“, vypráví se suchým humorem a neokázalou citlivostí jeden z divácky nejúspěšnějších nezávislých snímků roku 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (282)

ad-k 

všechny recenze uživatele

Žádná zbytečná nezávislá užvaněnost, vypočítavá režie... sice jednoduchá, přímá a srozumitelná myšlenka, podtržená od počátku osudem nestandartního člověka (vzrůstem), což bývá vždycky snazší, ale pro režiséra zároveň zrádné - nicméně i tak velmi povedený, navrch rozumně citlivý a civilně působící film (byť předvídatelný), který nestojí pouze na hercích v čele s malým velkým Peterem Dinklagem. Nejen o vlakových soupravách, procházkách s absolutní předností a lidském pochopení Přednosta je. A vlastně: proč by nakonec být nemohl... 80% ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Další film ze série, jíž Česká televize označuje za Americké nezávislé léto. A další úchvatný film, kterému dávám maximální hodnocení. Příjemný, milý, úchvatně lidský příběh o člověku, jež vybočuje z řady, ale přesto má rád život, má svoje zájmy a sny, má svoje touhy a má city a srdce. Nemohu jinak, než vyslovit poklonu všem, kdo se na filmu podíleli, protože takovýhle milý laskavý snímek se hned tak nevidí. Úchvatné herecké výkony, které hereckým představitelům snadno uvěříte, perfektní scénář, bezchybná a příjemně lidská režie, nemám prostě filmu co vytknout. Je vidět, že představitel hlavní role, Peter Dinklage, vložil do své role všechny své pocity a skoro bych uvěřil, že tohle je opravdu jeho život. Tak věrohodné to bylo. Na tenhle snímek budu ještě velmi dlouho vzpomínat, protože to je snímek, který by rozhodně neměl zapadnout, a to ani v paměti těch, kteří ho viděli. Pět hvězdiček plných až po okraj dávám tomuto snímku, protože je jedním z nejlepších, které jsem kdy viděl. ()

Reklama

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Naprosto pohodový nezávislák, jemuž vévodí skvělé obsazení. V podání P. Dinklage je zábavné i jindy nudné nakupování či vyplňování formuláře v knihovně, B. Cannavale představuje ukecaného vtíravého nadšeného Itala, kterého bych chtěl za kámoše a P. Clarkson je zase roztomile roztržitá, jak si příběh vyžaduje. Padnoucí hudba a hlavně ta příjemná atmosféra dělají z téhle komedie kousek, který si milerád opět někdy zkouknu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Keby ste niekedy chceli niekomu popísať, čo si predstavujete pod pojmom "feeling  amerického nezávislého filmu", tak si spoločne pustite Prednostu. Ide o ten typ filmu, aké sme žrali počas pondelkového amerického nezávislého leta kedysi na ČT2 a ktoré mi dnes chýba, i keď máme možnosť si pozrieť všetko, tak tá pravidelnosť a vytešovanie sa na to, čo bude o týždeň, mali svoje čaro. Všetci herci sú suproví a ich životné drámy uveriteľné. Ústredná myšlienka o tom, kto je tu ten divný, nám našťastie nie je násilne vtĺkaná do hlavy, takže tu ani nemáme typických záporákov. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

To nejlepší z amerického nezávislého filmu v podobě nostalgického krasosmutnění nad zašlou slávou železnice, ale především nad sílou lidskosti. Novodobý přednosta stanice z pionýrských časů americké železnice s podobou lidského trpaslíka je skutečně prazvláštní a neobvyklý hrdina. Svou zranitelností otevírá v druhých lidech jejich třinácté komnaty, neboť bolest i smutek ukrývaná někde hluboko uvnitř zjevně potřebuje nějaký ventil, kudy se může a musí z vědomí dostat ven, a Finbar McBride s poruchou růstu jím bezesporu je víc, než kdokoliv jiný... Silný režijní debut amerického herce Thomase McCarthyho je oslavou toho humánního v nás a pokládá skutečně ošemetné otázky - Kdo je vlastně větší freak - lilipután s citlivou duší nebo vidláčtí burani s off-roadem? Podobné filmy: Nezvaný host, Zlomené květiny ()

Galerie (14)

Zajímavosti (11)

  • Všechny výtvarné práce, které jsou v Oliviině domě byly namalovány a poskytnuty herečkou Jessalyn Gilsig, přítelkyní režiséra McCartyho (Kulmon)
  • Peter Dinklarge je vegetarián, hovězí, které pojídá, bylo speciálně zhotoveno ze sojového tvarohu (Kulmon)
  • Vlakové nádraží, kde se natáčelo se, nachází v Newfoundland v New Jersey v USA. Dále se filmovalo v lokalitách Lake Hopatcong, Dover, Hibernia, Rockaway Township, Rockaway Borough nebo Hoboken v Pennsylvanii. (Terva)

Reklama

Reklama