Reklama

Reklama

Přednosta

  • Česko Station Agent (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Povolání z titulu filmu odkazuje k ranému období americké železnice a kdysi patřilo přednostovi stanice a výpravčímu v jedné osobě, jenž zároveň provozoval v téže budově i obchod či holičství. Třicátník Fin McBride (Peter Dinklage) je samotář a nade vše miluje vlaky. Kdysi dávno se dobrovolně izoloval od okolí, které, zdá se, zajímá pouze jeho trpasličí vzrůst. Ovšem jen do okamžiku, kdy Finovi zcela změní život nečekané dědictví v podobě mechem obrostlé budovy léta nepoužívané železniční zastávky na newjerseyském venkově. Finův svět osamělých procházek a čekání na projíždějící vlaky, tak vzdálený povaze titulního zaměstnání, „naruší“ hned dva noví lidé, upovídaný majitel pojízdné kavárny Joe (Bobby Cannavale) a roztržitá malířka Olivie (Patricia Clarksonová). O tom, že „samota je snesitelnější, když jsou na ni tři“, vypráví se suchým humorem a neokázalou citlivostí jeden z divácky nejúspěšnějších nezávislých snímků roku 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (282)

Terva 

všechny recenze uživatele

Klíčník z Pevnosti Boyard Peter Dinklage si zahrál profesora a spolumajitele prodejny železničních modelů. CITÁT - Seš Prófa nebo Šmudla?....... Posléze Fin (Peter Dinklage) zdědí nepoužívanou vlakovou stanici. Příběh může začít. A protože Fin chodí velmi rád pěšky, vydá se po svých až do....své stanice. Na scénu přichází Olivie a kubánec Joe. Olivie je Boží a až uvidíte, co dokáže na silnici s autem, budete ji fandit. CITÁT - Jste v bezpečí, nemám tady auto........jmenuju se Olivie Harrisonová...... Vedle Finovo železniční stanice prodává kafe Joe a ten si Fina hodně oblíbí. Začnou spolu chodit - spolu chodit "po trati". A mluvit, ikdyž Fin je nemluva. DIALOG: JOE - Je to dobrá kniha, co čteš? FIN - Říkal jsi, že nebudeš mluvit. JOE - Mlčel jsem dvacet minut??!! FIN (Podívá se na cibulové hodiny, které neustále nosí) a povídá - devět minut. JOE - Ty to měříš??!!....... 66 minuta je klíčová - někdy tu chuť mám také. Konec příběhu mě dostal, už dlouho jsem neviděl tak poetický a nádherný konec.CITÁT - Kup jí brýle........ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Přednosta je v první řádě zvláštní film, který se snaží upoutat diváka jinými zbraněmi než jsou výbuchy, černý humor nebo nádherné modelky. Je to příběh jednoho muže, který se přistěhuje do neznámého prostředí a snaží se držet svých starých zásad a oblíbených činnosti, ale brzy pozná, že svět může být i o něčem jiném než jsou vlaky a ticho. Peter Dinklage dokonale upoutá pohledy každého diváka, který se nedokáže odtrhnout od jeho osobního kouzla a roztomilosti. Je nenucený a velmi příjemný. V jeho podání je cesta za poznáním všech krás života skrz počáteční nevědomost přes různé problémy až k úplnému prozření plynulá, příjemná a sympatická. Život nikdy není takový jaký se nám na první pohled zdá a vždycky je dobré poznávat nové lidi a získávat nové znalosti. Tento film to dokonale ukazuje a snad ani nebude většina lidí potřebovat "osvícení" proti jedoucím vlakem :) ()

Reklama

lola3121 

všechny recenze uživatele

Film o vlacích, osamělosti a přátelství. Hlavní role byla zřejmě psána na tělo Peterovi Dinklagemu, kdo jiný by to taky takhle zahrál, že? Film vřele nedoporučuji milovníkům akčních filmů, jelikož zde se většinou sedí, mlčí, čte a hledí na koleje, po kterých dokonce občas přejede vlak. Velkým odvazem je pak návštěva místní knihovny a největší akcí návštěva baru, kde si hlavní hrdina dá pár panáků a posléze vyskočí na stůl a zakřičí. Pak jde v klidu domů a cestou usne na kolejích. Vlak ho nepřejede, protože je malinký a protože pak už by to nebyla komedie. Ale ona to vlastně není komedie, spíš takové milé pohlazení po duši. A toho není nikdy dost. ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Naprosto pohodový nezávislák, jemuž vévodí skvělé obsazení. V podání P. Dinklage je zábavné i jindy nudné nakupování či vyplňování formuláře v knihovně, B. Cannavale představuje ukecaného vtíravého nadšeného Itala, kterého bych chtěl za kámoše a P. Clarkson je zase roztomile roztržitá, jak si příběh vyžaduje. Padnoucí hudba a hlavně ta příjemná atmosféra dělají z téhle komedie kousek, který si milerád opět někdy zkouknu. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Tak skromný a přitom tak hodnotný film. Zcela civilní, krásně napsané postavy, prostředí železnice ve spojení s nádhernou přírodou a výborná ukázka životního stylu, který si již dnes (bohužel) nedovedu někde v podobném duchu představit. Mám opravdu moc rád filmy, které jak svým příběhem, tak prostředím, do kterého jsou zasazené a nakonec i postavami, které působí civiním a příjemným dojmem dokáží zároveň připomenout spoustu „lidských“ stránek a zcela nenásilně vyzývají (samozřejmě ne každého) k větší citlivosti, ohleduplnosti a menší lhostejnosti mezi lidmi. Handicap hlavní postavy je vlastně „jen“ kořením celého snímku, protože chování jednotlivých postav ovlivňuje velké množství dalších skutečností. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (11)

  • Rozpočet: 500,000 dolarů. (Saku)
  • Kniha, kterou Joe čte, je Na západní frontě klid od Remarqua. (Kulmon)
  • V nemocnici na konci filmu čte Joe autobiografii Roberta Evanse "The Kid Stays in the Picture" (Kulmon)

Reklama

Reklama