Reklama

Reklama

Panoptikum Města pražského

(seriál)
Československo, 1987, 10 h 13 min (Minutáž: 52–68 min)

Předloha:

Jiří Marek (kniha)

Scénář:

Jiří Marek

Kamera:

Jiří Šámal

Hudba:

Ivan Kurz

Hrají:

Jiří Adamíra, Josef Vinklář, Josef Bláha, Ondřej Havelka, Karel Koloušek, Bedřich Prokoš, Dalimil Klapka, František Filipovský, Karel Augusta (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Desetidílný seriál kriminálních příběhů spisovatele Jiřího Marka a režiséra Antonína Moskalyka, který volně navazuje na oblíbené Hříšné lidi Města pražského, se vrací na obrazovky. Opět se tedy budeme setkávat s pány detektivy ze "čtyřky", jen pana radu Vacátka nahradil nový policejní rada Korejs (Jiří Adamíra). Jeho muži, pánové Bouše a Brůžek (Josef Vinklář a Josef Bláha), budou s pomocí již penzionovaného detektiva Mrázka (František Filipovský) a snaživého policejního koncipisty dr. Součka (Ondřej Havelka) řešit kriminální případy, které přinesla doba hospodářské krize na přelomu dvacátých a třicátých let minulého století. Jakkoli to byla těžká doba, lidé hřešili stále. Neboť hřešit je tak sladké... S humorem a lidskou shovívavostí se podíváme na příběhy hříšných a nehříšných pražských občanů, nahlédneme s nimi do prostředí, která bychom v našem hlavním městě již těžko hledali, prožijeme situace, které se rovněž nemohou opakovat... (Česká televize)

(více)

Recenze (150)

pfa 

všechny recenze uživatele

Rada Vacátko je holt jen jeden, ale Jíří Adamíra v roli policejního rady Korejse poměrně kvalitně a důstojně nahrazuje místo po legendárním šéfovi mordparty ze "čtyřky". [8/1O] 1.Funus, 2.Děvče od vody, 3.Atentát na ministerského předsedu, 4.Letní přeháňka, 5.potkat anděla, 6.V tom starém domě, 7.Hokynářská balada, 8.Pan rada v Paříži, 9.Příběh z dovolené, 10.Laková krabička na čaj. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jiří Adamíra prostě není rada Vacátko, ačkoli mu složí v úvodním díle poctu. Chybí mi patina černobílého filmu, na druhou stranu potěší staré dobré postavy, přestože mají trestuhodně omezený prostor. Nejdůležitější je ale skutečnost, že scénář si zachoval dost vysokou kvalitu, stejně jako výprava seriálu. ()

Reklama

nash. 

všechny recenze uživatele

Pokračování mé oblíbené série dopadlo v rámci možností dobře i když mnohé si umím představit lépe. Zápletky jsou občas zajímavější, promyšlenější a zločiny se skutečně vyšetřují, což znamená, že už nestačí aby si Bouše po letmém pohledu na vyloupenou „káču“ prostě skočil do Jedové chýše pro Pepíka. Po slabém nástupu (Funus), tak přišlo několik velmi vydařených epizod, jako třeba Letní přeháňka, Laková krabička na čaj nebo Potkat anděla (možná nejlepší díl série). Na druhou stranu Bouše a Brůžek dostali výrazně méně prostoru a navíc se z nich stali místy poněkud nepříjemní protivové, a na Jiřího Adamíru, ač patří k mým poměrně oblíbeným hercům, jsem si jako na Marvanova nástupce musel chvíli zvykat a ne ve všech dílem mi sedl. Naproti tomu potěšil Filipovského Mrázek, který po zásluze dostal více prostoru. Celkem vzato série i po letech potěšila a potvrdila pocit, že české detektivní seriály jsou až na výjimky velmi zdařilými. ()

Aidina 

všechny recenze uživatele

Více než důstojné pokračování seriálu Panoptikum města pražského. A opět jsme u pánů na „čtyřce“ v Bartolomějské. Inspéktóři Bouše a Brůžek (Vinklář a Bláha) a samozřejmě policejní rady Korejs (Adamíra), který velmi dobře nahradil původního radu Vacátka. A opět s humorem a lidskou shovívavostí řeší kriminální příběhy hříšných lidí hlavního města v třicátých letech minulého století. K jejich metodám patří kromě dokonalé znalosti prostředí a místních delikventů také smysl pro humor. …„Policie občas něco ví, i když ne vždy to, co by chtěla vědět…“ nádherná myšlenka. V příběhu Hokynářská balada, si divák přijde na své. Svůj geniální herecký koncert zde dokonale předvádí Jan Přeučil (realitní agent Tauf) a Miroslav Moravec (obchodní příručí Poupě), je mu snad hrají i všechny konečky prstů:-)) ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Místo policejního rady Vacátka skvěle zahraného Jaroslavem Marvanem jsme potkali stejně skvělého policejního radu Korejse, stejně skvěle zahraného Jiřím Adamírou. Ten na rozdíl od Jaroslava Marvana navíc okouzlil svým přirozeným šarmem a charizma. Samozřejmě opět skvělí inspektoři Bouše a Brůžek a k ním do party výborný Ondřej Havelka, coby detektivní elév. To vše, společně se zajímavě zpracovanými kriminálními příběhy, dáva dohromady jeden z nejlepších detektivních seriálů. Úroveň seriálů, a tím i atraktivnost pro diváky, hodně zvedlo i to, že seriál na rozdíl od Hříšných lidí města pražského byl natočen v barvě. Je jen škoda, že těch příběhů bylo natočeno jenom deset a hvězdiček mohu dát jenom 5. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (48)

  • Příběh se natáčel v Praze na Malé Straně a v parku v Záběhlicích. (sator)
  • Dobové fotografie, které tvoří pozadí úvodních titulků, se v jednotlivých dílech částečně liší a ukazují reálie vztahující se k příběhu toho daného dílu. (ladyViolet)
  • V jedné z epizod si pan Brůžek (Josef Bláha) bere koláč od slepé nevěsty (Jaroslava Obermaierová) a tvrdí jí, že je starým mládencem. V jiné epizodě seriálu Hříšných lidí města pražského (od r. 1968) však říká panu radovi Vacátkovi (Jaroslav Marvan), že se jednou doma málem otrávil, když jeho manželka nalila nějaké čistidlo do lahve od minerálky. (offlineman)

Reklama

Reklama