Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(8)

Videa (13)

Trailer 2

Recenze (36)

silentname 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. séria "His Dark Materials" je pre mňa dosť mix. Myslím si, že tvorcovia chytili potenciál seriálu a robili maximum, aby vznikol projekt, ktorí si divákov získa. S výnimkou tretej epizódy, ktorá bola skutočne nudná odviedli celkom dobrú prácu. Nebudem to hodnotiť podľa predlohy. Knihy som síce čítal, ale naposledy to bolo niekedy v roku 2006. A máme tu rok 2020. Takže sú veci, ktoré si pamätám, ale nemôžem si už vybaviť po toľkých rokoch všetky detaily z kníh, ktoré som čítal raz. Dúfam, že to pochopíte. Najväčším problémom však pre mňa je, že sa od piatej epizódy tvorcovia rozhodli pridať aj úvod Willovho príbehu. Pravdepodobne, aby sa mohli s Lyrou v prvej epizóde novej série rovno stretnúť. Takže úvod druhej knihy sme rovno dostali rozkúskovaný v tejto sérii. Mne osobne to nevyhovuje. Pretože to pôsobí trošku zvláštne. V jednej chvíli som zaujatý príbehom a potom sa odrazu dostaneme k Willovmu príbehu. A na ten sme podľa mňa ešte mali čas. Odhliadnuc od toho, veci väčšinou celkom fungujú. Casting je podľa mňa z drvivej väčšiny funkčný. A rovnako aj charaktery. James McAvoy je skvelý. Ruth Wilson ako Marisia Coulter funguje. Lin-Manuel Miranda ako Lee Scoresby je vynikajúci. Iorek je podľa mňa perfektne stvárnený. A rovnako aj jeho vzťah s Lyrou je zachytený vynikajúco. Ruta Gedmintas ako Seraffina ma potešila. Pochválim aj Anne-Marie Duff. No čo sa týka Dafne Keen, tam sú moje dojmy trošku zmiešané. Myslím si, že nie je zlá vo svojej role, no úplne sa s jej podaním Lyry nestotožňujem. Spätne keď sa pozerám na filmovú verziu tak Dakota Blue Richards bola rozhodne lepšie zvolená do tejto role. Seriál má trošku temnú atmosféru a to tiež miestami trošku škodí. Sú tu momenty kedy je to potrebné, no potom sú scénky, kedy to pôsobí trošku zbytočne moc ponuro a temno. A nie ako svet, ktorý by som chcel spoznávať. Kým pri čítaní kníh som tento svet chcel spoznať poriadne. Myslím si, že ale hlavné a najdôležitejšie momentky v knihe sú v sérii zachytené celkom dobre. Až na jednu výnimku. A to je konkrétne, keď pani Coulterová objaví alethiometer. Táto scénka tu chýba a je to skutočne veľmi trestuhodné, lebo to je dosť dôležitý moment. Možno keby si pamätám z knihy viac, bol by som naštvaný na adaptáciu viac, no z mojich spomienok to funguje dobre. Som zvedavý ako sa postavia tvorcovia pokračovaniu. Hádam nám ukážu, že si našu dôveru diváka zaslúžia. Hodnotenie: B ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Tři vyloženě parádní, napínavé a skvěle dramaturgicky ošetřené epizody bohužel z jinak děsně utahaného televizního seriálu čtyři hvězdičky nevykřešou, a je to škoda, protože ten potenciál do dalších řad tu rozhodně je, a z Jeho temné esence se za rok klidně může stát efektní thrillerová jízda v kulisách městské fantasy. Zatím ale bohužel nemohu ignorovat slabý a (pro neznalce předlohy) nezajímavý rozjezd, chabé rozpitvávání pohnutek jednotlivých charakterů, ani zbytečnost linky s chlapcem ze současnosti. Šedé finále pak výslednému dojmu taky zrovna nepomáhá. Asi se holt čekalo víc, His Dark Materials dělá v prvních osmi částech fantastickým seriálům spíše, ehm, no medvědí službu... ()

Reklama

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Viděny jen tři první díly a pak jsem to zabalil. Po Pánu prstenů a Potterovi se roztrhl pytel s filmy a seriály na všelijaká ta fantasy témata a ždíme se to od té doby tak, že mnohé nedává smysl. Knižní předloha je možná skvělá a možná i seriál pro knižní fandy, ale kdo se tohohle světa nedotkl, pro toho seriál vážně není. Výsledek je pak v takovém případě neskutečná slátanina nesmyslů pouze si na fantasy hrajících. Nikomu se nic nikde nevysvětluje, protože všichni diváci všemu rozumí a zákonitosti světa chápou. Tohle je vlastně zjevně již několikátá řada seriálu, ke kterému někdo předchozí řady zapomněl natočit. Já se pak na to koukám a nudím se a říkám si, že ten Zlatý kompas byla docela fajn a hezká pohádka, oproti téhle blbosti. Podívejte se tedy nejprve na film a jestli z něho budete unešeni, zkuste i seriál. Jestli ne, HDM rovnou zcela vypusťte z plánů. ()

andalin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vizuálně moc pěkné, herecky je mi ale úplně odporná hlavní paní s opicí, ale dá se přežít. Zbytek herců je fajn, baví mě přátelství mezi Lyrou a Rogerem. Je to celé taková hezká temná pohádka protkaná početnými úmrtími. :D Těším se, co přinese další sezóna. Škoda, že nám na konci poslední epizody nenabídli o trochu víc. ()

UhLee 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série - (7/10) : Zpočátku se vás seriál snaží ukolébat dlouhými dialogy a nečekaným skokem do středu všeho dění. Když ovšem přistoupíte na jeho hru, tak zjistíte že His Dark Materials je dost kvalitní podívaná s nádhernou hudbou a vizuálem. Seriál předčí ve všech ohledech svého filmového předchůdce z roku 2007. Jediná věc, která tomu chybí je velkolepost bitev. S tak nádhernou kompozicí je vážně škoda, že celkový dojem zhatí dost nešťastný závěr. Nejlepší epizoda: The Lost Boy (S01E05) ()

Galerie (136)

Zajímavosti (2)

  • První díl sledovalo na BBC rekordních 7,2 milionu diváků a na HBO 724 tisíc, tím se stal v Británii nejsledovanějším novým dramatem od roku 2014. (Salem)

Reklama

Reklama