Reklama

Reklama

Jeho temné esence

(seriál)
Trailer
Velká Británie / USA, (2019–2022), 20 h 54 min (Minutáž: 46–60 min)

Předloha:

Philip Pullman (kniha)

Hudba:

Lorne Balfe

Hrají:

Dafne Keen, Ian Peck, Ruta Gedmintas, Ruth Wilson, James McAvoy, Anne-Marie Duff, Lin-Manuel Miranda, Ariyon Bakare, Geoff Bell, Georgina Campbell (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(23)

Obsahy(1)

Jeho temné esence, seriálová adaptace oceňované stejnojmenné trilogie spisovatele Philipa Pullmana, která je považována za novodobé mistrovské dílo imaginativní fikce, sleduje Lyru (Dafne Keen), zdánlivě obyčejnou, ale odvážnou mladou ženu z jiného světa. Lyra při svém pátrání po zmizelém kamarádovi odhalí zlověstné spiknutí, jehož součástí jsou únosy dětí, a ze všech sil se snaží porozumět záhadnému jevu zvanému Prach. Zatímco Lyra cestuje napříč paralelními světy, z nichž se jeden nápadně podobá tomu našemu, potká odhodlaného a statečného chlapce jménem Will. Společně narážejí na neobyčejné bytosti a nebezpečná tajemství. Osud živých i mrtvých přitom třímá v jejich rukou. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele Franki69 k tomuto seriálu (3)

Jeho temné esence (2019) 

Docela mám chuť si knižní předlohu přečíst. Seriál byl výborný a i když mě závěr trochu zarazil (já to těm mladým tak moc přál…), tak tím celý příběh a jeho duchovní velikost vlastně nijak neutrpěla. Produkce HBO na výpravě nešetřila a předvedla jinakost paralelních světů a postav v něm velmi fotogenicky a bohatě. Ale hlavně se vyplatí sledovat kvůli skvěle obsazeným postavám Lyry Belaqua (Dafne Keen), lorda Asriela (James McAvoy) a paní Coulterové (Ruth Wilson). A až teprve teď jsem viděl, jak hulvátsky a hrubě předlohu HDM vykostili a zprznili kolem roku 2007 tvůrci filmu Zlatý kompas.  Některé epizody mi teda přišly zdlouhavé, ale ono to bylo dáno i tím, že HBO seriál zveřejňovala postupně, s cca ročními/dvouletými odstupy uvádění jednotlivých sérií. A to se v mnoha případech nevyplatilo, diváci časem vychladli a leccos důležitého z příběhu stihli zapomenout, když museli čekat na pokračování podobně, jako kdysi třeba při Hře o Trůny. I „Jeho temné esence“ jsou totiž (stejně jako poměrně oblíbená knižní předloha) ideální adept na binge watching. Mno, takže jestli zrovna teď nemáte na co koukat a současně se nebráníte dospělé fantasy s výrazně protikřesťanským apelem, čeká tu na vás 23 epizod vizuálně bohatého, skvěle vystavěného a promyšleného mnohovrstevnatého vyprávění o putování dívky Lyry paralelními světy, aby sehrála svou roli předurčenou proroctvím při osvobození lidstva všech světů (a vlastně všech myslících bytostí, včetně válečnických víl/čarodějek nebo mluvících ledních medvědů) od orwellovského útlaku a vnitřní nesvobody a rigidního/totalitního omezování svobody slova i duše perverzní a všehoschopnou duchovní autoritou. Dávám 95%, něco tak dobrého asi zase jen tak brzy neuvidím… ()

Série 1 (2019) (S01) 

No tak přiznám bez mučení, že nebejt karantény, tak bych tuhle položku v nabídce HBO i přes poměrně masivní kampaň dál ignoroval. Ale nedalo mi to a teď jsem rád, že jsem první řadu zkouknul. Příběh je příjemně vrstevnatý a Dafne Keen je v hlavní roli skvělá. Ostatně, líbila se mi už když párala padouchy s Loganem… Takhle zpracované pohádky prostě můžu a pomalé tempo prvních dílů vlastně ani není na škodu. Tvůrci si pěkně vyhráli s detaily i jednotlivými příběhovými linkami...a o to bylo příjemnější, jak to nabralo na akčnosti i naléhavosti v posledních třech dílech. Ani se mi to nechce srovnávat se Zlatým kompasem...Zpětně viděno, tenhle postupně zapomínaný film, z kterého mi v paměti zůstala jen Nicol Kidman (paní Coulterová) to podstatné z motivací jednotlivých aktérů příběhů prostě vypustil, včetně základní zápletky s paralelními světy a natočena tak byla jen suchopárná, nablýskaná questovka s finální bitkou na Severu. His Dark Materials jde na to jinak a ze srovnání s filmem mi vychází výrazně lépe. Ano, je to trošku složité (Magistérium, Scholárové, paralelní světy, náboženské motivy, divoženky, soužití lidí a démonů, mluvící medvědi...ehm…) ovšem natočeno je to, včetně CGI démonů, opravdu výpravně. Jestli máte rádi filozofující fantasy a nevadí vám dětští hrdinové, je tenhle seriál trefa do černého. Série 1 je za 90%. Jo a nad Nicol Kidman vede její seriálová paní Coulterová v podání Ruth Wilson 10:0. Je skvělá. ()

Série 2 (2020) (S02) 

Doplatil jsem na neznalost knižní předlohy a tak jsem zůstal po čekání na konec v posledním díle jako opařený, že to ještě nekončí. Jinak ale celé druhé sérii nevyčítám nic, nadstandardní úroveň si udržela po celou dobu a stále bavila. Doufám jen, že třetí sérii natočej dřív, než Dafne Keen dospěje, už teď je to na pováženou. Jestli jsem to pochopil dobře z kontextu, celé tohle dobrodružství by od unesení Rogera po války s Nejvyšší Autoritou nemělo trvat dýl než školní rok…A Dafne se přitom už patřičně žensky zaobluje…No nic, s hodnocením nemám problém, stejně jako S01 je i tato série za 90% ()

Související novinky

Pán prstenů obsadil mladou Galadriel

Pán prstenů obsadil mladou Galadriel

19.12.2019

Herečka Morfydd Clark ze seriálu Jeho temné esence byla obsazení do jedné z hlavních rolí v chystaném seriálu Pán prstenů od Amazonu. Clark ztvární mladou Galadriel. Elfskou královnu v minulosti na… (více)

Reklama

Reklama