Reklama

Reklama

Bylo nás pět

(seriál)
  • angličtina There Were Five of Us
Česko, 1994, 6 h 2 min (Minutáž: 60–61 min)

Režie:

Karel Smyczek

Předloha:

Karel Poláček (kniha)

Scénář:

Ondřej Vogeltanz

Kamera:

Martin Šec

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Adam Novák, Jaroslav Pauer, Jan Müller, Štěpán Benyovszký, Jan Brynych, Sandra Nováková, Dagmar Havlová, Oldřich Navrátil, Jakub Hladík, Jiří Strach (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Ihned od své premiéry v roce 1994 uchvátil malé i starší diváky seriál na motivy Poláčkovy prózy, v němž režisér K. Smyczek spolu se scenáristou O. Vogeltanzem vytvořili prvorepublikovou atmosféru jednoho malého městečka s jejími dobrosrdečnými, zábavnými, ale i závistivými, pomlouvačnými a mnohdy komickými obyvateli. Svět viděný očima Péti, žáka čtvrté třídy (A. Novák) líčí rodinu – maminku s její vždy láskyplně otevřenou náručí (D. Veškrnová), přísného, leč spravedlivě trestajícího tatínka (O. Navrátil), i chytrého bratra Láďu (J. Strach). Především je to ale svět plný dobrodružství a rošťáren Péti a jeho čtyř kamarádů... (Česká televize)

(více)

Recenze (444)

Idego 

všechny recenze uživatele

No tak to jsem se zas nechal místním hodnocením napálit. Hlavně dětští herci tu příšerně přehrávají a od první scény je to jen kolekce takovýho toho tradičního českýho televizního "humoru", který bych jízlivě popsal asi jako "obyčejný" nebo "laskavý". Jasně, je těžký očekávat od díla snažícího se zachovat věrnost historickýmu románu nějaký moderní scénáristický odvaz, ale "vtipy" založený na tom, že si někdo přes varování přepepří polívku, takže o pár sekund později ostentativně hltá vodu, nebo dokonce že někdo řekne psovi "ty jezuito", je fakt cringe na úrovni Petra Novotnýho. Jestli to jsou originál "hlášky" z knížky nebo si to a tomu podobný scény tvůrci domysleli, je celkem jedno. Výsledkem jsou momenty, kdy je mně až trapně z představy, že to někdo napsal a myslel si, že je to vtipný. Dovedu si představit, že nějaká babička s vnoučatama se u toho příjemně společně pobaví, ale pro mě tohle není. Sledovat to šest hodin bych zvládl leda po lobotomii. ()

MaMitti 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála malinka výborných filmových provedení knižní předlohy, opravdu neuvěřitelně kouzelné a půvabné převedení Poláčkova textu na plátno. Pokaždé, když dávají tenhle miniseriál, musím se dívat a pokaždé mě dostane svou čistotou a laskavostí. Dětem nelze než závidět tu skvělou partičku a spoustu dobrodružství, které podobné znám z vyprávění táty ... Herecké obsazení nemá jedinou chybu, všichni hrají jako by ani nehráli, všem to moc sluší a jsou naprosto odzbrojující. Má srdeční záležitost :-) ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

Brý dén. Jmenuji se salahadin a tenhle seriál nemá chybu, každý herec/čka tady funguje jako ozubené kolečko a bez jediného kolečka by to nefungovalo (i Veškrnové to sedí jak holinka na noze). Tohle se povedlo, herci, hudba, scénář, režie...vše tak dokonale lehce provedené a zábavné, jak jen může být. Takže pět chlapců = pět hvězdiček. A za oba Zilvary dám šestou, protože ti dva nemají chybu, v tehdejší době jasní společenští úpadkáři a mrvitelé dobrých mravů (dneska elita). Sím, to není výtka, anóbrž to jest pochvala. "Není rum, není sturm!" ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Tak přesně takle se mohla jmenovat naše kapela :o). Ale kluci z kapeli říkali, že sem jim to moc nelíbí :o). No, ale s tou znělkou se ještě potkáme častokrát... Tohle je jeden z nejparádnějších českejch seriálů, tohle je ta pravá a poctivá klasika. Bylo nás pět má podle rád skoro každej normální člověk. Je to natočeno tak citově, tak obyčejně a v tom je neuvěřitelná síla! Výběr všech herců je absolutně dokonalej, to se vážně povedlo... Asi můj nejoblíbenější týpek je Oťásek Vocásek, to je neskutečnej masér a pokaždý když je na plátně, tak se za břicho popadám :o). A hele, Oťásek Vocásek... Kdepak máš andělíčka policajta :o). Obrovská škoda, že to má pouhopouze 6 dílů. Kdyby se rači točily podobný seriály a ne takový pípčoviny, který maj nekonečnej počet dílů. Jojo, tenhle pan Poláček to fakt dobře napsal :o) ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Možná je to tím, že cokoliv z povinné četby mi vždy otrávilo i to dobré a já musím říct, že tahle Poláčkova kniha je zdařile převedená do seriálové podoby, ale prostě když jsem do něčeho nucenej, tak přes to nejede vlak, ikdyby to bylo zlatý, proto mne tento seriál chudák nějak irituje už svou existencí, nicméně kvalitu má a já na něm oceňuji vedle dětských herců výkon Oldy Navrátila a objev Sandry Novákové. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (30)

  • Seriál se odehrává v roce 1929 a v seriálu se objevuje logo firmy ALPA. Typické modrožluté logo však firma začala používat až v roce 1930. (Nptoh)
  • Seriál je zasazen do roku 1929. (Stocki)
  • Veškeré výprasky se natáčely s kalhotami vycpanými polštáři. Jedna scéna se ale opakovala několikrát a Oldřich Navrátil trefil Adama Nováka několikrát vedle. Ten pak druhý den statečně ukazoval "nechtěná" jelita. (Stocki)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama