Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael Faraday (Jeff Bridges) je univerzitním profesorem historie a specialistou na problematiku terorismu. Se svým desetiletým synkem žije v domě na předměstí Washingtonu D.C. a jen těžko se vyrovnává s nedávnou ztrátou manželky, agentky FBI, která zahynula při výkonu služby. Nové světlo do jeho rozvráceného života vnese sympatická rodina Langových. Stoprocentní Američan Oliver (Tim Robbins) se s manželkou a dvěma dětmi přistěhoval teprve nedávno a zdá se, že zdvořilostní vztah mezi sousedy brzy přeroste v přátelské pouto. Pak ale Michael přistihne nového známého několikrát při lži a vypraví se po stopách jeho minulosti. Odhalí šokující fakta úzce související s jeho specializací - Oliver Lang je totiž s největší pravděpodobností nebezpečný terorista, který se do Washingtonu přistěhoval v rámci příprav nové akce. Dokáže odborník na otázky terorismu osvědčit své znalosti v praxi a zhatit dokonale promyšlený plán teroristů? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (262)

Laurent 

všechny recenze uživatele

Hodnocení snímku rozdělím na dvě části. První částí bude úsek bez pointy a druhá část s pointou. První část lze charakterizovat jako poněkud paranoidní thriller o spiknutí s vysokou dávkou napětí. Občas se bohužel ústřední postavy chovaly dost nelogicky. Tuto samotnou část bych hodnotil za 3*. Celý snímek i s pointou však dělá z filmu totální ptákovinu od začátku až do konce. Taktika, kterou teroristé ve filmu použili, by se totiž dala přirovnat k sásce do loterie ve stylu "Právě teď jsem prodal svůj dům a jdu do kasína všechny tyhle peníze vsadit na čílo 36." I terorista jedná racionálně, obzvlášť v případě, že jde o peníze, resp. zmařenou investici. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ak bol Mark Pellington predvídateľný v Proroctve z temnôt, tak to určite neplatí o jeho predchádzajúcom filme podľa scenára Ehrena Krugera, ktorý to so záverečnými zvratmi vie. Jemu potom stačí dodať scenáru atmosféru a presvedčiť producentov, že si takýto projekt zaslúži výborných a hviezdnych hercov. Bridges je už veľmi dlho mojim obľúbeným hercom, takže každý film, v ktorom sa objaví v hlavnej úlohe vo mne vzbudí pozornosť. Tento patrí k jeho najlepším. ()

Reklama

zipper111 

všechny recenze uživatele

Film hodně nudí, hlavně začátek je takovej nemastnej, neslanej. Neví, jak se má tvářit... Ale pak se začne postupně splétat konspiračka a děj začné mít spád, Bridges to začne roztáčet ve velkém stylu a ten konec, ten pozvedne film o stupínek výše. Filmu by neškodily ještě trochu střihačovi nůžky, jinak ale zaručuju mrazení v zádech...4* ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Miluj bližního svého je rozporuplný film, který svým námětem vychází z pro Ameriku navýsost traumatických událostí kolem atentátu na budovu Federálního úřadu ve městě Oklahoma City v polovině 90. let. Má velmi slušné herecké obsazení a takový ten typicky hollywoodský scénář s několika šokujícími odhaleními a obraty v ději. Tady se skrývá první zádrhel, protože scénář je trochu překombinovaný. Na první pohled velmi efektní komplot je totiž až příliš závislý na předpokládaném jednání oběti a stačil by malý zádrhel, aby se plán zhatil. Skutečná spiknutí mají jednodušší půdorys. Druhý problém je v samotném jádru filmu - spekulativně se předpokládá existence hluboce zakonspirované a velmi dobře pracující teroristické skupiny, která spáchá hrůzný atentát. Takový film jakoby vznikl na objednávku šéfa nějaké policejní složky nebo tajné služby s cílem navýšit rozpočet svého úřadu. Vyvolává to jen psychózu, vyšší počet kamer v ulicích, větší pravomoci při špehování a ztrátu soukromí. Skutečný atentát v Oklahoma City byl vlastně amatérskou akcí, která uspěla díky trestuhodnému podcenění bezpečnostních opatření a rizik ze strany krajně pravičáckých skupin. Celkový dojem: 55 %. Nejsilnější scénou snímku je vlastně samotný úvod, kdy těžce raněný chlapec klopýtá opuštěnou ulicí... ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Thriller s velkými ambicemi dosahuje jen s velkými potížemi na spodní hranice průměru. Hluchá místa v ději, častá přehrávání a tendence, která sice předjímá 11. září, bohužel však tím nejtopornějším způsobem, který si lze jen představit. O pojetí a uvěřitelnosti postav nemluvě. Pro mě nejpodstatnějším rysem filmu je právě jeho předvídavost, snaha - alespoň částečně úspěšná - ukázat hluchá místa v bezpečnostním systému největší světové demokracie. Al-Kaida a Usama ibn Ladin jsou odpověďmi, z nichž mrazí i po letech. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (3)

  • Scenárista Ehren Kruger se zjevně nechal inspirovat bombovým útokem na Federální budovu Alfreda P. Murraha v Oklahoma City z 19. 4. 1995. (Dinsberg)

Reklama

Reklama