Reklama

Reklama

Proroctví z temnot

  • USA The Mothman Prophecies (více)
Trailer

Obsahy(1)

John Klein (Richard Gere) je spokojený a úspěšný washingtonský novinář. S milující manželkou právě zakoupili nový dům, ale při návratu se stane nevysvětlitelná nehoda. Poslední slova Johnovy ženy Mary „Viděl jsi to také?“ zanechávají na jazyku palčivé otázky. Co vlastně způsobilo její smrt? Jedinou stopou v nemocničním pokoji zůstávají kresby podobné nočním motýlům... (Bonton Home Video)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (445)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Doba okolo roku 2000, kdy filmy s mysteriózní tematikou byly v módě jako akční béčka v 80. letech, je (s přihlédnutím k tomuto filmu) naštěstí pryč. Scénáristický neduh snad většiny filmů této vlny, kterým byla urputná snaha v závěru silně šokovat, se bohužel projevil i zde. Přitom solidní zápletka rozehraná na nepříliš originálním podkladu, je díky technickému zpracování posunuta mnohem výše. Práce s kamerou, která efektně i efektivně střídá pozice, nálety či pomalé plížení, je na jedničku. Stejně tak je tomu u střihu, zvuku a v neposlední řadě i hudby. Pomocí těchto do poslední mrtě využitých prostředků se režisérovi daří budovat nadstandardní atmosféru strachu, která však v druhé polovině začne díky děravému scénáři a tím pádem neodbytnému natahování, ztrácet dech a závěr už je i přes svou formální dokonalost sprostým výsměchem. Avšak vzpomínky na „anděly“ jsou natolik silné a sugestivní, že hodnocení tří hvězdiček je šité jako na míru. ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

SPOILERY! Za kameru, hudbu, atmosféru, režii a herecké výkony jednoznačných pět. Problém filmu spočívá ve scénáři. Celý film se tváří hlubokomyslně a já osobně jsem čekal velkou fiální pointu. O to větší bylo moje překvapení, že situace je přesně taková, jak to celou dobu vypadá, a zhruba od poloviny hraje film blafovanou hru a zastírá fakt, že už všechno víme. Příběh jsem předtím neznal, ale to, co mělo fungovat jako velká pointa (neštěstí na řece Ohio), mě napadlo hned jak Gere přijel k zácpě. A film nám to o dobrých pět minut později servíruje jako VELKÉ ODHALENÍ alias "Ten Gere je ale chytrý!"!!! Naštěstí má celý film atmosféru takového napětí, že ačkoliv se zpětně jeví jako zcela bezpředmětné, činí film silným zážitkem. Jen taková perlička: není pravda, jak nám tvrdí závěrečné titulky, že se nikdy nzjistila příčina neštěstí - naopak, bylo prokázáno, že na vině byla špatná konstrukce. Ale to jen tak na okraj, film jsem si užil a silně doporučuji i ostatním! ()

Reklama

zputnik 

všechny recenze uživatele

Ve zkratce: Pro mne osobně sice nadprůměrný, ale (bohužel) nikterak světoborný snímek. A podrobněji: Z odvedené práce tvůrce tohoto snímku jde znát jeho cit pro detail. Snímku nechybí dobré a "chytlavě" nasnímané záběry; ale světe div se, je jich tam i na můj vkus až zbytečně mnoho - přednost tohoto snímku se tak chvílemi stává slabostí. Nejde mi o "klipovitost", jako spíše o jakousi "rozháranost" vizuální koncepce. Mnoho zajímavých a perfektně udělaných nasnímání ještě kvalitní film nedělá... a i mně se to začalo po určité době "zajídat". PROROCTVÍ Z TEMNOT také nechybí zajímavé "praktické ponaučení" - jen kdyby nebylo předloženo tak okatě a polopatisticky, aby i diváci v posledních řadách pochopili. Shrnuto a podtrženo: Dobrý film, zajímavá myšlenka, dobře nasnímané, zahrané, dobrá hudba, povětšinou dobře zvládnuté napětí... dobře hodnoceno - 3 z 5 hvězdiček. Snažil jsem se po celou dobu sledování v tom vidět 4-hvězdičkovou záležitost, ale bohužel... není každý den posvícení. ()

tron 

všechny recenze uživatele

PROROCTVO Z TEMNÔT bolo, keď išlo do kín, avizované ako film podľa skutočných udalostí. To je absolútne mimo. Naozaj tomu niekto veril? To je akoby ste to povedali o VOTRELCOVI. Wtf. Dobrou správou je, že to nie je zlý, nevydarený film (a to ani v prípade, že nemusíte Richarda Gerea, Lauru Linney a Willa Pattona - režijný rukopis je natoľko silný, že sú skôr postavy na šachovnici a príliš neotravujú). Skúsený režisér Mark Pellington (twistové MILUJ BLÍŽNEHO SVOJHO) stvoril čo do atmosféry pôsobivý seriózny mysteriózny film (horor asi nie), nie príliš šťastne skombinovaný s melodrámou a na záver s katastrofickým trilerom (vážne). Napriek tomu (a napriek množstvu otázok a absencií odpovedí) stojí film za pozornosť. Diváci si to však až tak náruživo nemysleli, film s rozpočtom 32 miliónov dolárov ich celosvetovo trhol 55. ()

Rover 

všechny recenze uživatele

V prvé řadě je Geer opravdu velmi nesympatický herec. Příběh měl být podle skutečné události, ale kolik z té události se skutečně promýtlo do filmu? Radši o tom nechci moc spekulovat. Děj byl hrozně zkratkovitej, jednou vidíme jak Geer potká policistku a pomalu další scéna je, jak jsou spolu v bytě a baví se spolu o nejzásadnějších věcech svýho života... dost divný a hlavně do očí bijící a nepřesvědčivý, to mi vadí. Navíc nemám rád laciné vtípky s kamerou ve stylu zaostřím na něco, rozostřím to, opět zaostřím a vidím jiný předmět. Kdyby to bylo jednou dvakrát, ale ono ne, museli to nacpat do každýho třetího záběru. HUDBA: tomandandy - ještě v první čtvrtině jsem ji hodlal považovat za jeden z největších kladů filmu, byla totiž výrazná, zajímavá a lehce rušivá, to se mi líbí. Pak ale hudební doprovod sklouzl do klišoidních "jeden prst na klávesnici každých 30 sekund" blbostí, na který už jsem trošku alrgickej. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (15)

  • Při zhroucení Silver Bridge roku 1967 nezemřelo 36 lidí, jak se údává ve filmu, ale 46. (Dawid199)
  • Odborníci dodatočne zistili, že na zhrdzavenom železnom oku jednej z dvoch nosných reťazí mostu bola miniatúrna trhlina. V dôsledku nej stavba nevydržala obrovskú hmotnosť čakajúcich automobilov a zrútila sa. (Karush)
  • Hodiny s rádiem v motelovém pokoji Johna ukazují 6:14, což je odkaz na Bibli, Janovo evangelium, kapitolu 6, verš 14, který praví: "To je skutečně ten Prorok, který má přijít na svět". (Nedhelborn)

Související novinky

Amy Adams terorizovaná duchy?

Amy Adams terorizovaná duchy?

03.09.2011

Španělská hororová škola je momentálně žánrovou špičkou. Uvědomují si to i za Atlantikem. Už remakovali REC, teď přijde na řadu Sirotčinec. Původní film produkoval Guillermo del Toro a Belén Rueda si… (více)

Reklama

Reklama