Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hon na uprchlíka z vězení, připomínající lov divoké zvěře... Z věznice malého texaského městečka uprchl vězeň Bubber Reeves. Jeho cesta ke svobodě není jednoduchá. V patách má místního tvrdého a rozhodného šerifa Caldera. Naftařský a dobytkářský baron Val Rogers by chtěl mít Bubbera z cesty, aby zakryl milostnou aféru, svého syna Jasona a Bubberovy manželky. Na uprchlíka, jenž příliš nevoní místním obyvatelům, se tak doslova rozpoutá drsný hon mající blízko k lynči… Akční příběh, podle scénáře Lillian Hellmanové, vyprávějící o jasných postojích ve vypjaté životní situaci, natočil uznávaný režisér Arthur Penn. Ten do hlavních rolí obsadil přední hollywoodské herce Marlona Branda, Roberta Redforda, Jane Fondovou, stejně jako využil fyzický zjev tehdejší atraktivní televizní hvězdy Angie Dickinsonové. Do děje působivě zapojil atmosféru horké letní noci a maloměsta, plného obyvatel s předsudky, nudou a skrytými frustracemi. Všemu vtisknul až drásavé napětí, které v závěru úmyslně zpomalí, aby o to více dosáhl zamýšleného dramatického vyznění. (Česká televize)

(více)

Recenze (137)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Tomu říkám dusno jako na jihu. Když někdo ve filmu dostane pěstí do obličeje, neměl by se za minutu šťastně křenit do kamery, a to se tady rozhodně nestane. Může se stát, že vás strašně bude štvát ta banda opilců, co se na konci nepříčetně motá, aniž by to mělo smysl. Možná ale právě o to Pennovi šlo. Zpočátku vlahé tempo s přibývající tmou houstne až ve strhující závěr, u kterého mi chyběla jen špetka spravedlnosti, třeba jen ve vysvětlujícím titulku. Vynikající Brando, krásná Fonda, a famózní český starý dabing, v němž si především na jazyk si šlapajícího Ilju Racka budete vychutnávat. Stejně tak bezpečně poznáte Luďka Munzara, Libuši Švormovou, Jorgu Kotrbovou, Petra Štěpánka, ale i Antonína Jedličku. Smrt režisérovi, který by se pokusil tenhle skvost předabovat s pamrdy dnešních dabingových studií!!! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Štvanice je přesně mezi 4 a 5*, přičemž nakonec hodnotím nižší cifrou, jelikož po výborném začátku slibujícím strhující podívanou se dočkáváme značně strnulého tempa a nachází se zde tak prostor pro nudnější pasáže, které jsou však ke konci vytlačeny parádní dramatickou naháněčkou, kde opět v jisté míře figuruje typicky americký soudce lynč, jemuž těžko může ruka zákona zabránit. Marlon Brando, Robert Redford a Jane Fonda jsou vynikající a činí tento snímek něčím víc, než jen pouhým dramatem. Závěrečné minuty opravdu neměly chybu. 4,5*. ()

Reklama

farmnf 

všechny recenze uživatele

Rozhodně dívatelné drama s vynikajícími hvězdami. Lepší by bylo zkrácené na 95 minut. Co je to vlastně americké pojetí demokracie a práva? Spoiler: Gauner uteče z vězení, jeho kámoš zabije nevinného člověka. Lumpovi je jasné, že zločin padne na něj. Šerifa jmenuje do funkce nejbohatší člověk kraje. Zbohatlíci vniknou na policejní stanici, šerifa zmlátěj a svědka mučí. Banda ožralců vnikne na soukromý pozemek, podpálí vrakoviště. Hlavní obviněný je zabit místním zbohatlíkem při zatýkání. Marlon Brando si posadí širák proklatě nízko a po tomto všem pokládá funkci šerifa, stěhuje se jinam. A tento bordel nám dávají naši politici za příklad a implementují ho do střední evropy. Není to na hovno, ptám se? ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Horká letní noc, uprchlý vězeň a rasistické křupanské městečko kdesi v Texasu, to nevěstí nic dobrého. Zvlášť, když spolu jednotlví obyvatelé mají nevyřízené účty a chystají se pořádně si prolít hrdla. Pečlivá výstavba charakterů na omezeném prostoru napovídá, že se jedná o adaptaci divadelní předlohy, každá role tu má své místo a herci ze sebe ždímou maximum. Jenomže... Marlon Brando, herecký polobůh, se na roli texaského šerifa hodí hůř než John Wayne na roli westernového padoucha a pečlivě budovné napětí se před závěrečným klimaxem nesmyslně zpomalí desetiminutovým dialogem o ničem. Ztráta rytmu zabolí především s vědomím úplného závěru, který tak mohl být naprosto zdrcující. V žáru noci tenhle koncept jižanského (krimi)thrilleru o rok později posunulo o level dál. 3,5* ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Emily Stewart: „Zastreliť muža za to, že sa vyspal s niečou manželkou? To je hlúposť. Polovica mesta by bola vyhladená.“ Šerif Calder (Marlon Brando) je frajer – poháňaný túžbou po spravodlivosti a čestnosti, na druhej strane pokúšajúci sa o lojalitu k miestnym. A miestni, to je parádne zhromaždenie všelijakých ľudských sklonov – malomeštiactva, sebectva, nadradenosti a neviazanej zábavy. Oceňujem na tomto filme, že sa na ňom nepodpísal zub času. Pôsobí uveriteľne, napríklad bitka šerifa na policajnej stanici vyzerá vierohodne, lietajú ozajstné facky a tečie krv. Tento príbeh o predsudkoch, rasizme, netolerancii a nevere mi pripomínal Dogville od Larsa Von Triera. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (6)

  • V knihe "Fiasco: A History of Hollywood's Iconic Flops" (voľne preložené ako "Fiasko: História ikonických prepadákov Hollywoodu") od spisovateľa Jamesa Roberta Parisha je tomuto filmu venovaná celá kapitola. (Motinski)
  • V počiatkoch produkcie bol do úlohy, ktorú nakoniec stvárnil Robert Redford zvažovaný aj Steve McQueen. (m.a.t.o.)
  • Kástingová riaditeľka odmietla obsadiť Faye Dunaway s odôvodnením, že pre filmovú branžu nie je dosť pekná a odporučila jej venovať sa radšej divadlu. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama