Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hon na uprchlíka z vězení, připomínající lov divoké zvěře... Z věznice malého texaského městečka uprchl vězeň Bubber Reeves. Jeho cesta ke svobodě není jednoduchá. V patách má místního tvrdého a rozhodného šerifa Caldera. Naftařský a dobytkářský baron Val Rogers by chtěl mít Bubbera z cesty, aby zakryl milostnou aféru, svého syna Jasona a Bubberovy manželky. Na uprchlíka, jenž příliš nevoní místním obyvatelům, se tak doslova rozpoutá drsný hon mající blízko k lynči… Akční příběh, podle scénáře Lillian Hellmanové, vyprávějící o jasných postojích ve vypjaté životní situaci, natočil uznávaný režisér Arthur Penn. Ten do hlavních rolí obsadil přední hollywoodské herce Marlona Branda, Roberta Redforda, Jane Fondovou, stejně jako využil fyzický zjev tehdejší atraktivní televizní hvězdy Angie Dickinsonové. Do děje působivě zapojil atmosféru horké letní noci a maloměsta, plného obyvatel s předsudky, nudou a skrytými frustracemi. Všemu vtisknul až drásavé napětí, které v závěru úmyslně zpomalí, aby o to více dosáhl zamýšleného dramatického vyznění. (Česká televize)

(více)

Recenze (137)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Ta vesnice stála za to. Chlast a předsudky, to bylo jejich krédo. Při útěku dvou vězňů (jednoho z nich hraje Robert Redford) dojde k vraždě v okolí uznávaného muže. Vrah však ujede a druhého spoluvězně nechá na místě. Proto se film jmenuje štvanice, má to být pomsta na vězni, který zůstal v okolí. Šerif spolu s jeho ženou se ho pokoušejí zachránit a vzniká hodně dramatických situací. Film stojí za shlédnutí, určitě. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Tomu říkám dusno jako na jihu. Když někdo ve filmu dostane pěstí do obličeje, neměl by se za minutu šťastně křenit do kamery, a to se tady rozhodně nestane. Může se stát, že vás strašně bude štvát ta banda opilců, co se na konci nepříčetně motá, aniž by to mělo smysl. Možná ale právě o to Pennovi šlo. Zpočátku vlahé tempo s přibývající tmou houstne až ve strhující závěr, u kterého mi chyběla jen špetka spravedlnosti, třeba jen ve vysvětlujícím titulku. Vynikající Brando, krásná Fonda, a famózní český starý dabing, v němž si především na jazyk si šlapajícího Ilju Racka budete vychutnávat. Stejně tak bezpečně poznáte Luďka Munzara, Libuši Švormovou, Jorgu Kotrbovou, Petra Štěpánka, ale i Antonína Jedličku. Smrt režisérovi, který by se pokusil tenhle skvost předabovat s pamrdy dnešních dabingových studií!!! ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Bohaté hviezdne obsadenie a naozaj dramaticky poňatý príbeh, ktorý sa síce rozbieha pomalšie, ale nakoniec vtlačí do kresla. Skazená a amorálna spoločnosť v malomeste si pýta tvrdšiu ruku, tá však prichádza dosť neskoro. Myslím, že takú nakladačku, akú schytáva šerif, som ešte u šerifov na striebornom plátne asi nevidel. Emócie pekne vyšpikované. Paradoxne sa však žiadna odplata nekoná. Brando ala šerif-poctivec je síce zvláštna kombinácia, ale výsledok ukazuje, že funguje. Záver fajnovo dramatický, žiadny lacný happyend. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Brandovi som žral každú vetu, takéto charaktery mu pasujú ako riť na šerbel. Ostatné postavy sú dobre zahrané ale ani jedna si nezaslúži náznak sympatií. A o to asi aj išlo. Pocitivo som bol hlavne vďaka tomu do filmu vtiahnutý podobne intenzívne ako pri žanrovo trilerovejšich kúskoch. Zasrané hnusné mestečko, túto vetu som si v druhej polovici povedal viac krát. No a vidieť Roberta Duvalla v roli ťulpasa tiež potešilo ajkeď ide len o detail kvôli epizódnemu času aký dostal. Rozbeh sa mohol skrátiť alebo spraviť svižnejšie, no k plnému hodnoteniu u mňa není ďaleko. Veľmi silné 4*. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Skvělý Marlon Brando coby šerif Calder, uprchlý vězeň Redford, krásná Anna, Jane Fondová, jeho manželka, mající poměr se synem váženého boháče. A jedna noc, velké vášně, a také rasismus, nenávist, láska, spravedlnost, zaslepenost a tragédie. Amerika si na sklonku šedesátých let lízala rány z mnoha problémů. Ale tenhle, ten byl jenom v lidech. V lidech všech vrstev. Stojí za shlédnutí, tohle filmové dílko. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (6)

  • V knihe "Fiasco: A History of Hollywood's Iconic Flops" (voľne preložené ako "Fiasko: História ikonických prepadákov Hollywoodu") od spisovateľa Jamesa Roberta Parisha je tomuto filmu venovaná celá kapitola. (Motinski)
  • Kástingová riaditeľka odmietla obsadiť Faye Dunaway s odôvodnením, že pre filmovú branžu nie je dosť pekná a odporučila jej venovať sa radšej divadlu. (m.a.t.o.)
  • V počiatkoch produkcie bol do úlohy, ktorú nakoniec stvárnil Robert Redford zvažovaný aj Steve McQueen. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama