Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hon na uprchlíka z vězení, připomínající lov divoké zvěře... Z věznice malého texaského městečka uprchl vězeň Bubber Reeves. Jeho cesta ke svobodě není jednoduchá. V patách má místního tvrdého a rozhodného šerifa Caldera. Naftařský a dobytkářský baron Val Rogers by chtěl mít Bubbera z cesty, aby zakryl milostnou aféru, svého syna Jasona a Bubberovy manželky. Na uprchlíka, jenž příliš nevoní místním obyvatelům, se tak doslova rozpoutá drsný hon mající blízko k lynči… Akční příběh, podle scénáře Lillian Hellmanové, vyprávějící o jasných postojích ve vypjaté životní situaci, natočil uznávaný režisér Arthur Penn. Ten do hlavních rolí obsadil přední hollywoodské herce Marlona Branda, Roberta Redforda, Jane Fondovou, stejně jako využil fyzický zjev tehdejší atraktivní televizní hvězdy Angie Dickinsonové. Do děje působivě zapojil atmosféru horké letní noci a maloměsta, plného obyvatel s předsudky, nudou a skrytými frustracemi. Všemu vtisknul až drásavé napětí, které v závěru úmyslně zpomalí, aby o to více dosáhl zamýšleného dramatického vyznění. (Česká televize)

(více)

Recenze (137)

Motinski 

všechny recenze uživatele

Brandovi som žral každú vetu, takéto charaktery mu pasujú ako riť na šerbel. Ostatné postavy sú dobre zahrané ale ani jedna si nezaslúži náznak sympatií. A o to asi aj išlo. Pocitivo som bol hlavne vďaka tomu do filmu vtiahnutý podobne intenzívne ako pri žanrovo trilerovejšich kúskoch. Zasrané hnusné mestečko, túto vetu som si v druhej polovici povedal viac krát. No a vidieť Roberta Duvalla v roli ťulpasa tiež potešilo ajkeď ide len o detail kvôli epizódnemu času aký dostal. Rozbeh sa mohol skrátiť alebo spraviť svižnejšie, no k plnému hodnoteniu u mňa není ďaleko. Veľmi silné 4*. ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Taková Americká krása let 60., plná pokryteckých postav, až je vám z nich špatně. Společnost, ve které je uprchlí vězeň tou nejupřímnější bytostí, což z něho dělá úhlavního nepřítele celé té vzorné maloměstské smetámky......a štvanice může začít, jak fyzicky, tak psychicky.....Výborný snímek, lepší to už snad ani být nemohlo, Marlon Brando v jedné z nejlepších rolí vůbec. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Štvanice je přesně mezi 4 a 5*, přičemž nakonec hodnotím nižší cifrou, jelikož po výborném začátku slibujícím strhující podívanou se dočkáváme značně strnulého tempa a nachází se zde tak prostor pro nudnější pasáže, které jsou však ke konci vytlačeny parádní dramatickou naháněčkou, kde opět v jisté míře figuruje typicky americký soudce lynč, jemuž těžko může ruka zákona zabránit. Marlon Brando, Robert Redford a Jane Fonda jsou vynikající a činí tento snímek něčím víc, než jen pouhým dramatem. Závěrečné minuty opravdu neměly chybu. 4,5*. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Ta vesnice stála za to. Chlast a předsudky, to bylo jejich krédo. Při útěku dvou vězňů (jednoho z nich hraje Robert Redford) dojde k vraždě v okolí uznávaného muže. Vrah však ujede a druhého spoluvězně nechá na místě. Proto se film jmenuje štvanice, má to být pomsta na vězni, který zůstal v okolí. Šerif spolu s jeho ženou se ho pokoušejí zachránit a vzniká hodně dramatických situací. Film stojí za shlédnutí, určitě. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nadherny film s velikanom akym pan Marlon Brando realne bol. Kvalitna rezia Arthura Penna /Vlak 1964, Bonnie a Clyde/ vladne na kazdom kroku, kazdy detail a kazda scenka je poctivo prepracovana. Namet - ako dokaze silna a talentovana osobnost prezit uprostred "normalnej" spolocnosti .- je istoiste aktualna dodnes. Plus pekne sa odkryva pokrytecka moralka akehosi maleho americkeho mestecka uprostred 60. rokov minuleho storocia. Herecke vykony su na urovni, a okrem pana Brando dokazal uputat aj pan CervenyFord n o a samozrejme aj Jane Fonda, na ktoru nesmiem zabudnut. Napatie pocas filmu pekne rastie, a rastie, az vyusti v masakrozny zaver, ktory ma pomaly az rozmery antickej tragedie. Nadherny film . 100 % ()

Galerie (67)

Zajímavosti (6)

  • Kástingová riaditeľka odmietla obsadiť Faye Dunaway s odôvodnením, že pre filmovú branžu nie je dosť pekná a odporučila jej venovať sa radšej divadlu. (m.a.t.o.)
  • V počiatkoch produkcie bol do úlohy, ktorú nakoniec stvárnil Robert Redford zvažovaný aj Steve McQueen. (m.a.t.o.)
  • V knihe "Fiasco: A History of Hollywood's Iconic Flops" (voľne preložené ako "Fiasko: História ikonických prepadákov Hollywoodu") od spisovateľa Jamesa Roberta Parisha je tomuto filmu venovaná celá kapitola. (Motinski)

Reklama

Reklama