Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hon na uprchlíka z vězení, připomínající lov divoké zvěře... Z věznice malého texaského městečka uprchl vězeň Bubber Reeves. Jeho cesta ke svobodě není jednoduchá. V patách má místního tvrdého a rozhodného šerifa Caldera. Naftařský a dobytkářský baron Val Rogers by chtěl mít Bubbera z cesty, aby zakryl milostnou aféru, svého syna Jasona a Bubberovy manželky. Na uprchlíka, jenž příliš nevoní místním obyvatelům, se tak doslova rozpoutá drsný hon mající blízko k lynči… Akční příběh, podle scénáře Lillian Hellmanové, vyprávějící o jasných postojích ve vypjaté životní situaci, natočil uznávaný režisér Arthur Penn. Ten do hlavních rolí obsadil přední hollywoodské herce Marlona Branda, Roberta Redforda, Jane Fondovou, stejně jako využil fyzický zjev tehdejší atraktivní televizní hvězdy Angie Dickinsonové. Do děje působivě zapojil atmosféru horké letní noci a maloměsta, plného obyvatel s předsudky, nudou a skrytými frustracemi. Všemu vtisknul až drásavé napětí, které v závěru úmyslně zpomalí, aby o to více dosáhl zamýšleného dramatického vyznění. (Česká televize)

(více)

Recenze (137)

bogomira 

všechny recenze uživatele

Film, díky kterýmu jsem kdysi před lety objevil Arthura Penna. Člověk se na to dívá a říká si: "Co by asi ty dnešní hvězdy daly za roli ve filmu, kterej má takovej scénář." Penn vás během pár minut seznámí s půlkou města tak, že není šance si kohokoli poplést i díky dokonalýmu typovýmu obsazení a rozehraje velkou hru několika hlavních a spousty vedlejších zápletek tak přehledně, že ani na sekundu neztratíte nit, a že se tam toho dělo tolik, to vlastně zjistíte, až když vyndáte dyfko a natáhnete se na gauč. Že všichni hrajou jak z partesu je zbytečný zmiňovat, ale pro mě je hlavní hvězdou Arthur Penn. A víte co? Nějak mi to připomnělo Dogville, čertvíproč... ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Nie je jednoduché hodnotiť filmy, natočené a odohrávajúce sa v rokoch, keď som ešte nebol na svete. Možno práve preto mi pripadali všetci obyvatelia mestečka takí čudní a len ťažko možem uveriť, že by takíto ľudia naozaj mohli niekedy niekde žiť. Proste spolok cvokov, medzi ktorými vyčnieva pár jednotlivcov, ktorí nepodľahli davovej psychóze a dokázali sa im postaviť. Takéto vyhrotené situácie dávajú skvelú možnosť vyniknúť hereckým výkonom. Všetkému kraľuje tradične excelentný Marlon Brando, ale výborne mu sekundujú aj Jane Fonda a Angie Dickinson. Redford žiaľ aj napriek tomu, že sa všetko točí práve okolo jeho postavy, nemá dostatok priestoru, aby dokázal naplno rozvinúť svoj herecký potenciál. Až na pár malých nedostatkov, vyplývajúcich z doby vzniku (bitky), ide o výborne natočenú strhujúcu drámu, ktorá stojí za pozornosť. ()

Reklama

eye candy 

všechny recenze uživatele

Štvanice je film ve kterém se utkává blažená demence a fanatismus těžce bigotní whiskey-and-gun masy s morálkou silných individualit. I po tolika letech je tento snímek uvěřitelný, což bohužel nevypovídá pouze o jeho kvalitě. Co se obsazení týče. Tou dobou ještě poměrně neznámý R.Redford v roli muže s nejhezčím účesem, drží krok i když nedostává tolik prostoru. Angie Dickinson - Miss sympatie. M.Brando - Vyberte si jakýkoliv jeho film. Najděte si komentář k jeho výkonu (hledá se tak, že zmáčknete ctrl+f a zadáte vynikající nebo famózní) a vložte si ho sem. Vynikající jsou ale také Jane Fonda a Robert Duvall (ten se mě liíbíl možná úplně nejvíc) V 60tých letech byl Arthur Penn prostě king, jeho Štvanice trvá dodnes ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Pořád jsem čekal, až TO začne a vlastně jsem se celý film (až na pár vyjímek) nedočkal. Přesto nemůžu říct, že bych byl sklamán. Pravda - scénář utahuje šrouby opravdu pomalu a spíš než na velké napětí sází na pečlivé prokreslení jednotlivých akterů, ale jako ukázka lidské ubohosti a pokrytectví funguje více než slušně. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Krimi thriller, ktorý sa podobne ako slávny western Na pravé poludnie (1952) zaoberá predovšetkým skazenosťou a morálnym úpadkom jedného mestečka. Tentoraz nás príbeh zaviedol do Texasu, kde miestneho šerifa hrá posledný ostrovček morálky a ľudskosti, nezabudnuteľný Marlon Brando. Opäť ide o jeden z jeho filmov, kde svojou charizmou valcuje aj prípadné nedostatky snímku, pričom na seba strháva celú pozornosť diváka. Avšak nemenej dôležitý je fakt, že je tu výborne načrtnutá široká paleta charakterov, hlavne vo výpočte negatívnych vlastností, pričom tu Penn otvára aj ďalšie zaujímavé otázky súvisiace s priateľstvom, láskou, sebaúctou a iné... Čo sa týka ľudskej psychiky a sociálnych otázok má teda film čo ponúknuť, pričom podobne ako v zmienenom westerne ma oslovil aj koniec - s ľudskou hlúposťou bez akejkoľvek morálky sa nedá bojovať. 85/100 ()

Galerie (67)

Zajímavosti (6)

  • V počiatkoch produkcie bol do úlohy, ktorú nakoniec stvárnil Robert Redford zvažovaný aj Steve McQueen. (m.a.t.o.)
  • V knihe "Fiasco: A History of Hollywood's Iconic Flops" (voľne preložené ako "Fiasko: História ikonických prepadákov Hollywoodu") od spisovateľa Jamesa Roberta Parisha je tomuto filmu venovaná celá kapitola. (Motinski)
  • Kástingová riaditeľka odmietla obsadiť Faye Dunaway s odôvodnením, že pre filmovú branžu nie je dosť pekná a odporučila jej venovať sa radšej divadlu. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama