Reklama

Reklama

Epizody(4)

Na neurochirurgickém oddělení prestižní dánské nemocnice jménem Království stále panuje zmatek. Spiritiska Singrid Drusse má plné ruce práce s vymítáním ďábla, švédský doktor Helmer má plné zuby Dánů a veškerých nespravedlivých obvinění a patolog Bondo má plná játra vzácného nádoru, který si nechal dobrovolně voperovat kvůli výzkumu. Studenti medicíny se mezitím více než studiem zabývají svým milostným životem a hazardem se sanitkami a Juditin čerstvě narozený chlapeček narůstá do znepokojivých rozměrů. Nezbývá nic jiného, než se připravit na vše, a to v dobrém i ve zlém. (KVIFF.TV)

(více)

Recenze (100)

zdenny 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Úvodem bych chtěl odkázat na svůj komentář ke "Království" (1994) a k tomuto pokračování dodávám: Protože jsem prvním čtyřem dílům dal jen čtyři hvězdy, zde je to za plný počet. A to hlavně z toho důvodu, že seriál si nejen uchoval svůj vysoký standart, ve svém ději a příběhu nás ještě víc zařezává do sedaček a zalévá nás pocitem lítosti, že další pokračování už není. A velice se tomu divím, protože hlavní příběh (jako i příběhy podružné) není ukončen tak, jak bych si to podle pravidel seriálu představoval. Jenže narozdíl od Davida Lynche a jeho "Městečka Twin Peaks", já v tomto u Larse von Triera cítím mistrovství. U Davida Lynche jsem měl pocit spíš nedostatku nápadu a smyslu pro citlivé uzavření. Samozřejmě, že je mi líto, že se se svým oblíbeným personálem už nesetkám, ale v mém srdci budou žít všichni zúčastnění navždy. Dokonce jsem si velmi oblíbil pasáže s pomývači nádobí, které představují mentálně zaostalí dívka s chlapcem. Jejich rozhovory byly víceméně o ničem, ale měly ten závoj mystiky a tajemství. Navíc v jejich podání se mi dánština líbila ještě víc. Víc sekali konce slov a byli i tvrdší. Za jednu z nejlepších scén považuji tu, ve které honil v archivu Krogshøj Helmera jedoucího na vozíčku. Ale vůbec všechny scény s Helmerem byly úžasné. Aby si jej divák ještě víc vychutnal, je originální zvuk nutností. Neboť "danishe jevlare" zní v jeho podání fenomenálněji než "dánská pakáž" jakéhokoliv dabéra. V seriálu bylo velice sympatické, že se vždy na konci epizody při závěrečných titulcích objevil Lars von Trier a zpětně uplynulý díl okomentoval. Jeho "v dobrém i ve zlém" bylo naprosto úchvatné. A já mu nejen za to z celého srdce nesmírně děkuji. ()

rawen 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ano, druhá série Království je možná ještě lepší než první, je pestřejší a o poznání méně děsivá - okamžiky jsou v ní přesto snad ještě silnější než v jedničce - scény s Bratříčkem jsou doslova neuvěřitelně sugestivní, skoro stejně zajímavé jsou ale i ostatní linie příběhu. Kdybych měl Riget popsat jedním slovem, vybral bych zřejmě slovo "bizarní" - ale jedno slovo v tomto případě opravdu nestačí - je to vtipné, geniální, poutavé, děsivé, pitoreskní, úchylné - je to prostě nejlepší evropský seriál, který jsem měl tu čest shlédnout. Škoda absence pokračování - 10/10 - celá série 10/10 PS: kde jinde najdete seriál, ve kterém děj průběžně glosují dva myči nádobí s downovým syndromem, švédský primář klečící nad záchodem, v němž pozoruje své výkaly a Lars von Trier v kvádru? ()

Reklama

Raven0 

všechny recenze uživatele

Já prostě nedokážu pochopit, že po tak nemastné neslané první řadě Královsvtí, přijde řada druhá, napěchovaná bizardností, mystikou a tajemnem, prodchnutá hutnou atmosférou a okořeněná drsným humorem... Prostě dokonalost sama. PS: Stig Helmer by mohl bojovat o titul největšího filmového slizouna všech dob :-) ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Niečo skutočne temné sa skrýva pod Kráľovstvom. Postavy z predošlej série zostali. Pribudlo niekoľko nových a všetci stoja tvárou tvár novým prekážkam, s ktorými sa dokážu vysporiadať svojsky a vtipne, alebo s hrôzou v očiach. Lars von Trier je dirigentom tohto opusu. Tejto štúdie charakterov v jednej nemocnici, kde zlo presakuje cez každú stenu a kde sa s dobrých stávajú zlý a zo zlých ešte horší. Kráľovstvo dva je dôstojným pokračovaním úspešného mini príbehu. Oproti prvej sérií tu máme démona, poločloveka a polodiabla, kult Satanových prisluhovačov, ktorým je na stope čiperná exorcistka pani Drusse so svojim synom Méďom. Ostatné postavy riešia svoje žabomyšie starosti - sú konfrontovaný s vlastnými chybami, alebo byrokratickým systémom. Toto je jeden s tých počinov, na ktoré sa nedá povedať veľa negatívnych vecí. Trier stupňuje napätie postupne a na každú silnú scénu pribúdajú dve ľahšie. Dôkaz toho, že dokáže pracovať s atmosférou, prostredím a postavami a tiež dôkaz toho že má nechutný zmysel pre humor. A hlavne to dokáže všetko spojiť takým spôsobom, že si to nájde svojich divákov, ktorý tomu bez rozmyslu pridelia nejaký ten kultový status. Čo je aj môj prípad. ()

kinej 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stále se jedná o skvělý seriál nabitý úžasným humorem. Mrzí mě ale, že téměř vymizelo napětí. Jinak si tu divák najde vše. Trier je známý ždímač emocí. V seriálu se obejvuje spoust skvělých a zajímavých postav, které jsou fantasticky zahrány brilatně vybranými herci, kteří hravě trumfnou své kolegy z amerických seriálů. A boží je také postava bratříčka slizce ztvárněna Udo Kierem. Třetí série by bodla. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama