Reklama

Reklama

Království

(seriál)
  • Dánsko Riget (více)
Trailer 1
Drama / Horor / Mysteriózní / Komedie
Dánsko / Francie / Německo / Švédsko, (1994–2022), 14 h 20 min (Minutáž: 60–79 min)

Hrají:

Ernst-Hugo Järegård, Kirsten Rolffes, Søren Pilmark, Ghita Nørby, Jens Okking, Baard Owe, Peter Mygind, Udo Kier, Holger Perfort, Laura Christensen (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(13)

V době, kdy Netflix ještě neexistoval ani jako půjčovna DVD, natočil režisér Lars von Trier televizní sérii Království, odehrávající se v útrobách kodaňského špitálu postaveného na místě, kde kdysi byly jen mokřiny a stará bělidla. Lékaři zde dennodenně zápolí s limity medicíny i vlastními kolegy, Švédové tu proklínají Dány a záhady a hrůzy se zde mísí s nadsázkou a humorem. Televizní série, proslavená svými sépiové tóny a chóry umývačů nádobí, se postupem času stala kultovní a zařadila se mezi nejvýznamnější díla quality TV. (KVIFF.TV)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (243)

Fr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

.....POTOM TAM POSTAVILI NEMOCNICI A BĚLIČI UVOLNILI MÍSTO LÉKAŘŮM A VĚDCŮM, NEJLEPŠÍM MOZKŮM NÁRODA A NEJNOVĚJŠÍ TECHNOLOGII. DÍLO BYLO DOVRŠENO TÍM, ŽE MÍSTO POJMENOVALI "KRÁLOVSTVÍ"..... /// Seriál se rozjíždí pozvolně. Dánská nemocnice na ,,kraji města“ - ve které buďte připraveni na vše ,,v dobrém i ve zlém“ - nenabízí nic z romantiky nemocničního prostředí primáře Sovy nebo toho s G. Clooneym. Primář Stig Helmer je (pro mě) jedna z nejzajímavějších seriálových rolí vůbec a vlastně všichni ti lidi jsou zvláštní. Nejdůležitější ovšem je, že všude kolem VE SKRYTU EXCENTRISMU, ŠARMU ČI DOKONCE ŠÍLENSTVÍ ČÍHÁ DĚS. Lidské zlo, bába hledající strašidla, doktor toužící po nádoru a ještě k tomu někdo uctívá Ďábla - Z PRACHU JSI VZEŠLA A V PRACH SE OBRÁTÍŠ. A Z PRACHU ZASE POVSTANEŠ..... Brána KRÁLOVSTVÍ se pomalu začíná otevírat..... POKRAČOVÁNÍ PŘÍŠTĚ.... /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jsem student psychologie. 2.) Chtěl bych přinést oběť lékařský vědě a nevím jak na to. 3.) Chystám se vyvolávat duchy. 4.) Dlouho jsem neviděl porodit ženskou chlapa. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Lars von Trier drží diváka pevně ve svých ďábelských rukách a doprovází ho svým světem. Nahlédněte do jeho světa. Divák se dokáže během sledování KRÁLOVSTVÍ dotknou všech Trierovských vizí ve všech obrazech, bude v kontaktu děsivých zvuků (pláč dítěte), napětí, šílenství, zlu, strachu a v panice. V obsahovém záměru a démonických postav. KRÁLOVSTVÍ má perfektně vybudovanou atmosféru! Lars von Trier vyzařuje démony, které má v sobě děsivou formou na filmové plátno. ()

Reklama

Compote 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Achjo. Řekla bych, že Království by si měl protrpět/užít každý. Osobně v tom ale nevidím nic geniálního, nic úžasného. Tu šiblou babku a její uprskané spírchítchuss (a jiné výlevy) jsem nesnesla už od začátku. Navzdory tomu, že dowňácké duo + finální porod jentak z hlavy nevymažu a úvodní psycho-znělku slyším doteď, celkově bych toto dílko nenazvala jinak, než naprostou demencí. Nepochopila jsem. ()

Mikah 

všechny recenze uživatele

Mé pocity těsně po zhlédnutí byly trochu zmatené a nevěděla jsem, co si o celém počinu myslet, avšak za chvíli už jsem měla jasno. Je to vlastně geniální dílo. Nemocnice, stojící na místě, kde běliči bělili prádlo, se spoustou nekonečných chodeb a v nich lidé s nejrůznějšími, leč zajímavými charaktery. V průběhu každého dne prožívají spoustu neobvyklých událostí. Skýtá v sobě prvky hororu, které způsobují hrůzostrašné mrazení v zádech, ale také humorné prvky, jež rozesmějí. Je znát, že celý seriál je natočen s nadhledem a tropí si žerty nejen z jiných filmů. Vyskytuje se zde spousta tajemství, která zůstanou neodhalena, možná o nich bude zmínka v pokračování. ()

type_B 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavý seriál. Nechci psát, jestli se mi líbil (ano, líbil), ale spíš o tom, jak je postavený. Zdá se mi totiž, jako by na sebe některé dějové linky napříč díly navazovaly jen volně. Jistě, pracuje se např. s opakovanými a variovanými vtipy na příjezd Stiga do práce, nebo na šílenou jízdu smrti sanitky (objevuje se od prvního dílu, ale pointa je odhalena až v posledním díle druhé série; což je tedy asi takový Trierův žertík, jak tam může ten přízrak jezdit před tím, než se stal přízrakem?). Jenže rozhodně ne všechny motivy a vedlejší zápletky pokračují kontinuálně. Otázka vůbec je, jestli u Riget můžeme mluvit o ději - hlavním tématem seriálu je totiž, jak napovídá název seriálu, sama budova nemocnice. Děj je pak vyjádřen jednotlivými postavami, z jejichžto jednání se pak konstituuje celkový smysl seriálu. Kompozice tedy připomíná nejspíše román-řeku s množstvím postav a s několika paralelními dějovými liniemi, což vytváří zvláštní atmosféru neurčitosti - otevřenosti, chcete-li. Složkou tajemna je pak drusseovská, maličko laciná, ezoterika (farář: "Vy si myslíte, že tu mám jen tak náhodou knihu o exorcismu? Mám"), z čehož si Trier taktéž utahuje. Je na každém, jak bude tento seriál pojímat. Já bych se přikláněl k tomu, vnímat ho s maximálním odstupem a spíše jako záměrnou mystifikaci diváka. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (12)

  • Jméno postavy, Stig Helmer, je převzato od postavy Stig-Helmer Olsson ze švédské komediální filmové série Sällskapsresan od Lasse Áberga, která byla svého času považována za symbol švédské tuposti a přísnosti. (TomikZlesa)
  • Pro německy mluvící trh byl Riget přeložen jako Hospital der Geister - The Kingdom, doslovný překlad by totiž byl Das Reich (Říše). Z celkem logického důvodu nemohl být tento název použit. (TomikZlesa)
  • Věže, které doktor Helmer (Ernst-Hugo Järegård) pozoruje dalekohledem ze střechy nemocnice, patří ke švédské jaderné elektrárně v Barsebäcku. V roce 2005 byla natrvalo odstavena z provozu. (skudiblik)

Související novinky

KVIFF.TV exkluzivně uvádí Trojúhelník smutku

KVIFF.TV exkluzivně uvádí Trojúhelník smutku

20.12.2022

Streamovací platformu KVIFF.TV nemohli fanoušci filmu v uplynulém roce přehlédnout. Jako jediná přinesla do České republiky poslední počin režisérské legendy Larse von Triera – třetí sérii Království… (více)

Režisér Lars von Trier bojuje s Parkinsonem

Režisér Lars von Trier bojuje s Parkinsonem

09.08.2022

Ačkoli bývá někdy označován za provokatéra a kontroverzní osobnost, šestašedesátiletý dánský režisér Lars von Trier (Melancholie, Antikrist) dodnes patří mezi jedny z nejunikátnějších hlasů moderního… (více)

Kultovní seriál Království se dočká 3. řady

Kultovní seriál Království se dočká 3. řady

21.12.2020

Mysteriózní seriál Království od Larse von Triera (Antikrist) se v roce 2022 dočká třetí řady. Kultovní hit z let 1994 a 1997 vyprávěl znepokojivý příběh dvou neurochirurgů z Kodaně a už původně byl… (více)

Reklama

Reklama