Reklama

Reklama

Létající Čestmír

(seriál)
  • Československo Lietajúci Čestmír (více)
Fantasy / Rodinný / Komedie
Československo / Západní Německo, 1983, 4 h 32 min (Minutáž: 44–46 min)

Scénář:

Miloš Macourek

Kamera:

Emil Sirotek

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Lukáš Bech, Žaneta Fuchsová, Antonín Kala, Jan Kreidl, Vladimír Menšík, Zdena Hadrbolcová, Petr Nárožný, Iva Janžurová, Ivana Andrlová, Ivan Vyskočil (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Originální sci-fi seriál z pera Miloše Macourka o létání, kouzelném modrém kameni a úžasných vynálezech: Jednoho rána cestou do školy zakopl Čestmír Trnka o Modrý kámen a ocitl se náhle na Planetě květin. Zažil tu neuvěřitelné věci a přinesl si odtud semínka, z nichž vypěstoval květiny, jejichž vůně mu dala schopnost stárnout a létat. Takové možnosti, jak jistě uznáte, musel Čestmír využít. Ale už první večerní let do školy pro důležité naslouchátko, které učitelka Klepáčová zabavila spolužáku Davidovi, signalizuje, že kouzelné květiny přinesou Čestmírovi i celé jeho rodině nemalé problémy. (Česká televize)

(více)

Recenze (234)

Mahalo 

všechny recenze uživatele

U tohoto seriálu jsem vyrůstal, bohužel však moje hlava nějak nezaznamenala zábavu a spíše jsem se u seriálu nudil, ze začátku jsem se smál, pak méně,méně a méně, a pak už jenom koukal na videu kdy to skončí, občas tam něco bylo vtipné a dávalo to občas smysl, ale bylo tam toho více nudného a nemělo to jiskru, když jsem slyšel písničku "Létající Čestmír" tak jsem měl chuť skočit z okna. ()

type_B 

všechny recenze uživatele

Když se po letech dívám jinýma očima, hrozně by mě zajímalo, jak by tento seriál přijali např. v USA, nebo prostě v úplně odlišném kulturním prostředí. Místy zajímavé spíše jako sociologická sonda. EDIT: Je stupňující se totalita vyvolaná Blechovic rodinou nenápadnou paralelou k době vzniku? (Ovládnutí novin, špiclování, protislužbičky, nucený vyhazov Čestmírovy rodiny z práce i bytu... ?) Pokud ano, pak poselstvím seriálu je, že totalitní společnosti zničí všechno, co je pro lidstvo užitečné :) (Teda až na létací kytku, která jako jediná přežila.) ()

Reklama

Pa.ja 

všechny recenze uživatele

Výborný seriál plný fantazie, výborných hereckých výkonů a kouzel, a to nejen pro děti, ale i pro dospělé. Herce Lukáše Becha jsem nikdy příliš nemusela, ale jakmile se seriál rozjel, tento svůj pocit z něj jsem tak nějak ztratila. Zde není jen jedna hlavní postava, okolo které by se to všechno motalo, a která by se vyskytovala v každém snímku. Tento seriál tvoří těch postav několik a všechny jsou výborné, žádná není zbytečná. Iva Janžurová a Petr Nárožný jsou skvělá dvojice snad pokaždé. Za zmínku stojí i opět geniální Vladimír Menšík, který si zde střihl i dvojroli, zvládl jak dospělého, rozumného a občas (ne vlastní vinou pomateného) otce rodiny, tak malého kluka s fantazií a vyřídilkou, klobouk dolů! A taková květina dobra z planety květin by se dnes náramně hodila, hned by se tu žilo lépe! ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Seriál nesoucí se v duchu: pojďme si udělat prdel z vážné sci-fi a udělejme to pro děti. Tam sci-fi a fantasy patří! Nakonec ale přeci jen vzniklo komediální dílko, které se o svou nesmrtelnost postaralo a to právě díky, komunisty zatracovanému, sci-fi prvku. Bylo to takové světlo na konci tunelu komunistické éry v Československu. Bohužel to ale ještě stihli sprznit pesničkou od Michala Davida. Nárožný a jeho idiotská seriálová famílije byli opravdu skvělí a uličnický Čestmír vlastně také. ()

J R C Pecuchet 

všechny recenze uživatele

V pořadí druhý seriál z dílny autorské dvojice Macourek - Vorlíček. Zde je jasně vidět, že pokud autorům nechybí nápady a fantazie, jsou schopni vyprodukovat na svou dobu vynikající seriál pro celou rodinu, který je navíc nadčasový a zaujme i dnes. S veškerou úctou k panu Zdeňkovi Troškovi, co je mu platné, že jeho pohádky mají vynikající výpravu, nádherné kostýmy a špičkovou digitální postprodukci, když příběh samotný nemá spád a nestojí za nic. Pan Macourek byl prostě PAN AUTOR !!! Navíc se autoři Létajícího Čestmíra obklopili tzv. "osvědčenými lidmi" z předešlých projektů, jak ve filmovém štábu, tak hereckých osobností, takže záruka kvality byla nastavena velmi vysoko.Za všechny jmenuji Karla Svobodu jako autora hudby. Vynikající počin ! ()

Galerie (30)

Zajímavosti (17)

  • Dana Syslová a Vlastimil Hašek zde hrají manžele. V době natáčení byli ve skutečnosti taky manželé. (M.B)
  • Park a v něm strom, na němž bydlí dočasně seriálová rodina, se nacházejí u zámku Štiřín. Filmování probíhalo také na Mělníku. (rakovnik)
  • Filmovou riekou Doubravkou bola v skutočnosti rieka Labe. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama