Reklama

Reklama

Létající Čestmír

(seriál)
  • Československo Lietajúci Čestmír (více)
Fantasy / Rodinný / Komedie
Československo / Západní Německo, 1983, 4 h 32 min (Minutáž: 44–46 min)

Scénář:

Miloš Macourek

Kamera:

Emil Sirotek

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Lukáš Bech, Žaneta Fuchsová, Antonín Kala, Jan Kreidl, Vladimír Menšík, Zdena Hadrbolcová, Petr Nárožný, Iva Janžurová, Ivana Andrlová, Ivan Vyskočil (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Originální sci-fi seriál z pera Miloše Macourka o létání, kouzelném modrém kameni a úžasných vynálezech: Jednoho rána cestou do školy zakopl Čestmír Trnka o Modrý kámen a ocitl se náhle na Planetě květin. Zažil tu neuvěřitelné věci a přinesl si odtud semínka, z nichž vypěstoval květiny, jejichž vůně mu dala schopnost stárnout a létat. Takové možnosti, jak jistě uznáte, musel Čestmír využít. Ale už první večerní let do školy pro důležité naslouchátko, které učitelka Klepáčová zabavila spolužáku Davidovi, signalizuje, že kouzelné květiny přinesou Čestmírovi i celé jeho rodině nemalé problémy. (Česká televize)

(více)

Recenze (234)

J-o-k-e-r 

všechny recenze uživatele

Další povedený seriál po navázání Arabely. Zde už se tedy nesetkáváme s pohádkovými bytostmi, nýbrž pouze s kouzelnými květinami, dávající lidem různé zdokonalovací schopnosti. Opět tu je celá řada známých herců jako V. Menšík, J. Sovák, P. Nárožný, I. Vyskočil a opět krásná I. Andrlová. Hlavní úlohu tu teď představují spíše dětské hvězdy J.Bech, Ž. Fuchsová, A. Kala - bohužel první jmenovaný (shodou okolností hlavní hrdina Čestmír) - mě trochu lezl krkem :). ()

Al44... 

všechny recenze uživatele

Dobrý sci-fi seriál, kde hlavní roli hrají mimozemské květiny, které dokáží člověku propůjčit nadpřirozené schopnosti. Co se však může stát, pokud se dostanou do nepovolaných rukou? V jedné z rolí se tu objevuje i Vladimír Menšík, který je jak jinak opět vynikající. Ke konci však seriál mírně ztrácí tempo a proto nakonec 3*. ()

Reklama

Hadush 

všechny recenze uživatele

Prostě nemůůůůžu dát míň než pět, skoro se mi chce požádat o vyjímečnou šestou hvězdičku! No dobře no...nostalgie...krásná vzpomínka na dětství, kdy sem si střihla svojí ŽIVOTNÍ - tj. jedinou roli:) v komparsu a v kostýmu "kytky" rozdávající čarovná semínka sem o přestávkách s ostatníma zlobila a poslouchala vyprávění Vladimíra Menšíka.... A kdybych měla zkusit objektivně...příjemná rodinná podívaná...s pohledem na dnešní produkci mi takový seriály chyběj...všichni se maj vlastně rádi, padouch je jasnej od první chvíle a dobro zvítězí....:) ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

U mě to maličko i trumflo podobně parádní Návštěvníky a to jednoduchým faktem, kterým byl souboj komediálních supermanů Menšík vs Nárožný. Veškeré scény s králem českého humoru, který se neměl dožít 58let nýbrž dvojnásobku, jsou roztomilé. "Maminko, přišli k nám velbloudi! Ten starej má sebou mláďátko!" "Květina a kámen? Nejste Vy básník?....Ano." Kdepak, nechoďte na mě s levnou prvoplánovitostí komiky tělesně dospělého člověka s dětskou mentalitou, ne když to ztělesňuje Vladimír Menšík. Také jeho počáteční údiv přecházející postupně v rezignaci nad tím, co všechno jeho schizofrenní alter ego zase vyvedlo, byl prostě kouzelný. Jinak Jiřina Bohdalová zase bezchybná a Zdena Hadrbolcová stabilně dokonalá maminka. Tohle byla skutečně zlatá éra české televizní komediální tvorby pro celou rodinu, kdy Češi přišli se scénáristickými nápady a hereckým kumštem, Německo s penězi. Od Čestmíra, přes Návštěvníky až po Lucii, postrach ulice se jedná o projekty, kterým dnešní tvůrci nemohou konkurovat, už ta myšlenka srovnání je k smíchu. Tohle není staromilectví, to je fakt zřejmý komukoliv, kdo aspoň trochu přemýšlí a nebere ve své omezenosti chronologický vývoj automaticky za kvalitativní. 90% ()

Pulper 

všechny recenze uživatele

Typická Macourkovina. Ujetá zápletka, propletený děj, spousta postav a bizarních situací. Pan Macourek měl neuvěřitelně bohatou fantazii, ale moc si nelámal hlavu s logikou. To ale u těchhle šílenosti až tak nevadí, jen je to škoda. Dětem se povoluje jen tak létat, květina zbaví chlapíka nedoslýchavosti, ale zrak mu nevyléčí, rodina bydlí na stromě a déšť nebo zimu neřeší, starší verze děti vypadají jinak než rodiče, jen Čestmír je přesný klon otce.  Přitom v jiných momentech se logika strašně řeší a vymýšlejí se zamotané situace, aby se něco vysvětlilo. I tak je seriál kultovní a rodina Blechových je  dokonalá. Hlavně Oskar. Klučina ho zahrál na jedničku. Mrzí mě role Čestmírova otce v podání pana Menšíka. Hrál tu jakože nemocného, přitom sám už vážně nemocný byl a je to na něm bohužel dost vidět. Připadá mi to prostě smutné. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (17)

  • Městečko v seriálu se jmenovalo Motýlkovice. (M.B)
  • Antonín Kala (Oskar Blecha) prišiel na konkurz vďaka hercovi Ottovi Šimánkovi, ktorý naňho upozornil aj režiséra Vorlíčka. (Raccoon.city)
  • Park a v něm strom, na němž bydlí dočasně seriálová rodina, se nacházejí u zámku Štiřín. Filmování probíhalo také na Mělníku. (rakovnik)

Reklama

Reklama