Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ten večer, kdy skončí ve funkci šerifa v Nevadě, přísahá Jerry Black matce zavražděné dívky, že vraha najde. Nevěří totiž, že policie zatkla toho pravého. Zjistí, že to je v poslední době v této oblasti už třetí případ, kdy oběti jsou mladé, blonďaté, hezké a na svůj věk malé. Kupuje proto starou benzínku v horách poblíž oblasti, kde se zločiny odehrály, a pátrá po vysokém muži s černým kombíkem, který rozdává hračky v podobě dikobraza a říká si čaroděj: to vyplývá z obrázku, který nakreslila zavražděná dívka. Jerryho osamělý život vystřídá přátelství s jistou ženou a její malou, blonďatou dcerkou. Není možné, že Jerry zanedbal něco, co může mít smrtelné následky? (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (215)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Sean Penn je výborný, prvotriedny herec, ktorý občas zasadne aj na režisérsku stoličku a natočí nejaký celovečerný film. Doposiaľ má na svedomí päť titulov. "Prísaha" je v poradí tretí jeho počin a jediný, ktorý som mal možnosť zhliadnúť. Bol som však nadmieru spokojný. Penn príbeh nikam zbytočne neženie, žiadna šialene rýchla akcia. Dáva priestor dramatickým scénam, pri ktorých vynikne herecké umenie hlavých predstaviteľov. No a v prípade Jacka Nicholsona je to opäť nezabudnuteľný výkon. **** ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Zkušený detektiv Jerry Black krátce před odchodem do důchodu slíbí zoufalé matce brutálně zavražděné osmileté holčičky, že vraha dopadne. Přísahu hodlá dodržet, i když jeho kolegové případ odloží, když vymámí přiznání z mentálně postiženého indiána. Je totiž přesvědčen, že vrah je stále na svobodě. Pustí se do pátrání na vlastní pěst, přestože však najde řadu stop a odhalí souvislost s dalšími dvěma podobnými případy, nechtějí mu už jeho kolegové pomáhat. Proto se Jerry rozhodne vraha dopadnout sám a odmítá si připustit, že se jeho snaha stává posedlostí, která začíná ohrožovat nejen jeho budoucnost, ale také veškeré vztahy. A když něco Jack Nicholson slíbí, tak to také dodrží a půjde po vrahovi v působivém, psychologicky laděném thrilleru s buldočí zarputilostí. A je jen dobře, že to není předvídatelné pátrání a nedopadne tak, jak by divák čekal. 80% ()

Reklama

lupuscanis 

všechny recenze uživatele

"You don't try to get mixed up with the kind of reality that is always slipping through our fingers. Instead you set up a world that you can manage. That world may be perfect - who knows? - but it's also a lie." ---- (Ani se nepokoušíme zadat si se skutečností, která má nikdy neustvájící sklon protékat nám mezi prsty. Namísto ní si vytváříme takový svět, který dokážeme ovládat. Dost možná, že je to svět dokonalý, kdo ví? - Ale stejně tak to může být i jedna velká lež.) ()

monolog 

všechny recenze uživatele

i ta rozvláčnost se mi líbí. a muž, který si stojí za svým slovem, a to tak, že je ochoten kvůli splnění přísahy obětovat všechno si u mě nezaslouží než obdiv. a jack nicholson ho ztvárnil skvěle. a co taky nezahrál skvěle, že? čest je velmi důležitá vlastnost. ale ještě důležitější vlastností je si tuto čest uchovat a vědomě si ji uchovávat. čest je jediná vlastnost, kterou pokud někdo trpí, tak se na toho člověka můžeme spolehnout. kvůli ničemu jinýmu ne. škoda, že ji moc lidí nezná. a vlastně ani nikdy neznalo, protože křivost je od věků přírodním útvarem, zatímco rovnost je potřeba vytvořit. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Kriminální thriller, který postrádá napětí a klasické detektivní vyšetřování si v něm užijeme sotva v první půlhodince, přece nemůže ničím zaujmout. To by ale nesměl mít na režisérské stoličce Seana Penna, jehož režie je krásně plynulá, citlivá a inteligentní. To by také nesměl hrát v hlavní roli Jack Nicholson, který zde předvádí další ze svých úžasných kreací a táhne celý snímek s důstojností hodnou jedné z největších hereckých legend současnosti. A hlavně. PŘÍSAHA se nesnaží být šokující a surovou kriminálkou. Je to komorní psychologické drama o muži oddanému svému povolání, spravedlnosti a čestnosti natolik, že se pomalu propadá do vlastní paranoie a dělá všechno proto, aby dodržel svůj slib. A z tohoto pohledu nelze hledat závažnější výtky, přestože si jistě umím představit záživnější způsob, kterak strávit dvě hodiny života....Silné 4*. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

  • Nahrávka kazatele křičícího: "Síla ducha svatého!" v Duaneově autorádiu pochází z filmu Apoštol (1997). (HappySmile)

Reklama

Reklama