Reklama

Reklama

Epizody(8)

Osemdielny taliansky televízny seriál o životnej púti presláveného stredovekého cestovateľa a objaviteľa. (oficiální text distributora)

Recenze (82)

KatRi 

všechny recenze uživatele

Zdánlivě velmi pestré, ale ve finále velmi monotónní. Takový jistě život běžného středověkého člověka byl, ale ten Marcův? Určitě ne, a přesto tomu jaksi chybí spád, energie, což by se pravděpodobně nestalo, kdyby vyprávět mohl sám obraz, nikoli ústa hrdinů vysedávajících někde a ne prožívajících tyto věci přímo před divákem. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Výborný historický seriál popularizující jednu velkou historickou postavu západní civilizace, který patřil k tomu nejlepšímu, co se vysílalo v Československé televizi před rokem 1989. Úžasně výpravný (a asi na italské poměry i nákladný), skvěle herecky obsazený (včetně mezinárodních hereckých hvězd - Leonard Nimoy, F. Murray Abraham, Denholm Elliott...) a s tak podmanivou a sugestivní hudbou Ennia Morriconeho, že takového Vangelise v Dobytí ráje hravě strčí do kapsy. Seriál Marco Polo je ale vlastně více než hraný film takový imaginární historický cestopis, skoro až s encyklopedickými rozměry života, doby a cesty slavného cestovatele. A jediná má výtka zní - občas (ale opravdu jen málokdy) sklouzává tenhle seriál od dějovosti k popisnosti, rozměrů třeba zrovna italských filmových neorealistů to ale nedosahuje:-) ()

Reklama

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Úžasný seriál s vynikajícím hereckým obsazením. Seriál si kladl za cíl seznámit diváky s mnohonárodnostní kulturou, která ve 13.stol. působila válečné rozbroje, nájezdnické výpady a obrovskou expanzi z východu na západ. Ale též moudrost a vzdělanost vládců tehdejší Číny. Slova velkého Kublaj-Chána: "Svět můžeš dobýt v sedle koní, ale v sedle koní mu nemůžeš vládnout !" ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Marco Polo (Ken Marshall), syn benátského kupce a cestovatele Niccola Poly, už od malička chtěl cestovat stejně jako jeho otec a strýc. Ti jsou ale na dlouhé výpravě v daleké Číně, a Marco se mezitím učí na obchodníka s plátny. Ale jakmile se jeho otec vrátí, a začne chystat další výpravu k velkému Chánovi, Marco nechce stát opodál. Během dlouhé cesty přes několik válečných území, morem zničená města až nakonec na dálný východ, Marco dospívá a stává se respektovaným mužem... Seriál si ještě pamatuji z let, kdy běžel na jediném kanále v neděli dopoledne, a jeho sledování byl takřka rituál. Nejvíce mi v paměti uvízla nádherná hudba Ennia Morriconeho (hlavně ústřední motiv) a pak scény z morem postižených měst. Nedávno na mne padla nějaká chřipka, a tak jsem si celodenní ležení v posteli okořenil všemi osmi díly seriálu. A i když jsme o několik desetiletí starší, a (snad i) rozumnější, stejně mne nejvíce zaujaly opět Morriconeho hudba a třetí epizoda s hroznou nemocí. Ale tentokrát jsem si dokázal vychutnat i další detaily, hlavně z pozdějších dílů, kdy Marco, jako Chánův vyslanec, objevuje krásy jižní Číny. Ale celkově si seriál drží svoji kvalitu po celou dobu, i herecké výkony jsou (na italské poměry) téměř dokonalé. A ještě jednou nakonec musím zmínit Ennia Morriconeho, který dal celému dílu ještě něco navíc... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Co tomu chybí k dokonalosti nejlépe shrne sám Marco v (páté?) epizodě, ve které chánovi s až nakažlivým zaujetím vypráví co na své cestě z Benátek viděl a zažil. A přitom tam z toho nebylo vůbec nic. Chyba téhle série je tedy především v rozsahu, na pokrytí všech Polových dobrodružství je osm cca hodinových dílů málo, zvláště když se ztrácí čas při "estrádních" ukázkách jednotlivých kultur během žranic tu či onde. Pokud se však zrovna nejí a nepopíjí, tak nelze mít moc výhrad. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama