Reklama

Reklama

Šmoulové

(seriál)
  • USA The Smurfs (více)
Animovaný / Rodinný / Fantasy
USA / Belgie, (1981–1989), 90 h 10 min (Minutáž: 12–23 min)

Tvůrci:

Peyo

Předloha:

Peyo (komiks)

Hrají:

Don Messick, Danny Goldman, Lucille Bliss, Frank Welker, Michael Bell, June Foray, Hamilton Camp, William Callaway, Alan Oppenheimer, Alan Young (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(9) / Epizody(256)

Veselé příběhy malých, ale modrou barvou nápadných skřítků - šmoulů. Šmoulové si žijí svým bezstarostným životem, který jim věčně kazí zlý černokněžník Gargamel a jeho kocour Azrael, kteří jsou posedlí touhou pochytat všechny šmouly a sníst je... (wader)

Recenze (319)

cariada 

všechny recenze uživatele

Tak tohle jsem nikdy moc nemusel. Nejvíc mě vadila asi Šmoulinka. Vždycky jsem fandil Gargamelovi a Azraelovi , ale vždy se jim nepovedlo žádnýho modrýho skřeta dostat natož sežrat. Pomatuju si jak jsem tenkrát musel s odporem poslouchat ty trapný šmoulý písně ve třídě na gramci , to bylo pro mě za trest, jak já to nesnášel. ()

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Nádherně nakreslené skřítkovské postavičky s výborně promyšlenými ději snad všech (zejména starších) dílů a hlavně fantastický Jirka Císler a jeho Gargamel, ale i nádherně otrávený Mrzout, roztomilý Nešika Pavel Zedníček a další výtečně nadabovaní barevní "trpajzlíci". Kromě Mrzouta a Nešiky mám slabost i pro kuchaře Mlsouna, jehož jedinečné ztvárnění skvělým ("Bodým" z Profesionálů) Petrem Olivou je prostě neodolatelné. Není nad starý český dabing. P. S. Bohužel televize Barrandov nyní (r. 2010) nezvolila dobrého režiséra, jelikož současné předabování nových dílů je hrůzostrašné - Garmagel je místy trapný (zejména u smíchu) a zní spíše jako kluk Fuk či nějaký malý skřet (i když Jirka Císler nejde plnohodnotně nahradit, zvolením jiného herce mohl být výsledek lepší), Nešika je úplně tuctový (nechápu, proč nenechali skvělého Pavla Zedníčka), Hezoun taktéž o ničem (přitom Pavel Trávníček je stále aktivní) atd. atd. = neschopnost současného režiséra dodat tomu správným výběrem a korekcí dabérů tu pravou šťávu, jako tomu bylo u původních dvou dabingů. Nyní většina šmoulů působí zcela stejně, což nás okrádá o komediální stránku - škoda, velká škoda. ()

Reklama

berg.12 

všechny recenze uživatele

Tady trošku váhám. Do té doby, než jsem poznal Disneye byly "Šmoulové" jasná jednička. Pak už ty příběhy na stále stejném půdorysu, s tou samou, před Gargamelem prchající skupinkou bezejmených šmoulů, trošku ztrácely na zajímavosti. Myslím, že potenciál 100 postaviček se dal využít zajímavěji, než jen soustředit se na pár hlavních postav. Ale pro děti, zejména ty menší, to je ideální. ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Nejstarší seriál mého dětství. V letech 1988-92, kdy ČST v Magionu a Studiu Kamarád odvysílala 50 vybraných dílů z prvních 5-ti řad, jsem snad do ničeho jiného nebyl tak zažraný, jako právě do Šmoulů. Měl jsem tehdy nahrané skoro všechny díly a nedělalo mi sebemenší problém je odříkávat zpaměti. Zvlášť musím pochválit vynikající český dabing v brilantním podání předních herců/dabérů. A i teď, když se mi po víc jak 15-ti letech poštěstilo všechny staré díly znovu sehnat, jsem se opět dostal do šmoulí euforie a cítím se, jako bych znovu prožíval své dětství. Ale neodpustím si ještě menší kritiku na pozdější epizody, které byly v letech 1997-98 odvysílány na Nově. Tehdy jsem se těšil, že po nějaké době znovu shlédnu ty staré kvalitní díly z ČT, ovšem jaké bylo mé zklamání, že to jsou zcela jiné díly z pozdějších řad, s novými postavami, infantilnějšími dialogy i dějovými zápletkami a i sestava dabérů byla z větší části jiná. Takže i když pozdější díly z 6. - 8. řady, vysílané na Nově, byly po všech stránkách znatelně horší, za ty vynikající staré díly z ČT nemohu jinak, než dát plný počet 5 *. 90%. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Jak jsem stará, tak když to stihnu, tak sleduji na Tv Barrandov ANIMÁČEK. Minulý týden jsem zažila kulturní šok. Stejně jako většina CSFD populace jsem řešila, jak se Šmoulové množí, když Šmoulinka je jen jedna (Saschetka je malá, navíc v těch "původních" příbězích, pokud si pamatuji, nebyla.) A považte. Jakýsi zlý skřet měl přinést trolovi tři kouzelné předměty, nebo přimět ke svatbě nevinnou plavovlasou pannu a hádejte, koho si vyhlídl? Tak a teď už lautr vůbec netuším, jak se vlastně ty modré potvory množily. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (42)

  • Daniela Bartáková je jediná herečka, ktorá dabovala v seriáli tú istú postavu (kocúra Azraela) v pôvodnom dabingu ČST, neskoršom dabingu TV NOVA a aj 10 rokov potom v dabingu TV BARRANDOV. (matthew.17)
  • Když prezident NBC Fred Silverman uviděl, jak se jeho dceři líbí pánáček Šmoula, kterého dostala, rozhodl se, že ze Šmoulů udělá televizní seriál. (HappySmile)

Související novinky

CGI Šmolkovia

CGI Šmolkovia

20.07.2005

Malí modrí škriatkovia s nápadnými bielými čiapkami zabávajú deti aj dospelých už od roku 1958, kedy začal Beligčan "Peyo" Culliford uverejnovať svoje krátke komixové stripy. Na popularite Šmolkov má… (více)

Reklama

Reklama