Reklama

Reklama

Sanitka

(seriál)
  • angličtina The Ambulance
Trailer
Československo, 1984, 10 h 52 min (Minutáž: 57–60 min)

Režie:

Jiří Adamec

Scénář:

Jiří Hubač

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Zlata Adamovská, Eva Hudečková, Ivana Andrlová, Jiří Bartoška, Petr Kostka, Josef Vinklář, Josef Karlík, Zdena Hadrbolcová, Miroslav Zounar (více)
(další profese)

Epizody(11)

Obsahy(1)

Jsou vždy tam, kde se něco děje. Když je život v ohrožení, přicházejí záchranáři. V jedenácti dílech budete moci sledovat úsilí hrstky obětavých lidí, vyjíždět s posádkami vozů Záchranné služby tam, odkud se ozývá naléhavé volání. Lékaři, ostatní členové posádky vozů Záchranné služby a jejich nejbližší budou vstupovat do vašich domovů: J. Hanzlík (MUDr. Vojtěch Jandera), J. Bartoška (MUDr. Richard Skalka), Z. Adamovská (Eliška Vorlová), P. Zedníček (sanitář Fanda), P. Kostka (MUDr. Mádr), F. Němec (sanitář Evžen), V. Galatíková (vrchní sestra Záchranné služby), T. Juřička (Jarda Jandera), J. Karlík (otec Jandera) a celá řada dalších. (Česká televize)

(více)

Videa (11)

Trailer

Recenze (311)

Klenotka 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější český seriál. Je neuvěřitelné, jak dokázal zachytit životy a tehdejší poměry tak citlivě a zároveň jasně. Vedle pomalejší a delší Nemocnice na kraji města, je Sanitka trochu "akčnější" a hlavně pokrývá celé spektrum postav a problémů. Skvěle jsou vykreslené postavy, v čele s Janderou v podání Jaromíra Hanzlíka, vedle něj ovšem nezapomenutelně hrající Bartoška, Vinklář a další. Skvělá hudba, a to nejen úvodní "SOS" dělá strašně moc. Dokáže z obyčejné scény jako je chůze prázdnou chodbou, udělat nezapomenutelný zážitek. Dnešní scénáristé, kteří vytvářejí rádoby realistické seriály se studiovými scénámi a papírem šustícími dialogy, by si měli Sanitku pouštět od rána do večera. Hlavně Adamec by si měl připomenout, jaké kdysi točíval seriály, než na Nově definitivně zaroste mechem. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

V české kotlině oblíbený a v podstatě kultovní seriál podle mého názoru nedosahuje kvalit takové "Nemocnice na kraji města", a to hlavně kvůli charakterům postav. Když se nyní ohlédnu za několikatýdenním sledováním televizní reprízy, nevybavuji si příliš mnoho hrdinů, se kterými bych sympatizovala. Vlastně i Hanzlíkův Jandera mě iritoval neustálým přeletováním mezi dvěma ženami (jeho bývalou kolegyni a milenku v podání Evy Hudečkové každopádně řadím mezi nejlepší manipulátorky a mrchy české televizní tvorby). Kdybych ale vyrůstala v osmdesátých letech, určitě bych vyžadovala Bartoškův plakát v pokojíčku :). ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

"Promiňte, já vám chtěl jen zachránit život." Sanitku jsem míval radši než Nemocnici, byla akčnější, měla hezčí baby (Hudečková, Adamovská, Andrlová), lepší hudbu a sešli se tu mí oblíbenci jako Hanzlík, Kostka nebo Vinklář jako charizmatický, chápavý šéf s úžasnými melancholicko-patetickými proslovy k zaměstnancům. Naivita a patos mi nevadí, právě naopak a nad politiku jsem povznesen, ale faktem je, že je to hrozná limonáda, že Hanzlíkova správňácká postava nepůsobí nejsympatičtěji a že bych rozhodně nepostrádal linii jeho otravného bratra. Ovšem ten euforický pocit pokaždé, když vyrazí sanitka do ulic a ten poslední traumatizující díl s leteckou katastrofou... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Můj čas, je pouho pouhé prozatím. Můj čas, může říct - já už neplatím. Rád, tak rád bych žil. A mám jen zbytek sil. A času míň, než se mi zdálo před půl hodinou. Příteli chvátej SOS, ať jsem i zítra čím jsem dnes. Zbav mě tíhy mé. Rány mé. Co nejdřív. Příteli chvátej píšu vzkaz, dej mi, co ztrácím - dej mi čas. Vrať mi víru mou. Lásku mou. A té nejvíc! Z vlastního spánku můžeš krást, jen času svého dej mi část. Boj s časem toužím tentokrát neprohrát. Můj čas - to jsou jen chvilky takové. Můj čas se ocitl v tísni časové. Rád bych zůstal živ. Chci dýchat jako dřív. A čekám dál, že přece ustrneš se nade mnou. Příteli chvátej SOS, ať jsem i zítra čím jsem dnes. Zbav mě tísně mé. Strasti mé. Co nejdřív. Příteli chvátej píšu vzkaz, dej mi, co ztrácím - dej mi čas. Vrať mi víru mou. Lásku mou. A té nejvíc! Z vlastního spánku můžeš krást, jen času svého dej mi část. Společně můžem tentokrát neprohrát. Až budeš příště v tísni sám kus času svého já ti dám a pomoc tvou ti zítra tím oplatím." (Hudba: Petr a Pavel Orm; Text: Zdeněk Borovec; Spev: Hana Zagorová, Stanislav Hložek, Petr Kotvald) ** ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Seriál ,který se odehrává od 50 let až do 70 let. Byt ony 50 léta tu nejsou ani vůbec znát. přesto je to pěkná podívaná ze života záchranářů či přesněji posádek sanitek. Postavy jsou velice pěkně napsaný a zahraný. J.Hanzlík je tu velmi dobrý možná bych mu někdy vyčetl v osobním životě tu nerozhodnost ,která mu naopak v práci nechybí. Za zmínku stojí poslední díl s leteckým neštěstí ,které je opravdu hodně autentické . Viz třeba zmítající se člověk bez nohy. Poměrně silný moment. ()

Galerie (154)

Zajímavosti (88)

  • Skladba "Můj čas" měla být kvůli větě "Příteli chvátej SOS" buď upravena, nebo vůbec nepoužita. Prý proto, že by si to někdo mohl vykládat jako volání na západ Američanům, aby nám pomohli od Rusů. (oli009)
  • V tomto seriálu Jaromír Hanzlík coby dr. Jandera odchází k záchrance dobrovolně po vlastním rozhodnutí. V seriálu Nemocnice na kraji města (od r. 1977) sanitku řídí, ale snaží se od záchranky odejít a dostat se na lékařskou fakultu. Pronese zde i větu: „Tak se holt smiř s tím, že tvůj synáček bude nadosmrti šlapat pedály u sanitky.“ (San Miguel)
  • Scenár k seriálu bol napísaný už v roku 1978, ale realizovaný bol až o 6 rokov, keď nastúpil nový šéfredaktor a celé vedenie. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama