Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Krakonoš a lyžníci je rozmarným příběhem o lidech z hor, navazující na legendy a pohádky tohoto kraje a přibližující přitom i kořeny, z nichž vznikaly. Na počátku minulého století byla přivezena do Krkonoš novinka - lyže. A právě kolem lyží se točí půvabné vyprávění, jehož hlavními hrdiny jsou dva malí kluci a jejich přítel proslulý pašerák, který má v dětské fantazii všechny vlastnosti pána hor, Krakonoše. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (271)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Od naší specialistky na dětské filmy můj jednoznačně ten nejoblíbenější. Krásný rodinný film, jediný, ve kterém se režisérce povedlo skloubit svět dětský s tím dospělým a dodat mu mnohem větší přirozenost a opravdovost. Nechybí napětí, humor, tajemno a ta pohádková atmosféra zasněžených Krkonoš s prvními průkopníky na létajících dřevech je neopakovatelná. Zdejší nízké hodnocení je pro mě trochu záhadou. ()

honz 

všechny recenze uživatele

Báječný dětský snímek s kouzelnou zimní atmosférou zasněžených Krkonoš. Pán hor - Krakonoš má v dětské fantazii různé podoby, pro kluky z tohoto příběhu je to tajemný obr, který dokonce létá na dřevech. Chvílemi veselý, chvílemi tajemný film plný laskavého humoru je i po třiceti letech od svého vzniku více než příjemnou podívanou plnou výborných herců, v dospělých i dětských rolích. ()

Reklama

LeoH 

všechny recenze uživatele

Úplně rozumím své ženě, křtěné Mumlavou, že Krakonoše a lyžníky bezvýhradně miluje – pro horala to musí být něco jako vzpomínka na dětství, nebo ještě spíš na dětskou představu o ideálním dětství. I chlapíkovi z údolí a plání je to pokoukání milé, ale přece jen víc vnímá různé nedotaženosti, jak ty dramat(urg)ické (viz jako vždycky precizní JC), tak ty realizační – momenty, kdy měl evidentně zajiskřit vtip či srážka pohledů, ale jiskra kvůli neuhlídanému výrazu nebo nedobře načasovanému střihu jaksi nepřeskočila. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Kombinace Krkonoše a Hapkovy hudby je neodolatelná a utáhne celý film. Příběh sám je jednoduchý se silným sociálním podtextem a trochou té komunistické manipulace, kterou ovšem výše zmíněné spolu se slušným hereckým obsazením naštěstí dost utlumuje. Pro mě od dětství milovaná klasika, u které si vždy vzpomenu na pana Lohnického, který při natáčení zemřel. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Plívová tentokrát opět točila v kruté podkrkonošské zimě se spoustou sněhu (a filmy se sněhem nemám rád). Jako téma si zvolila počátky lyžování v českých zemích (včetně pana hraběte Harracha na konci filmu) v chudém kraji, kde lidi živilo sklo, tkalcovský stav, ale v nemenší míře i pašování ze Slezska. Ta vratislavka tedy nebyla od Liberce, ale z Wroclawi, došlo mi to teprve v půli filmu... Film jistě dětem přinesl dobrou podívanou, z hlediska odrostlých je to spíše průměr, znám lepší filmy naší krajanky z Chuchelny... ()

Galerie (10)

Zajímavosti (13)

  • Kostýmy, ktoré si herci cez deň premočili na snehu, nestíhali uschýnať na radiátoroch, a tak sa ráno museli veľakrát obliekať do mokrých šiat. (Raccoon.city)
  • Točilo se tři měsíce v zimě. Natáčení probíhalo např. v osadě Jizerka. (M.B)

Související novinky

Zemřel herec Karel Heřmánek

Zemřel herec Karel Heřmánek

25.08.2024

Ve věku šestasedmdesáti let v sobotu 24. srpna tragicky zemřel oblíbený český herec Karel Heřmánek. Následujícího rána o tom informovala jeho rodina prostřednictvím facebookového profilu Divadla Bez… (více)

Reklama

Reklama