Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Krakonoš a lyžníci je rozmarným příběhem o lidech z hor, navazující na legendy a pohádky tohoto kraje a přibližující přitom i kořeny, z nichž vznikaly. Na počátku minulého století byla přivezena do Krkonoš novinka - lyže. A právě kolem lyží se točí půvabné vyprávění, jehož hlavními hrdiny jsou dva malí kluci a jejich přítel proslulý pašerák, který má v dětské fantazii všechny vlastnosti pána hor, Krakonoše. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (271)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Dočkal jsem se krásných reálií začátku 20. století, kulturních tradic včetně tří králů, pletení košů, výroby skla, spousty sněhu, kterého bylo ještě na Velikonoce v Krkonoších tolik, že to vypadá spíš jako vánoční film. Krakonoš na lyžích byl také super, učitel ve staré jednotřídce také, berňáci na lyžích taktéž. Ovšem děj mě nebavil... Vizuálně dokonalé, příběhově slabé. [12191. hodnocení, 252. komentář, 75%] ()

Black-star 

všechny recenze uživatele

Celkem nudný a ničím nezajímavý film o počátcích lyžování a objevení kouzla lyží jako takových. Osobně mě ten film neoslovil a prostě mi nějak nesedl i přes relativně hvězdné obsazení. V průběhu filmu se nic extra neděje a pak po hodině a půl film skončí prakticky ve stejné tonině jako začal. Nemučte mě jím už nikdy více. ()

Reklama

topi80 

všechny recenze uživatele

Použití slovo "krásný" v komentáři, který by měl film popsat trochu racionálně, se může zdát trochu patetické a zjednodušující, ale tady to jinak nejde. Romantika ladovské zimy, dětské rošťárny a k tomu tajemný romantický hrdina v podání charismatického Karla Heřmánka. Takhle by si chtěl asi každý z nás pamatovat svou dětskou zimu. Exceluje tady také učitel v podání Ondřeje Havelky, pro jehož skvělé naivní neherectví mám slabost. Tento film je pro poetizující vnímání historické vesnice stejně hřejivým pokladem jako obrázky Josefa Lady. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Poetická pohodovka nabízející téměř pohádkově idealizovaný svět počátku minulého století, viděný „dětskýma očima“, ať už dětí nebo dospělých, ponořených do sentimentálních vzpomínek, měnících dětství, nejen to před sto lety, v ideální, navždy ztracený svět. Královna českého dětského filmu Věra Plívová - Šimková v nejlepší formě, k tomu krásná Hapkova hudba, skvělý Havelka jako nadšený učitel, nevtíravý humor, obvyklá klukovská dobrodružství, úsměvné okouzlení vynálezem zahnutých prkýnek a samozřejmě Karel Heřmánek jako nepolapitelný pašíř. To jsou jen některé z důvodů, proč se k lyžníkům člověk rád vrací ať je zima nebo léto. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Krakonoš a lyžníci jsou tím druhem laskavého rodinného filmu, které zahřívá dětské duše svou radostí ze života a vřelou nenuceností. Z obrazů valící se nadšení je nakažlivé a dokáže na chvíli dospělé vracet do dětských let a nechává jim znovu pocítit tu podmanivou a upřímnou radost z klukovského dobrodružství s ryzím pohledem na spravedlnost a čest. Krkonoše v zimním období jsou drsným krajem, a přesto nikdo nepodléhá trudnomyslnosti na delší dobu. A v touze po životě je rozehrán tajuplný příběh, a to přes napětí dětského vnímání života bez předsudků, kdy dychtivá myšlenka se upne na spravedlivého vládce hor. Hlavní postavou zasněženého příběhu je malý Jenda Pelč (zajímavý Milan Padalík) s věčným podléháním dobrodružného volání kouzelných hor. Věrným stínem je jeho mladší bratr Matěj (příjemný Jan Kreidl) se stejným chvěním žaludku při chlapeckých trachtacích. Největším klukovským rivalem je Vítek Trompetr (výrazný Viktor Král), syn hospodského v nezdolném soutěžení o dětskou lásku a pozornost. Hlavní dívčí postavou je způsobná Rózička Vichrová (příjemná Vanda Krňanská s hlasem Inky Šecové) v centu pozornosti obou soupeřících hochů. Hlavní mužskou postavou je nadšený a pozorný učitel (dobrý Ondřej Havelka), otevřený novinkám a lidskosti. Nejtajuplnější postavou je pašerák Krakonoš (dobrý Karel Heřmánek) se stále veselou myslí a širokým úsměvem ve tváři. Nejzápornější postavou je vrchní financ (velmi dobrý Jiří Prýmek) ve své vynalézavé poslušnosti zákonů vrchnosti. Z dalších rolí: bezprostřední hospodský Trompetr (dobrý Karel Augusta), novým podmínkám přizpůsobivý kolář Vichr (zajímavý Václav Helšus), poctivý a prostý otec ústřední chlapecké dvojice (Jiří Žák), dobromyslný sklářský mistr (příjemný Jiří Zahajský), urozený pán oblasti hrabě Weinach (Vít Olmer), mladý zapálený lesní praktikant (Miroslav Vladyka), či starší bratr ústřední dvojice a mladý sklář Francek Pelč (Michal Dymek). i z počátku lyžování v Krkonoších lze dětským pohledem učinit nevšední závan dobrodružství. Film rozdává pohodovou náladu na potkání a nic se na tom s postupem času nezmění. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (13)

  • Zdeněk Troška, který na filmu dělal asistenta režie, vzpomíná, že díky zkušenostem tří měsíců na sněhu během tohoto natáčení nikdy v životě nerežíroval žádný film v zimě. Odmítl kvůli tomu i scénář Anděla Páně (2005). Troškovu averzi též posílila i smrt Václava Lohniského, který Zdeňku Troškovi dle jeho slov umřel v náručí. (Nach)
  • Štáb filmu byl ubytován v Železném Brodě v hotelu Crystal a Domě stavbařů. Řadu pomocných rolí sehráli obyvatelé Železného Brodu. (Vladimir.Vlc)
  • Celou dobu se ve filmu říká ski, prkna, nebo dřeva. Slovo lyže zazní pouze jednou, když Matěj (Jan Kreidl) prosí sošku Krakonoše o další lyže. (Standey)

Reklama

Reklama