Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Krakonoš a lyžníci je rozmarným příběhem o lidech z hor, navazující na legendy a pohádky tohoto kraje a přibližující přitom i kořeny, z nichž vznikaly. Na počátku minulého století byla přivezena do Krkonoš novinka - lyže. A právě kolem lyží se točí půvabné vyprávění, jehož hlavními hrdiny jsou dva malí kluci a jejich přítel proslulý pašerák, který má v dětské fantazii všechny vlastnosti pána hor, Krakonoše. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (271)

cskomando 

všechny recenze uživatele

Nic nedokáže zpříjemnit Vánoční svátky jako tato pohádka, každým rokem mnou ale i tisíce lidma sledována, snad nikdy neztratí svojí krásu tohoto filmu, která se ukrývá v Krkonošských horách. Kam se hrabou dnešní moderní české filmy s těma moderníma ,,borcema' např. Jiří mádl... to je ubohost doslova a do písmene. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Paní režisérka Plívová-Šimková měla neobyčejný cit pro dětský film, který nádherným způsobem využila i v tomto krásném, poklidném snímku. Obraz doby je naprosto věrohodný. Chudí kluci Budařů, pomáhající pašerákovi, proti, z počátku, zlému synkovi bohatého hospodského. Překrásné prostředí je ovšem, z hlediska filmařského, velmi nepřátelské. Na filmu se ovšem drsné podmínky, za kterých se točil, neprojevily, a proto tu máme, v doprovodu krásné skladby Petra Hapky, jedinečný dětský, ale i dospělácký film, který naštěstí není tolik przněn komerčními televizemi. Film vlévá klid a pohodu (nejen) do dětských duší a je i morálně poučný. "Copak nevíš, ty chytráku, že bez kořalky se obejdu? Ale že bez pašování by půlka Krkonoš chcípla hlady?!" ()

Reklama

waits 

všechny recenze uživatele

Nádherný film, s retro horskou zimní estetikou situovanou do doby před sto lety, do dob, kdy se do jednotřídky jezdilo na sánkách a kdy se místní ochotníci nesměle těšili, že "'přijede delegace až z Vrchlabí a možná i z Prahy!" Vůbec nejde o pohádku, přitom Krakonoš téměř pohádkově působí, lidem se žije těžce (sociální linka nepůsobí nijak nuceně, a nakonec ani ten proslov knížete Harracha taky ne) a přitom z filmu vyzařuje optimismus a radost. Hapkova písen je příkladem výborného odhadu atmosféry filmu, herce je radost sledovat (hostinský Augusta, Heřmánek, propagároři lyžování - lyžníci Hekšus a roztomilý venkovský učitel Havelka, Vladyka a vlastně všechny dětské role). Pokud něco o Vánocích pravidelně, tak prosím, tohohle Krakonoše. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Plívová tentokrát opět točila v kruté podkrkonošské zimě se spoustou sněhu (a filmy se sněhem nemám rád). Jako téma si zvolila počátky lyžování v českých zemích (včetně pana hraběte Harracha na konci filmu) v chudém kraji, kde lidi živilo sklo, tkalcovský stav, ale v nemenší míře i pašování ze Slezska. Ta vratislavka tedy nebyla od Liberce, ale z Wroclawi, došlo mi to teprve v půli filmu... Film jistě dětem přinesl dobrou podívanou, z hlediska odrostlých je to spíše průměr, znám lepší filmy naší krajanky z Chuchelny... ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si poprvé v životě udělal čas na tenhle film. A ejhle. Hapkova hudba ve mně rozechvěla dětskou duši a už jsem se vezl. Na čem? No na lyžích. Tenhle film je prostě svátečním videoklipem s Hapkovou hudbou, kupou dětí, sněhu a Krakonošem na lyžích. Přestože o nic nejde, příběh je chatrný jak stará duchna, atmoška je tak podmanivá, že je člověk pomalu při každým záběru dojatej. Klobouk dolů před paní Plívovou, že zvládla takovou zrežírovat takovou spoustu dětí.V každým případě bych si tu lyžovačku s nima dal klidně taky. 85% ()

Galerie (10)

Zajímavosti (13)

  • Karel Heřmánek, alias pašerák Krakonoš, si před natáčením zaplatil lyžařské kurzy. Nakonec ho ale na svahu stejně nahradil dublér. (Hans.)

Související novinky

Zemřel herec Karel Heřmánek

Zemřel herec Karel Heřmánek

25.08.2024

Ve věku šestasedmdesáti let v sobotu 24. srpna tragicky zemřel oblíbený český herec Karel Heřmánek. Následujícího rána o tom informovala jeho rodina prostřednictvím facebookového profilu Divadla Bez… (více)

Reklama

Reklama