Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Krakonoš a lyžníci je rozmarným příběhem o lidech z hor, navazující na legendy a pohádky tohoto kraje a přibližující přitom i kořeny, z nichž vznikaly. Na počátku minulého století byla přivezena do Krkonoš novinka - lyže. A právě kolem lyží se točí půvabné vyprávění, jehož hlavními hrdiny jsou dva malí kluci a jejich přítel proslulý pašerák, který má v dětské fantazii všechny vlastnosti pána hor, Krakonoše. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (271)

Olík 

všechny recenze uživatele

Pokud se budeme bavit a jakémsi kouzlu (a můžete si pod tímto pojmem představovat cokoliv) ,tak kolik tuzemských snímků disponuje větší silou, něž právě tento zasněžený příběh z počátku století? Věra Plívová-Šimková byla shůry obdařena a dáme li stranou Pány kluky, tak u Krakonoše a Lyžníků se vyřádila (v dobrém slova smyslu) asi nejvíc. Milé, nenásilné, poetické i autentické....jedním slovem pohlazení. Navíc herecký výkony....to snad ani nejde nazvat výkony, ale prostým lidským bytím. A co teprve dětské role, třeba Kreidl, Krňanská nebo Král...o tom si ti dnešní "herci" z Ulice a podobných seriálů mohou nechat jenom zdát. Ne Mrazík, ale tenhle snímek patří k zimě (chcete li k vánocům), stejně tak jako patří k tomu nejlepšímu z domácí kinematografie. ()

DarkoCohen 

všechny recenze uživatele

Krásný příběh, u kterého si každoročně na štědrý den dopoledne krátím čas u čekání na zlaté prase. To jsem ještě nikdy neviděla, ale dobrodružstí Matěje a Jeníka už několikrát. Pohádkově bílá zimní atmosféra zasněžených Krkonoš, kde se na ski prohání Krakonoš pašerák alias Lucifer z Čerty nejsou žerty! Radost pohledět. Člověk, jenž obsadil Karla Heřmánka do těhle dvou rolí, je borec. Jako dítě jsem se ho bála, jako odrostlejší ho zbožňuju. Navíc takhle krásnou spisovnou češtinu jakou se mluví tady, už v mnoha českých filmech, na které se dá koukat, neuslyšíte. 80% ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Dětské střevíčky si čas od času nazouvám ráda a v tomto případě mi bylo velikým potěšením. Vrátila jsem se po letech a udělala moc dobře, je to kouzelný snímek. Částečně na mě dolehla i nostalgie, ano, takhle nějak to tu vypadalo, moje babička by mohla vyprávět, hromady sněhu, chudí skláři, prkýnka zvané ski, rodinné štěstí v jedné místnosti s kupou dětí a klukovské lumpárny. No a Ondřej Havelka v roli pana učitele a Krakonoš v podání Karla Heřmánka nemůžou zklamat. Prostě a jednoduše výborný + půvabná hudba Petra Hapky mi vychází na krásných pět hvězdiček. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Hezký dětský film, s krásnou hudbou Petra Hapky a mimořádně šťastným obsazením (Heřmánek, Havelka, všichni představitelé dětských rolí..). Z filmu je cítit režisérčin citový vztah k rodnému kraji, v němž se natáčelo, i její láska k dětem, jimž zasvětila celou svou filmografii. A já osobně mám Krakonoše a lyžníky ze všech jejích filmů nejradši. Jediné, s čím mám u tohoto filmu trochu problém, je onen sociální konflikt, který je zde přítomen - zlí financové honí hodné pašeráky, bez nichž by "půlka Krkonoš chcípla hlady". Nad tím skutečně kroutím hlavou a v postavě takového hostinského skoro vidím prototyp typického čecháčka - vůči mocnějším projevuje úslužnost, ale zády k nim je pomlouvá a neváhá se sám obohatit drobnými podvůdky. Za zmínku i stojí - pro mě naprosto nepochopitelný - úvod filmu, v němž je v podstatě nepokrytě obhajována dětská práce, zatímco Němci jsou zde představeni jako směšní idioti, které je správné obelhávat, děje-li se tak s dětskou bezelstností. Ostatně i ten směšný hrabě šprechtící v závěru snímku cosi svojí němčinou nemá daleko ke karikatuře zdegenerovaného Habsburka, pod nímž národ kdysi úpěl... Ach, nebýt zde těch několika mně osobně protivných motivů, kterou jdou na ruku čecháčkovským (auto)stereotypům, neměl by tento film v mých očích jinak chybu - námět o počátcích lyžování v Krkonoších je krásný a o zfilmování si přímo říká. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Bezva dětský film se slušným respektem k realitě života v Sudetech na přelomu století a s dětskými herci, kterým se dá celkem věřit. Nemám moc rád Havelku, ani nevím proč, ale tady mi to zase kompenzuje Heřmánek. Doporučuju klípek s Hapkovou hudbou tady . /// Update 2021: Tak jsem to zase viděl po letech a nejzajímavější mi přišlo, že i když tady vlastně není žádný zásadní nosný příběh, bavilo mně to tou příjemnou atmosférou, která ukazuje staré mocnářství dost podobně idylicky jako Cimrmani, takže i věci jako dětská práce tu působí naprosto v pohodě a celníci (ve složení Lohniský, Lábus, Kraus) tu vypadají spíš jako roztomilí retardi než silová složka státu... A taky už jsem zjistil, čím mi tak lezl na nervy Havelka. Tím jak se tváří jako ztělesněné dobro a vzorňák. V Heřmánkovi je oproti němu něco lehce potměšilého, co člověka baví. Třeba když říká v hospodě celníkům, ať si s ním dají čertovy obrázky. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (13)

  • Jan Kreidl, představitel malého Matěje, po letech zavzpomínal: „Během natáčení nás nutili jíst místní pochoutku, krkonošské kyselo. A to pro nás jako děti nebylo nic moc lákavého. Také si pamatuji na tu strašlivou zimu, jak jsme byli pořád promoklí, takže se vždycky udělal kotel čaje. Dospěláci do něj lili rum, aby víc zahřál.“ (sator)
  • Štáb filmu byl ubytován v Železném Brodě v hotelu Crystal a Domě stavbařů. Řadu pomocných rolí sehráli obyvatelé Železného Brodu. (Vladimir.Vlc)
  • Hercům dělalo velký problém sjíždět kopce na dřevěných lyžích. Proto použili klasické sjezdovky a oblepili je dřevěnou tapetou. V těch nejnáročnějších scénách je potom nahradili členové horské služby. (Hans.)

Související novinky

Zemřel herec Karel Heřmánek

Zemřel herec Karel Heřmánek

25.08.2024

Ve věku šestasedmdesáti let v sobotu 24. srpna tragicky zemřel oblíbený český herec Karel Heřmánek. Následujícího rána o tom informovala jeho rodina prostřednictvím facebookového profilu Divadla Bez… (více)

Reklama

Reklama