Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Krakonoš a lyžníci je rozmarným příběhem o lidech z hor, navazující na legendy a pohádky tohoto kraje a přibližující přitom i kořeny, z nichž vznikaly. Na počátku minulého století byla přivezena do Krkonoš novinka - lyže. A právě kolem lyží se točí půvabné vyprávění, jehož hlavními hrdiny jsou dva malí kluci a jejich přítel proslulý pašerák, který má v dětské fantazii všechny vlastnosti pána hor, Krakonoše. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (271)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

V tomto případě bohužel všeobecné nadšení z tohoto filmu nesdílím. Není to vyloženě špatný kousek, to určitě ne, ale v mém případě mě to moc neoslovilo. Jasně, pocta lyžařským průkopníkům a nadšencům je pěkná věc, stejně jako z toho udělat svým způsobem i komedii pro mladší diváky – to vše je v pořádku, jenže já se u sledování prostě místy dost nudil. Možná to bylo dáno mírou alkoholu po Silvestrovské noci…Sorry, ale v mých očích jde o průměrnou záležitost… ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Pohádka patří do období kdy se v našich krajích tvořili nádherné a smysluplné filmy. Snímek hezkým způsobem ukazuje jak se u nás rozvíjel lyžařský sport, dále pak vidíme jak se žilo v našich dnes největších horách. Jak to vypadalo s pašováním levného zboží ze Slezka a jak celníci sváděli s pašeráky nekonečný boj. A do toho je zamíchán mysteriózní prvek strážce hor Krakonoše. Vše je pečlivě sestaveno a vybroušeno kvalitními dialogy. Herci jako Heřmánek, Havelka či Zahájský spolehlivě plní svou úlohu, umí pobavit a jsou uvěřitelní. A do toho všeho všudypřítomné děti. Jejich povyk, smích, výskot a křik. Zasněžené hory a přesvědčivé reálie. Dnes jsem se přesvědčil, že tento film mě dokázal pobavit i po tolika letech co vzniknul. Co více si přát. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Nudná oslava vládce hor. Tenhle film jede v jedné linii, ze které v podstatě neuhne. Dětští ani dospělí herci nic nekazí, do toho hraje perfektní hudba Petra Hapky, ale aby mě děj nějak strhl, to se nestalo. A to se ve filmu hodně lyžuje, zasněžené hory působí až pohádkově a dobrou práci odvedli i kostyméři. Když bych si měl vybrat z celé škály českých filmů, které bych si pustil o svátcích, tenhle bych přehlédnul anebo spolehlivě vynechal. 40% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Krasny priklad toho, ze so zacinajucimi 80. rokmi uz normalizacne filmy v byvalej federacii len dodychavali. Film prilis stavia na detoch a na ich vnimani sveta, co ma teraz uz vobec neoslovuje. Nedokaze to zachranit ani pekne prostredie hor, v ktorom sa pribeh odohraval. Nic to, za rok 1980 by som dal urcite vyssie Smoljakov Vrchni Prchni. 69 % ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Spolu s Pány kluky nejlepší film režisérky Plívové - Šimkové, který je v kontextu její tvorby netradičně zasazený do minulosti přelomu 19. a 20. století. Poeticky laděný snímek o minulosti kraje, kde režisérka vyrůstala, je primárně určený dětem a tomu odpovídá i volba filmové řeči a struktura vyprávění. Klukovská dobrodružství, hry a radovánky v konfrontaci s někdy ne zcela pochopitelným světem dospělých se proplétá s pověstí o vládci hor - Krakonošovi. Celkový dojem: 75 %. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (13)

  • Celou dobu se ve filmu říká ski, prkna, nebo dřeva. Slovo lyže zazní pouze jednou, když Matěj (Jan Kreidl) prosí sošku Krakonoše o další lyže. (Standey)
  • Po smrti Lohniského se štáb rozdělil na dva tábory, jeden chtěl v natáčení pokračovat a druhý z důvodu piety navrhoval natáčení ukončit. Nakonec zvítězil názor film dokončit, protože bylo natočeno dost materiálu a profinancováno hodně peněz. (Hans.)
  • Karel Heřmánek, alias pašerák Krakonoš, si před natáčením zaplatil lyžařské kurzy. Nakonec ho ale na svahu stejně nahradil dublér. (Hans.)

Reklama

Reklama