Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Krakonoš a lyžníci je rozmarným příběhem o lidech z hor, navazující na legendy a pohádky tohoto kraje a přibližující přitom i kořeny, z nichž vznikaly. Na počátku minulého století byla přivezena do Krkonoš novinka - lyže. A právě kolem lyží se točí půvabné vyprávění, jehož hlavními hrdiny jsou dva malí kluci a jejich přítel proslulý pašerák, který má v dětské fantazii všechny vlastnosti pána hor, Krakonoše. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (271)

WinnJets 

všechny recenze uživatele

Neskutečně pohodový film, který každou zimu shlédnu několikrát a nikdy mne neomrzí. Nádherné zpracování tehdejšího života v horách (i když samozřejmě malinko zidealizované), plné sněhu, dětských radovánek, krásných dobových dřevěnek a kouzelné zimní atmosvéry. Ta na člověka prakticky po celý film neustále dýchá a vtahuje jej do děje. Když člověk vidí zdejší školu, tak by do ní nejraději hned začal chodit, to samé platí se zdejší hospodou ve které se schází prakticky celá vesnice od pašeráků až po finance (celníky) a nedat si v ní tehdejší točené, nepasterizované pivečko by byl opravdu hřích. No prostě všechny interiéry (sklářká dílna, hospoda, škola či třeba tkalcovské domky) jsou zde naprosto dokonalé. To vše je doplněno úžasnou hudbou pana Hapky i skvělými výkony všech herců včetně těch dětských. Prostě jedním slovem - PARÁDA, PARÁDA, PARÁDA...:) ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Skvělá komedie, vynikající Karel Heřmánek, nezapomenutelná, geniální hudba Petra Hapky, nádherná atmosféra prvorepublikových Krkonoš, půvabné dětské výkony a kupodivu mi tady nevadil ani Ondřej Havelka, kterého jinak moc nemusím. Jen ke konci to trochu habrovalo, ale opravdu jen malinko. Zhruba za 70%. ()

Reklama

DarkoCohen 

všechny recenze uživatele

Krásný příběh, u kterého si každoročně na štědrý den dopoledne krátím čas u čekání na zlaté prase. To jsem ještě nikdy neviděla, ale dobrodružstí Matěje a Jeníka už několikrát. Pohádkově bílá zimní atmosféra zasněžených Krkonoš, kde se na ski prohání Krakonoš pašerák alias Lucifer z Čerty nejsou žerty! Radost pohledět. Člověk, jenž obsadil Karla Heřmánka do těhle dvou rolí, je borec. Jako dítě jsem se ho bála, jako odrostlejší ho zbožňuju. Navíc takhle krásnou spisovnou češtinu jakou se mluví tady, už v mnoha českých filmech, na které se dá koukat, neuslyšíte. 80% ()

Castrator 

všechny recenze uživatele

Jako mnozí jiní zde, i já jsem filmu přišel na chuť až v dospělosti při sledování o Vánocích. Poprvé jsem film viděl v televizi na jaře, snad o Velikonocích, a nesedlo mi ani načasování (sníh na jaře, zbláznili jste se?), ani film samotný. Později jsem docenil jeho kvality, i díky krátké stopáži, která je tak akorát, aby film nenudil. Jako vánoční film jednou za rok nebo jednou za dva roky doporučuji. Moc lepších vánočních/zimních filmů z českého prostředí není. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mi už vůbec nějak moc nesedlo. Jako uznávám hodně starých, českých filmů, ale tohle patří mezi ty horší, takže za mě podprůměr. Příběh nezaujme, ani postavy moc nezaujmou. Některé scény chytnou, některé ne. Abych se během krátké stopáži (73 minut) nudil, to už je něco špatně. Za mě jen tak na 31% = ** ()

Galerie (10)

Zajímavosti (13)

  • Karel Heřmánek, alias pašerák Krakonoš, si před natáčením zaplatil lyžařské kurzy. Nakonec ho ale na svahu stejně nahradil dublér. (Hans.)
  • Štáb filmu byl ubytován v Železném Brodě v hotelu Crystal a Domě stavbařů. Řadu pomocných rolí sehráli obyvatelé Železného Brodu. (Vladimir.Vlc)
  • Po smrti Lohniského se štáb rozdělil na dva tábory, jeden chtěl v natáčení pokračovat a druhý z důvodu piety navrhoval natáčení ukončit. Nakonec zvítězil názor film dokončit, protože bylo natočeno dost materiálu a profinancováno hodně peněz. (Hans.)

Související novinky

Zemřel herec Karel Heřmánek

Zemřel herec Karel Heřmánek

25.08.2024

Ve věku šestasedmdesáti let v sobotu 24. srpna tragicky zemřel oblíbený český herec Karel Heřmánek. Následujícího rána o tom informovala jeho rodina prostřednictvím facebookového profilu Divadla Bez… (více)

Reklama

Reklama