Reklama

Reklama

Jabloňová panna

  • angličtina The Apple Tree Maiden
Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Pohádka
Československo / Itálie, 1973, 14 min

Obsahy(1)

V roce 1973 natočil Břetislav Pojar loutkovou pohádku podle předlohy Karla Jaromíra Erbena vyprávějící příběh mladého krále, který při lovu narazí na kouzelnou jabloň. Před jeho očima se zhmotní Jabloňová panna a král zahoří láskou. Rozhodne se s krásnou neznámou oženit a vyzdvihne ji za sebou do sedla. Cestou však vílu začaruje čarodějnice a v závoji zaujme její místo. Až na hradě při svatebním obřadu král zjistí, že si přivezl domů ošklivou babici. Nic naplat, ožení se s ní. Čarodějnice si rychle zvykne na získanou moc a společně se svými služebnými vránami rozpoutá na hradě teror. (Weissik)

(více)

Recenze (18)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Jabloňová panna je dalším vydařeným loutkovým filmem od Břetislava Pojara ve spolupráci s výtvarníkem Miroslavem Štěpánkem. Pojar si Erbenovu předlohu upravil, daleko hlouběji ji ponořil do mytologie, vybavil ji jasnějším dualistickým náboženským principem. Mytologii vyztužil středověkým hudebním podkreslením a sborovým zpěvem od skladatelů Jiřího Kolafy a Vieri Tosattiho. Štěpánkovo výtvarné formulování postav a prostředí pečlivě dbá na všechny nuance křesťanského dualismu i na jeho kontrast. Mytologéma je proto ve svém podání tíživější, a to přesně tak, jak se sluší a patří k vyjádření dualismu dobra a zla. Pojarova Jabloňová panna je výrazným loutkovým dílem. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Režie, námět a scénář: Břetislav Pojar, výtvarník: Miroslav Štěpánek. Klasická česká národní pohádka podle předlohy od Karla Jaromíra Erbena. Jinak krásná velmi sugestivní a baladická podívaná, s pěknými originálními gotický stylizovanými loutkami a parádním lehce strašidelným příběhem a pochopitelně s dobrým a štastným koncem:-) ()

Reklama

Adman 

všechny recenze uživatele

Umělecká animace vyprávějící ryze pohádkový príběh. O králi a krásné panne, která se zrodí z jablka kouzelné jabloně. Cestou na koni se pár rozdělí díky zlé čarodějnici a je vrhnuta do hlubin. Čarodějnice jí ještě stačí vzít prsten lásky, který dostala od krále, který když dojede a ohlédne se, neví kde mu hlava stojí. Samozřejmě že dobro opět zvítězí nad zlem, a tak se v jablku octne cíla, díky níž čarodějnice upadne ze světa a vše dobře dopadá. Jednoduchá animace, pro celou rodinu. ()

miklaras 

všechny recenze uživatele

Jabloňová panna je nesehnatelná, překrásná a imaginativní záležitost, která mě v dětství fascinovala a děsila zároveň. Její temnosvit se hravě vyrovná Burtonovým animovaným filmům, jenže...jenže zrovna Jabloňová panna je zaprášená kdesi hluboko v nebytí a nikdo ji jen tak neuvidí. Sakra! Konec Krátkého filmu si ani jeden z tvůrců a ani jeden z těch neuvěřitelně skvělých snímků nezaslouží.... ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Krátké, atmosférické, goticky laděné. To jsou tři body, které se mi vybaví ohledně výborného kraťasu a temně laděné pohádky s názvem Jabloňová panna. Všem milovníkům českého loutkařství doporučuji, protože to je krásné, poetické a hlavně poutavé. Pátá hvězda unikla jen o kousek, protože kupříkladu Krysař je stále o úroveň lepší. 80% ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama