Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Celý život před sebou vypráví příběh paní Rosy (Simone Signoret), Židovky, která přežila Osvětim. Rosa bývala prostitutka, nyní dělá náhradní matku dětem současných prostitutek. Momo (Samy Ben-Youb) je nejstarší z dětí a Rosa ho má nejraději. Snaží se alžírského chlapce vychovávat v duchu muslimské kultury. Momo se často ptá na své rodiče, ale Rosa se pokaždé vyhne přímé odpovědi. S přibývajícím věkem dětí je pro Rosu stále obtížnější se o ně starat. A tak jí Momo musí pomáhat, aby vyšla s penězi. Jednou se dokonce pokusil vydělat nějaké peníze na ulici jako loutkář. Postupně z něj vyrůstá okouzlující mladý muž. Rosa začíná mít strach o jeho budoucnost. Momo musí Rose slíbit, že se nikdy nevydá na cestu prostituce a nebude k tomu nutit ani nikoho jiného. (Snorlax)

(více)

Zajímavosti (7)

  • Kritička Molly Haskell se domnívala, že ocenění „z principu kompenzace“ vyvážilo vítězství Vanessy Redgrave v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli ve filmu Julie (1977), což Redgrave umožnilo učinit kontroverzní prohlášení ve prospěch Organizace pro osvobození Palestiny. Moshé Mizrahi v reakci na Redgrave projev poznamenal: „V podstatě má pravdu.“ (classic)
  • Uvedení filmu Madame Rosa bylo v době, kdy americký prezident Jimmy Carter vyjednával o míru mezi egyptským prezidentem Anvarem Sadatem a izraelským premiérem Menachemem Beginem, a toto podpořilo filmovou kampaň na Oscarech, kde nakonec film získal cenu za nejlepší cizojazyčný film. Zatímco film reprezentoval Francii, Moshé Mizrahi se stal prvním izraelským režisérem, jehož film tuto cenu získal. (classic)
  • Film byl vnímán v kontextu arabsko-izraelských konfliktů a dočkal se pozitivních recenzí. (classic)
  • Simone Signoret (Rosa) musela kvůli roli výrazně přibrat a režisér Moshé Mizrahi pro ni zvolil šaty menších rozměrů s květinovým zdobením, aby zdůraznil jejíj váhový přírůstek. Signoret bylo v té době padesát let, a tak vypadala o deset let starší, její vrásky byly zvýrazněny. (classic)
  • Simone Signoret, která si zahrála hlavní roli madam Rosy, její manžel Yves Montand původně doporučil, aby roli nepřijímala, a ona ji rok odmítala. Signoret vysvětlila, proč se nakonec nechala k roli přemluvit: „Taková role přichází jednou za dvacet let. Je to jako dort. Je v ní všechno – lhářka, upřímná, labužnice, chudá, hloupá, inteligentní, vřelá, protivná. A ještě k tomu umře. Kdybych řekla ‚ne‘ a hrála ji jiná žena, bylo by mi zle.“ (classic)
  • Izraelský režisér Moshé Mizrahi natočil film poté, co se přestěhoval do Francie. Film byl natočen podle románu, ale Mizrahiho k natočení inspirovala i jeho výchova v Egyptě, Izraeli a Palestině. Jak řekla herečka Simone Signoret: „Je ponořen do dvou kultur, arabské a židovské. Jsou to jeho dvě lásky“. (classic)

Reklama

Reklama