Reklama

Reklama

Smrt a dívka

  • Velká Británie Death and the Maiden (více)
Mysteriózní / Thriller / Drama
Velká Británie / USA / Francie, 1994, 99 min

Obsahy(1)

Nejmenovaná jihoamerická země těsně po zhroucení diktátorského režimu: v osamělém pobřežním domě očekává Paulina Escobar (Sigourney Weaver) návrat svého muže z hlavního města. Gerardo Escobar (Stuart Wilson) byl jmenován za předsedu výboru, jenž měl vyšetřit porušování lidských práv za starého režimu. Gerardo se však zpozdí kvůli píchnuté pneumatice. Když se Gerardo konečně dostaví, není sám. V jeho doprovodu se nachází cizinec: Dr. Miranda (Ben Kingsley), v němž Paulina rozpozná muže, jenž ji před 15 lety trýznil a vícekrát znásilnil... Roman Polanski a jeho zpracování divadelního kousku Ariela Dorfmana. (Pohrobek)

(více)

Recenze (127)

Triple H 

všechny recenze uživatele

Komorá dráma podľa divadelnej hry. Samozrejmosťou sú vynikajúce herecké výkony- jedna z najlepších úloh Sigourney Weaver, no a Ben Kingsley- ten prosto nemá chybu (záverečné priznanie!!!). Veľmi príjemne ma prekvapil Stuart Wilson, ktorého som mal zafixovaného ako predstaviteľa typických zloduchov (napr. Smrtonosná zbraň 3), ale kladná úloha manžela mu išla až prekvapivo dobre. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Roman Polanski ve mě opět nechal rozporuplné emoce. Na jednu stranu je to dobrý, přímo vynikající, režisér, ale na druhou stranu si opět vybral slabší téma, které při rozehrání na plátně nepůsobí tak dramaticky jako na papíře. Ben Kingsley i Sigurney Weaver jsou dobří herci, ale ani oni nestačí na naprosté pohlcení diváka touto hrou, která by v divadle byla pravděpodobně úchvatnou podívanou. Zde však realita nefunguje a celý snímek zabíjí fakt, že jde o film. Vytrácí se realita, napětí a jen čekáme od první minuty jak to vlastně skončí a v duchu si tipujeme. Nemyslím si, že jde o špatnou, ale ani extra podařenou záležitost. Rozhodně stojí za shlédnutí už jen kvůli smrti a dívce... ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Brilantná divadelná psychologická dráma, rozoberajúca kodexy zločinu, viny a etiky práva trestať. Z toho, čo tu dokázal Roman Polanski na placi jednej obývačky s tromi hercami, sa môžu učiť generácie filmárov. Sigourney Weaver tu podáva životný výkon. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Polanski je takovým režisérským chameleonem. V každém snímku dovede nastavit podstatně odlišný styl. Kdybych předem nevěděl, že je režisérem, tak bych ho na základě snímku režisérem nehádal. Co se týče snímku, tak celý úspěch filmu stojí na vynikající a neuvěřitelně husté atmosféře a dvou bezchybných hereckých výkonů Sigurney Weaver, kterou osobně nesnáším, protože velice často bezdůvodně přehrává a její herectví působí afektovaně. Tentokrát ovšem musím opravdu smeknout, protože jsem ji věřil každičké gesto. Druhým skvělým hercem byl Ben Kingsley, kterého mám rád, protože je skvělý vždy a všude. Úplně jsem nepochopil obsazení jakéhosi Wolfganga Winklera, který hrál přímo příšerně a snímek zbytečně srážel. Ve filmu nechybělo ani trošku humoru. Už jsem v životě slyšel spoustu vtipů, ale ten o tom, že Sigourney Weaver byla znásilněná jen proto, že je "krásná", ten jsem slyšel poprvé. Kdo má rád napínavé konverzačky, ten si přijde na své. Luxusně napsané dialogy a velice atraktivní zamýšlení se nad zločinem a trestem. Slabší 4 kousky! ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Sigourney Weaver se díky roli důstojnice Ripleyové ve vetřelčí sáze stala hvězdou první velikosti a vyhledávanou představitelkou silných ženských postav. Nicméně dlouho se jí vyhýbalo ocenění Filmové akademie. Většina filmových fanoušků si její herecký vrchol spojuje s oscarovým titulem Gorily v mlze, já ale tvrdím, že své herecké mistrovství ukázala nejlépe v Polanského nenápadném komorním snímku Smrt a dívka. Polanski často a úspěšně využíval jako východisko pro svá dramata divadelní předlohy. Tenhle kousek považuju za jeho "nejdivadelnější". Tři špičkoví herci, výborný scénář, který diváka až do poslední chvíle udržuje v napětí a nejistotě, na čí stranu konfliktu se postavit, kdo je vlastně obět a kudy vede cesta k vyrovnání se se špinavou minulostí. Polanski natočil emocemi nabité konverzační drama, jehož jedinou slabinou je, že někteří diváci by (celkem pochopitelně) upřednostnili atraktivnější formu efektního thrileru. Celkový dojem: 90 %. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (7)

  • Natáčení probíhalo v Chile, ve španělských městech Meirás a Valdoviňo a ve francouzském Billancourtu. (Terva)
  • Z celkového rozpočtu 12 000 000 amerických dolarů se tvůrcům do dubna roku 1995 vrátilo jen 2 100 000 amerických dolarů. (Terva)
  • Scény byly natáčeny neobvykle ve stejném pořadí, ve kterém se odehrávaly. (Terva)

Reklama

Reklama