Reklama

Reklama

Ples upírů

  • USA The Fearless Vampire Killers (více)
TV spot

I ty nejlépe míněné činy mohou mít katastrofální důsledky... Oné noci, v níž pronikal hluboko do samého srdce Transylvánie, netušil profesor Abronsius, jak blízek je cíle. V zájmu svých tajemných zkoumání cestoval už mnoho let napříč střední Evropou v doprovodu svého jediného žáka Alfréda. Učenec a vědec, jehož génia svět nedocenil, vložil své tělo i duši na oltář posvátného poslání: poznání a studia upírů. Dosud bezvýsledně. Teď však, po příjezdu do horské krčmy, jejíž stěny a trámy byly přímo ověnčeny česnekem (jak známo nejlepším to prostředkem proti upírům), se zdálo, že cíl je na dosah. Existence blízkého starého hradu tuto domněnku jen potvrdila. A profesor s Alfrédem se neohroženě vydali do boje… Parodii na upírské horory natočil režisér Roman Polanski podle vlastního scénáře (na němž se podílel s G. Brachem) a sám si v ní s chutí zahrál roli Alfréda. Využil v ní všech atributů klasických hororů, z nichž si ovšem dokázal chytrým a kultivovaným způsobem dělat legraci. Působivou atmosféru snímku podtrhují i ostatní složky – kamera, výprava, hudba… V době svého vzniku (druhá polovina šedesátých let) balancoval film na hranici mezi hrůzou a komedií, dnes jej již samozřejmě vnímáme spíše jako svého druhu mistrovské umělecké dílko. Roli krásné Sáry, o jejíž záchranu se naši dva hrdinové pokoušejí, hrála Sharon Tateová, pozdější Polanského manželka, která byla v r. 1969 v Hollywoodu zavražděna skupinou mladých fanatiků. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (256)

Skrk odpad!

všechny recenze uživatele

Nesmírně dementní a nudná blbost, která nebyla ani hororem a už vůbec ne komedií. Sledovat grimasy všech přehrávajích a špatných "herců", bylo utrpení. Jenom proto, že to režíroval přeceňovaný Polanski a hrála v něm Sharon Tate (oběť Charlese Mansona), nebudu film zbytečně nadhodnocovat, ale jelikož jsem na CSFD... ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Stylově asi ne dokonalé, ale přesto se tu podařilo vytvořit jednolité prostředí a perfektní úpíří parodii, při které jsem se zase až tolik nenasmál, ale skoro pořád pousmíval. Polanski má jednoduše talent pro znevážení vážných věcí. Jako herec se tu moc nepředvedl, ale zase s tím svým účesem působí docela sympaticky. V tomto filmu celému světu ukázal svoji krásnou Sharon Tate a někde v tom světě si na ni asi někdo začal brousit nejen zuby. ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Celkem slabý mix komedie a hororu, ve které moc nefunguje ani jedno. Některé vtipy a scény jsou sice fajn a je vidět, že Polanskimu nápady nechyběly (gay upír pobavil). Režisérsky to je ale příšerně utahané, herecky toporné a příběhově zcela nezajímavé. Je to škoda, protože nápady tam rozhodně byly. Žánr upírských filmů ale nabízí mnohem a mnohem více zajímavějších kousků. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vybaven základní znalostí německé verze muzikálu Ples upírů a některých částí českého zpracování, pustil jsem se do filmové předlohy. Neměl jsem zvláštní očekávání, ale již od prvních minut jsem tušil, že mi snímek půjde k chuti. Za sebe mohu konstatovat, že prolínání humoru a hororu je tu zdařilé, herecké výkony jsou hodny chvály, zejména Ferdy Mayne coby hrabě von Krolock neměl chybu. Nepostrádal charisma, byl zároveň démonický a jeho akcent perfektně spoluutvářel charakter ztvárněné postavy. Zvolené prostředí a kulisy měly atmosféru, byť samozřejmě poplatnou stáří filmu. Z hororových pasáží bych vyzdvihl příchod Krolocka k Sáře během koupele a naháněčku Herberta s Alfrédem. Sharon Tate je ve své roli půvabná a chtě nechtě, uvědomuje si divák její tragický osud. Zajímavým zjištěním bylo, že její melodie, kterou si zpívá (spíše brouká či jak to nazvat), použili též v muzikálu. Že by z úcty k ní? ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Myslela jsem, že Ples upírů, na nějž mě Roman Polanski pozval, bude o poznání barvitější, rušnější a živelnější. Na samotný ples se dostaneme až zhruba dvacet minut před koncem. Tomu předchází výpravy profesora Abronsiuse a jeho společníka Alfreda z jedné místnosti do druhé, navrch a zase dolů, aniž by se mezi tím událo něco podstatného. Což může již po chvíli začít lehce nudit. Příběh je nabit humorem i atmosférou, ale od Plesu upírů bych čekala, že upíři nepřijdou na řadu až k závěru filmu. ()

Galerie (161)

Zajímavosti (15)

  • Roku 1997 ve Vídni nastudoval režisér Roman Polanski "Ples upírů" jako divadelní muzikál. (Lynette)
  • Režisér Polanski nechal v Alpách, kde natáčení probíhalo, najmout velmi mnoho truhlářů na výrobu rakví, které pro film potřeboval. Turisty to natolik zneklidňovalo, že místní hoteliéři museli zveřejnit vývěsky ujišťující hosty, že území nebylo zasaženo nějakou smrtící nákazou. [Zdroj: Cinema] (Terva)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno