Reklama

Reklama

Ples upírů

  • USA The Fearless Vampire Killers (více)
TV spot

I ty nejlépe míněné činy mohou mít katastrofální důsledky... Oné noci, v níž pronikal hluboko do samého srdce Transylvánie, netušil profesor Abronsius, jak blízek je cíle. V zájmu svých tajemných zkoumání cestoval už mnoho let napříč střední Evropou v doprovodu svého jediného žáka Alfréda. Učenec a vědec, jehož génia svět nedocenil, vložil své tělo i duši na oltář posvátného poslání: poznání a studia upírů. Dosud bezvýsledně. Teď však, po příjezdu do horské krčmy, jejíž stěny a trámy byly přímo ověnčeny česnekem (jak známo nejlepším to prostředkem proti upírům), se zdálo, že cíl je na dosah. Existence blízkého starého hradu tuto domněnku jen potvrdila. A profesor s Alfrédem se neohroženě vydali do boje… Parodii na upírské horory natočil režisér Roman Polanski podle vlastního scénáře (na němž se podílel s G. Brachem) a sám si v ní s chutí zahrál roli Alfréda. Využil v ní všech atributů klasických hororů, z nichž si ovšem dokázal chytrým a kultivovaným způsobem dělat legraci. Působivou atmosféru snímku podtrhují i ostatní složky – kamera, výprava, hudba… V době svého vzniku (druhá polovina šedesátých let) balancoval film na hranici mezi hrůzou a komedií, dnes jej již samozřejmě vnímáme spíše jako svého druhu mistrovské umělecké dílko. Roli krásné Sáry, o jejíž záchranu se naši dva hrdinové pokoušejí, hrála Sharon Tateová, pozdější Polanského manželka, která byla v r. 1969 v Hollywoodu zavražděna skupinou mladých fanatiků. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (256)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vybaven základní znalostí německé verze muzikálu Ples upírů a některých částí českého zpracování, pustil jsem se do filmové předlohy. Neměl jsem zvláštní očekávání, ale již od prvních minut jsem tušil, že mi snímek půjde k chuti. Za sebe mohu konstatovat, že prolínání humoru a hororu je tu zdařilé, herecké výkony jsou hodny chvály, zejména Ferdy Mayne coby hrabě von Krolock neměl chybu. Nepostrádal charisma, byl zároveň démonický a jeho akcent perfektně spoluutvářel charakter ztvárněné postavy. Zvolené prostředí a kulisy měly atmosféru, byť samozřejmě poplatnou stáří filmu. Z hororových pasáží bych vyzdvihl příchod Krolocka k Sáře během koupele a naháněčku Herberta s Alfrédem. Sharon Tate je ve své roli půvabná a chtě nechtě, uvědomuje si divák její tragický osud. Zajímavým zjištěním bylo, že její melodie, kterou si zpívá (spíše brouká či jak to nazvat), použili též v muzikálu. Že by z úcty k ní? ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Z téhle komedie vůbec rozesmátý nejsem, naopak mě uvrhla do menší deprese. Vtípků je sice dost, ale vyruší je mrazivá atmosféra celého snímku. Ne že by vyzněly trapně, to kupodivu vůbec. Je to holt zvláštní film. Roman Polanski působí jako zřejmě i ve svém skutečném životě, na pohled duchem nepřítomným, nesmělým a trochu ňoumovským dojmem. A Sharon Tate... okouzlující, nádherná - na těch pět minut co je na scéně. Nevím, ale možná právě oni dva a jejich pozdější osud jsou možná důvodem, proč to na mne celé tak smutně působí. Nicméně, jako horor průměrné (mimochodem hrabě von Krolock není špatný), jako komedie taktéž, jako celek výjimečné. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ako komédia to príliš nefunguje, ako horor to tiež nefunguje, ale ako film Romana Polanskeho to funguje skvele. Je to podobný prípad, ako Hitchove trilery, keď môžeme v žánrovom rámci čítať vzťahové metafory a zabávať sa na nich. Alfred túži po láske krásnej slečny, lenže ona má tendenciu ho nakoniec "vysať" ako každá žena chlapa (a naopak) a šíriť tak toto zlo ďalej do sveta. Je to ale lepšie, ako podľahnúť homosexuálnym zvodom Krolockovho synáčka. Nič proti tomu nezmôže ani kresťanstvo. Polanski sa baví, ja som sa ale aj napriek zvláštnej, zato pohlcujúcej atmosfére nijak špeciálne s ním nebavil. Ako paródia to zo žánrových klišé vyťažilo málo, ale o to Polanskemu primárne nešlo. Dilema v hodnotení, 70%. No a do tohoto kraja by som si rád zašiel na zimnú dovolenku. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Formálně a výtvarně takřka dokonalý film. Obsahově celkem podařená směsice lehounkého humoru (asi z 1/3) a hororu (asi 2/3). Rozhodně to není komedie k popukání a jak trefně vyjádřil Pohrobek, vzbuzuje spíše nepatrné pousmání než výbuchy smíchu. Jinak hororem to zůstává, proto myslím, že se nejedná o parodii, ale spíše o pojetí hororového tématu z nadhledu. Polanski si s tématem vysloveně pohrává. Ovšem k tomu, aby to bylo na 5 hvězdiček, to mělo být trochu kratší... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Dokonalý upírský hrad, židovský upír, který se nebojí křížů, a krásná Sharon Tate jsou hlavními klady. Jako celek mi ale film krev nějak nerozproudil, dá se říct, že v porovnání s pověstí, která jej předcházela, jsem byl docela zklamaný. Kazí ho totiž příšerné Alfrédovo ňoumovství. Vím, že je to komedie s nadsázkou, jenže tohle už není vtipné, ale na facku. Ovšem nějaký pořádný upírský film bych si dal, a nemyslím tím žádné (post)moderní příběhy o začleňování upírů do proudu života či váhání mezi upíry a vlkodlaky. ()

Galerie (161)

Zajímavosti (15)

  • Existují dvě verze filmu. Kratší americkou verzi bez souhlasu režiséra sestříhalo studio MGM a doplnilo animovanými titulky, vysvětlujícími úvod filmu. V této verzi byli navíc oba hlavní představitelé předabováni. [Zdroj: Cinema] (kenny.h)
  • Česká verze muzikálu Ples upírů se hraje od roku 2017 na scéně Goja music hall na pražském Výstavišti. (NinadeL)
  • Jméno hostinského Shagala (Alfie Bass) bylo vybráno na počest ruského malíře židovského původu Marca Chagalla. [Zdroj: Cinema] (Terva)

Reklama

Reklama