Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Spike Lee natočil příběh čtyř černošských amerických veteránů, kteří se vrací do Vietnamu najít tělesné pozůstatky velitele své čety a snad i zakopaný poklad. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (111)

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Spike je silný vo svojich trademarkoch, blackkklansmanovskom závere, narábaní s hudbou Blancharda a Gayea, a vietnamských retrospektívach. Hlásenia vietnamského rádia sa mi tuším páčili úplne najviac. A Lindo asi dostane oscara. Trochu problém sú ale zvyšné dve hodiny príbehu, na ktoré sú všetky tie premakané detaily našróbované, pretože aj keď to možno bol úmysel (obsadenie Jeana Rena), predsa len ide o dve hodiny béčkovej naháňačky za zlatom, kde najskloňovanejšie výrazy musia byť klišé a deus ex machina. Miracle at St. Anna bolo o jeden a pol triedy vyššie. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Mohlo to být tak povedené drama o přátelství, traumatech z války a chamtivosti a Spike Lee z toho udělal doslova krvák. První polovina je skvělá, seznamujeme se s postavami, sem tam nějaká hádka, nesouhlas, traumata z války, ale jakmile narazí na zlato, hned se to otočí. A ze super dramatu se najednou stává boj o přežití plný krve, střílení, bomb, výbuchů. Dokonce bych řekla, že se to blížilo typické Tarantinovce, ale proč to dělat? Příběh měl tak hezky našlápnuto, nemuselo to být dvě a půl hodiny dlouhé, stačila hodina a půl/tři čtvrtě a bylo by to solidní drama. Jsem docela výsledkem zklamaná. ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Mám pocit že záměrem Spike Leeho nebylo zrovna vytvořit film, který bude v divákovi vyvolávat myšlenky hlavně na to že "white lives matter". Ale povedlo se, tohle je agitka tak karikaturní, že to jinak nejde. Jejím největším hříchem je ale stejně hlavně to jak dlouhá a s jak nudnými akčními scénami je. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Mám trochu problém film zařadit žánrově. Možná trochu akční komedie, podfukářský thriller, drama o rodinných vazbách, válečný film. Tématem se zdá složitost spolužití menšin a ras. Mezi čtyřmi protagonisty začne idylka trochu skřípat. Obdivovatel Trumpa jak postupně zjistíme má posttraumatický stresový syndrom. Dohromady všechny ty žánry moc nedrží. Různé scény jsou skoro protichůdné. Možná tvůrci poukazují na zmatek světa a jeho nespravedlnost. V jedné se v epizodní roli dokonce objeví Jean Reno. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Moc jsem se na tenhle film těšil, chyba. Krom toho, že film je strašně nudný a roztahaný, mi vadilo, že ústřední čtveřice si zahrála i v retrospektivě a vypadali tam i stejně staří. Vedle nich pak Boseman vypadal směšně. Co mě ale nejvíc vytočilo byli ubrečení černí muži, kteří znají jen křivdu a utrpení a jen oni krváceli pro Ameriku a přitom kradli zlatý cihly. Spike si už evidentně nevidí do pusy. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (6)

  • Snímek nesl původně název „The Last Tour“ a napsali ho Danny Bilson a Paul DeMeo. V první myšlence pojednával o čtyřech stárnoucích bílých veteránech, kteří se vraceli do Vietnamu. Oliver Stone v této době projevil zájem o režii, avšak producent Lloyd Levin zahlédl v jednom z rozhovorů se Spikem Lee jeho vyprávění o oblíbeném filmu Poklad na Sierra Madre (1948) a domníval se, že podobné prvky ocení i u tohoto snímku. Leeovi se ta premisa líbila a ve spolupráci s jeho spoluscenáristou, Kevinem Willmottem, přepsal scénář, aby příběh byl o vojácích černé pleti. (Kuzmik)
  • Ústřední postavy ve scénách války ve Vietnamu střílejí ze svých útočných pušek M16 dávkami. Ve Vietnamu se za války používaly pušky M16A1, které byly pouze samočinné. Verze M16A2 byla již ve verzi full auto, ale požívat se začala až po válce ve Vietnamu. (JohnSmith)
  • Natáčelo se v Chiang Mai v Thajsku a v Ho Chi Minh City ve Vietnamu. (SONY_)

Související novinky

Herec Chadwick Boseman zemřel ve věku 43 let

Herec Chadwick Boseman zemřel ve věku 43 let

29.08.2020

Hvězda Black Panthera herec Chadwick Boseman zemřel ve věku 43 let. Talentovaný herec prohrál svůj čtyřletý boj s rakovinou tlustého střeva. Boseman hrál kromě krále ve filmech od Marvelu také ve… (více)

Reklama

Reklama