Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je lepší být úspěšnou herečkou než neúspěšným hercem... Dnes už klasická převleková komedie Tootsie (1982) vychází z osvědčené premisy. Nezaměstnaný herec Michael Dorsey těžce shání i drobné role, a proto se rozhodne prorazit v ženském převleku. Dostane hlavní úlohu v populárním televizním seriálu, má úspěch, ale problémy „rozdvojené osobnosti“ ho dostávají do často neřešitelných situací. Tootsie stojí a padá s přesvědčivostí masky a hereckého výkonu Dustina Hoffmana. Známý americký herec tady dostal „nejlepší ženskou roli roku“, jak se výstižně vyjádřil jeden anglický recenzent v dobové kritice, a podává v ní obdivuhodný výkon. Tootsie je sice především špičkovým zábavným dílem, ale poskytuje i řadu velmi trefných postřehů z newyorského uměleckého světa a s nečekanou hloubkou se dotýká vztahů mezi pohlavími a mezi lidmi vůbec. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (342)

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Úžasná romantická komedie, v níž je hlavní představitel převlečen do ženské role. Patrně nejlépe zvládnutý film na toto téma. Těžkým konkurentem je pro mne ještě "Táta v sukni" s Robinem Williamsem či "Někdo to rád horké". Tohle dílo ale o kousek vede. Úžasné dialogy, vtipné scény, dokonalé herecké výkony a romantický podtext prostě namíchal dokonalou atmosféru. Jednoznačných 95% ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Dustin Hoffman hraje chlapa co hraje ženu co hraje ředitelku nemocnice. Takže buď je to schizofrenik, nebo výbornej herec. Já se přikláním k tomu, že to je génius, který dokáže bravurně ztvárnit jak charakterní postavu, tak komediální, bez ohledu na pohlaví. Komedie je to však zcela předvídatelná, trochu lepší průměr. ()

Reklama

petaspur 

všechny recenze uživatele

Dorothy Michaelsová je slavnou seriálovou herečkou, ale jako každá hvězda má svoje pečlivě skrývané chyby. Například se musí každý den tajně holit, chodit na vysokých podpadcích se naučila teprve nedávno a v přítomnosti své kolegyně Julie musí skrývat ztopoření něčeho, co by mezi jejíma nohama rozhodně nemělo být. Dorothy je totiž tak trochu chlap, kterého k transvestitismu nepřivedla vášnivá touha po nošení ženských šatů, ale obyčejný prázdný žaludek nezaměstnaného herce. Přestože mi nepřipadá příliš vtipné převléknout chlapa do ženských šatů, tak v tomto případě mne to ještě bavilo. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Převlekové komedie bývají bohužel většinou zcela postaveny na výkonu jediného herce. Tootsie je naštěstí výjimkou, protože vedle famózního Dustina Hoffmana je ještě několik výborných herců, celé je to postavené na scénáři, který má hlavu a patu, a bezchybně realizováno. Navíc je zápletka chytře využita k ironizování docela vážných problémů. A ve výsledku je to hlavně skvělá zábava. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Byla až dodneška ostuda, že jsem tak legendární a známý film Tootsie ještě neviděla, ale už jsem si mezeru vyplnila a konečně se koukla. Film se mi líbil moc. Narozdíl od pár nejmenovaných filmů mě bavilo sledovat osudy hrdinů a jejich příběhy, jaksi se mi dostali pod kůži. A navíc Dustin Hoffman byl jako ženská rozkošný a roli zahrál opravdu skvěle! Zkrátka film, co musíte vidět a baví vás až do konce! ()

Galerie (60)

Zajímavosti (19)

  • Dustin Hoffman se v dámském kostýmu vypravil na třídní schůzky svých dětí jako jejich tetička - nikdo ho nepoznal. (Sonnery)
  • Knihovna Kongresu USA jmenovala Tootsie v roce 1998 "kulturně významným filmem" a vybrala ho pro uchování v Národním filmovém registru. (S.i.d.)
  • Dustin Hoffman si najal zkušeného poradce, transvestitní hvězdu Holly Woodlawa, který několik let před tím proslul jako jedna ze stars legendárního studia „Factory“ Andyho Warhola. [Zdroj: Premiere] (zdeny99)

Reklama

Reklama