Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je lepší být úspěšnou herečkou než neúspěšným hercem... Dnes už klasická převleková komedie Tootsie (1982) vychází z osvědčené premisy. Nezaměstnaný herec Michael Dorsey těžce shání i drobné role, a proto se rozhodne prorazit v ženském převleku. Dostane hlavní úlohu v populárním televizním seriálu, má úspěch, ale problémy „rozdvojené osobnosti“ ho dostávají do často neřešitelných situací. Tootsie stojí a padá s přesvědčivostí masky a hereckého výkonu Dustina Hoffmana. Známý americký herec tady dostal „nejlepší ženskou roli roku“, jak se výstižně vyjádřil jeden anglický recenzent v dobové kritice, a podává v ní obdivuhodný výkon. Tootsie je sice především špičkovým zábavným dílem, ale poskytuje i řadu velmi trefných postřehů z newyorského uměleckého světa a s nečekanou hloubkou se dotýká vztahů mezi pohlavími a mezi lidmi vůbec. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (342)

svik 

všechny recenze uživatele

Ho Ho Ho Dustin je veliký herec, ale tohle je moc. Mě se film absolutně nezamlouval. Americká zbrklost ve střeštěných nápadech mě pomalu ani nenechala film dokoukat. Přišlo mi to nudné a blbé. Kdyby Huffman ve filmu nezneužil postavení toho, že je žena nevím čemu bych se smál. Tady je lepší. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jedna z amerických klasík 80tych rokov. Netreba sa nechať odradiť príšerným patriotickým plagátom, v ktorom je ale množstvo irónie. Tootsie je veľmi milá komédia, ktorá si strieľa zo spoločnosti, kde neúspešný muž je ochotný sa prezliecť za ženu, aby sa dokázal presadiť. Výhoda filmu spočíva v tom, že Hoffman je veľká hviezda, ale zároveň nie je žiaden krásavec, takže si môže dovoliť zahrať takúto úlohu. Predstavte si v nej trebárs Redforda, to by asi nešlo. Prečo dopadli prevlekové komédie tak, ako dopadli, sa treba opýtať Lawrenca alebo Sandlera. ()

Reklama

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Další z filmů, který mě až to teď míjel, a přitom je to vynikající komedie! Dustin Hoffman má obrovské charisma, ať už zde hraje muže nebo ženu, a nutno říct, že ta ženská figura se mu opravdu povedla. Postava rázné "Dorothy" dokáže vytěžit obrovské množství zábavy a nezbývá než obdivovat Hoffmanovo herecké umění. Celkově je to velmi svěží podívaná s vtipnými dialogy (dobře funguje dvojice Hoffman+Murray). Konec je samozřejmě celkem klasický happy end, ale od komedie tohoto typu ani nic jiného čekat nemůžeme, a tak jsem byla maximálně spokojená. ~(4,1)~ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„To je cvokárna a ne špitál..“ Do ženské role v pitomé soap opeře je přes hromadu uchazeček nakonec obsazen převlečený muž a aby byla řádně nastolena genderová rovnováha, všichni muži jsou tu samolibí, ulhaní a nebo chlípní (někteří jsou i kombinací toho všeho). Záměna mužské a ženské identity pak vede k situacím, kdy Tootsie musí odrážet heterosexuální útoky (fakticky homosexuální) a naopak se krotit při útocích svých, aby nevypadaly jako lesbické. Hned jsem si vzpomněl na rady Černé zmije nadporučíku Georgeovi, jenž si získal oblibu mužského publika a především generála Melchetta při vystupování na estrádách jakožto Grandiózní Georgina: 1.) Nikdy, opakuji nikdy, nesmíš sundat paruku, 2.) nikdy nic neříkej a za 3.) a to je to nejdůležitější - nenech se opít a nenech ho, aby tě na verandě ojel.. Toť Pollackův úsměvný, lehce romantický pohled na politiku rovné šance, za kterým stojí scénárista seriálu M.A.S.H. Larry Gelbart. Nutno podotknout, že takové filmy se už příliš netočí a vlastně ani nenosí. Nyní se s laciností, vulgaritou a chlupatými varlaty pod sukní už nikdo nepárá a rojí se nám tu různí varietní travestité jako třeba bratři Wayansové, Marťa Lawrence či Amy Schumer. I když...ta poslední jmenovaná bude nejspíš žena.. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Když dostal Oscara za režii, pronesl jinak mírný a hodný Sydney Pollack památná slova: "Radši bych se ho vzdal, kdyby mi to vrátilo devět měsíců života, které jsem ztratil natáčením s Dustinem." ;-) Zdá se, že realizace Tootsie nebyla tak příjemná a výživná jako samotný výsledek. Svědčí o tom i fakt, že scénář původního autora Murrayho Shisgala narychlo vylepšoval zkušený Larry Gelbart a když se vyčerpal i on, povolali proslulou "stínovou autorku" Elaine May, která už zachránila řadu nedovařených komedií. Ale porodní bolesti pominuly a zůstal neobyčejně krásný a svěží plod jejich vzájemné nenávisti. Podle mého názoru nejlepší převleková komedie všech dob. 100 % ()

Galerie (60)

Zajímavosti (19)

  • Scénář snímku byl mnohokrát přepsán, než získal finální podobu. (S.i.d.)
  • Dustin Hoffman si musel denně holit nejen obličej, ale také nohy, paže, hřbety rukou i vnější stranu prstů. Celou tuhle operaci provázel v sauně, neboť horký vlhký vzduch tam usnadňoval oholení nepoddajných chloupků. Kromě toho nosil umělé zuby, vycpávky tváří a make-up, který mu způsoboval akné. Kompletní namaskování trvalo každý den tři hodiny, ovšem natáčet se mohlo také jen tři hodiny. Pak totiž herci začínaly viditelně rašit vousy. [Zdroj: Premiere] (zdeny99)
  • Dustin Hoffman si najal zkušeného poradce, transvestitní hvězdu Holly Woodlawa, který několik let před tím proslul jako jedna ze stars legendárního studia „Factory“ Andyho Warhola. [Zdroj: Premiere] (zdeny99)

Reklama

Reklama