Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je lepší být úspěšnou herečkou než neúspěšným hercem... Dnes už klasická převleková komedie Tootsie (1982) vychází z osvědčené premisy. Nezaměstnaný herec Michael Dorsey těžce shání i drobné role, a proto se rozhodne prorazit v ženském převleku. Dostane hlavní úlohu v populárním televizním seriálu, má úspěch, ale problémy „rozdvojené osobnosti“ ho dostávají do často neřešitelných situací. Tootsie stojí a padá s přesvědčivostí masky a hereckého výkonu Dustina Hoffmana. Známý americký herec tady dostal „nejlepší ženskou roli roku“, jak se výstižně vyjádřil jeden anglický recenzent v dobové kritice, a podává v ní obdivuhodný výkon. Tootsie je sice především špičkovým zábavným dílem, ale poskytuje i řadu velmi trefných postřehů z newyorského uměleckého světa a s nečekanou hloubkou se dotýká vztahů mezi pohlavími a mezi lidmi vůbec. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (342)

Petrasuvicka 

všechny recenze uživatele

Absolutní pecka. Obdivuju fakt, jak se Dustin dokázal tak přesvědčivě vctít do role ženy. Ale nejlepší jsou momenty, kdy se na první pohled křehká žena projeví jako obhroublý muž. Už dlouho jsem ten film neviděla a myslím, že se k němu velice brzy a s chutí vrátím. Protože obsahuje další jedinečné kouzlo vtipu a dobré komedie. Protože i po stý vás to nepřestane bavit. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

K tomu snad není co dodat. Nepřekonatelná převleková komedie, které se nemůže rovnat ani Mrs. Doubtfire - táta v sukni. Jedinečný Dustin Hoffman hraje tak přesvědčivě, že si snad myslíte, že se měl narodit jako žena :-) Jessica Lange vnáší do filmu takový zvláštní půvab a kouzlo, ale jestli byl její výkon až tak vynikající, že za něj obdržela Oscara...nevím...ale asi jo, bez ní by to nebylo ono. Jinak nevím co bych měl vytknout, když to člověk může vidět několikrát a pořád se mu zdá, jako kdyby to viděl poprvé. Zajímavé pojetí a zpracováno je to jako symfonie, všechno perfektně ladí a to se v komedie obzvláště cení. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nemám rád filmy, ve kterých se chlapi převlékají za ženy, ale Dustin je fakt dobrej a vypadá jako ženská, a ne transvestita (takže souhlasím s komentářem kolegou Galadriela). Lákavá je Jessica Lange, potěší přítomnost Billa Murrayho i komandanta George Gaynes Lassarda. Dabing Václava Postráneckého je skvělý, báječně mu přizvukují Pavel Trávníček, (skvěle obsazený Jan Přeučil), Ljuba Krbová i František Němec, o velkém talentu Rudolfa Hrušínského ani nemluvě (ten chlap kdyby mluvil zimnici čtvrtodenní, pořád bude bezvadnej). Možná zbytečně moc dlouhé, i když odhalení je vymyšleno pěkně. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Mile mě překvapilo, jak moc má Tootsie blízko k civilnímu dramatu, či ironické komedii, než k takové té rovině rodinného filmu, který jsem trochu očekával při přirozené snaze srovnávat film s Tátou v sukni. Díky této pozici o něco více ambicióznějšího pojetí a vyznění je ale Tootsie mnohem náchylnější ke kritice, nicméně myslím, že se i po letech stále drží a dokáže rozesmát. 7/10 ()

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické 4* tuhle klasiku zná určitě většina z mé generace a starší a je to jeden z mála amerických filmů, které se na československém televizním kanálu mohli objevit před revolucí. A myslím, že by se mohla líbit i těm mladším, protože je to kvalitně natočná komedie, kterou vyzdvihuje zejména herecký výkon Dustin Hoffmana. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

Galerie (60)

Zajímavosti (19)

  • Ústřední melodie filmu "It might be You" se dostala do hitparád, nejprve do top 40 v USA a pak na první místo v US Adult Contemporary charts. (S.i.d.)
  • Dustin Hoffman si najal zkušeného poradce, transvestitní hvězdu Holly Woodlawa, který několik let před tím proslul jako jedna ze stars legendárního studia „Factory“ Andyho Warhola. [Zdroj: Premiere] (zdeny99)
  • Dustin Hoffman se v dámském kostýmu vypravil na třídní schůzky svých dětí jako jejich tetička - nikdo ho nepoznal. (Sonnery)

Reklama

Reklama