Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Řidič starého náklaďáku Charvát (M. Perepeczko) se před půlrokem vrátil z vězení, kde byl za napadení. Kolegové jeho minulost znají, ale před svou bytnou Jarošovou (J. Obermaierová) a jejím desetiletým synkem Míšou vystupuje Charvát jako bezúhonný a spolehlivý člověk. Jedné víkendové noci muž sveze dvě studentky (J. Nagyová a D. Patrasová), kterým ujel poslední vlak. Neovládne své potlačované touhy a na odlehlém místě jednu z dívek znásilní a obě dvě zavraždí. Jejich těl se zbaví na velké skládce. Jenže mrtvoly druhý den objeví starý lesník, a tak se hned rozběhne pátrání. Vyšetřovatel Kameník (Z. Buchvaldek) se zpočátku nemá čeho chytit, tím spíš že korunní svědek záhy zemře na infarkt. Přesto se však díky pečlivé kriminalistické práci podaří dát dohromady několik stop, které ukazují správným směrem… (Česká televize)

(více)

Recenze (229)

tron 

všechny recenze uživatele

Matne sa mi marí, že Smrť stopárok som prvý raz videl ako dieťa a iba v útržkoch. Nie celé. To sa mi podarilo až v roku 2017. Šofér nákladiaku Charvát je ťažko zabudnuteľná postava. Snímka je naturalistická, relatívne „dokumentárna“ a väčšinu času snímaná z pohľadu beštiálneho vraha, pričom obete a policajti majú v podstate len cameá. V tomto Smrť stopárok veľmi pripomína podobne chladný, bezcitný a o 5 rokov starší Deň Šakala s Edwardom Foxxom. Snímka sa spolieha na realistickú atmosféru, legendárnu scénu so zabíjaním v nočnom lese a na živočíšny výkon mužného Mareka Perepeczka (takú negatívnu rolu vraj nesmel hrať žiadny český herec, lebo by mu to navždy zničilo kariéru, tak to podľa očakávaní schytal Poliak). Poteší sympaticky krátka stopáž a pár úderných scén. Ale ku koncu to jemne nudí. ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Holky blbý, proč jste tam lezly? To vám nikdo nevysvětlil, že stopovat není zrovna nejbezpečnější způsob přepravy z místa na místo? Tak nakonec jste přepraveny byly, to je pravda... A ta vaše otevřená kukadla... Působivé. Téma zajímavé a o to víc děsivé, že to bylo podle skutečnosti. Herecké obsazení, řekla bych, velice dobré. A nemyslím jen skvělého hlavního hrdinu. Nejdřív jsem se celkem nudila, postupně mi celý film přišel zajímavější a zajímavější a v poslední třetině už jsem jen vnímala docela slušnou i poutavou detektivku. Bravo! Takže z tří hvězdiček jsem se nakonec vyšplhala na čtyři. Pro mne kvalitní česká kriminálka. ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Jako malou mě rodiče odehnali od obrazovky a když jsem povyrostla, byla jsem pak tímhle českým thrillerem zklamaná - čekala jsem, že to bude mnohem drsnější:-). Na svou dobu každopádně solidní kriminálka s důrazem na psychologii vraha a ponurou "retro" atmosférou. Hodnoceno pohledem současného diváka - mírný nadprůměr. 60% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Kriminálka se slušnou atmosférou, spádem, skvěle obsazeným a výborně zahraným vrahem, slušným hudebním motivem a samozřejmě s již příslovečnými scénami brutálního znásilnění a dvou dost explicitních vražd. Co naopak film trochu sráží je moc na hák brané vyšetřování, které chtělo víc času, na druhou stranu má díky tomu film velký spád. Na hraně tří a čtyř hvězd, ale mírně nadhodnotím, tak 72 %. ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Na vybornou natocene znasilneni, scena pusobi velice verohodne. Villem Besser propujcil hlas polskemu herci znamenite. Scena ze zaveru kdy policie zjistuje, ze prislusnik Zajicek nezajistil plnou nadrz benzinu v policejnim aute mi silne pripomina nas slendrian a pocit pro povinost i kdyz casy se meni. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (22)

  • Polského herce Marka Perepeczka pro postavu vraha objevil režisér Polák v barrandovské kartotéce a obsadil ho, protože uměl zahrát roli přesvědčivě. Perepeczko se kvůli filmu uvolnil na celé čtyři měsíce ze závazků ve Varšavě a režisér měl výjimečně k dispozici herce po celou dobu natáčení, což by s československým hercem nešlo tak snadno. (BoredSeal)
  • Celý film byl natočený v reálných exteriérech, a to s ruční kamerou, kterou obsluhoval Josef Vaniš. (JARDAHONDA)
  • Ačkoli Marek Perepeczko, který se věnoval kulturistice, na první pohled působil velmi robustně a brutálně, jeho povaha byla naprosto odlišná. Projevilo se to ve scéně, kdy měl Martu (Dagmar Patrasová) škrtit. Odmítal ji pořádně stisknout. Po její drobné slovní provokaci ji stiskl tak, že měla na krku otlaky několik dnů. (Dinsberg)

Související novinky

Zemřel herec Karel Heřmánek

Zemřel herec Karel Heřmánek

včera

Ve věku šestasedmdesáti let v sobotu 24. srpna tragicky zemřel oblíbený český herec Karel Heřmánek. Následujícího rána o tom informovala jeho rodina prostřednictvím facebookového profilu Divadla Bez… (více)

Reklama

Reklama