Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Řidič starého náklaďáku Charvát (M. Perepeczko) se před půlrokem vrátil z vězení, kde byl za napadení. Kolegové jeho minulost znají, ale před svou bytnou Jarošovou (J. Obermaierová) a jejím desetiletým synkem Míšou vystupuje Charvát jako bezúhonný a spolehlivý člověk. Jedné víkendové noci muž sveze dvě studentky (J. Nagyová a D. Patrasová), kterým ujel poslední vlak. Neovládne své potlačované touhy a na odlehlém místě jednu z dívek znásilní a obě dvě zavraždí. Jejich těl se zbaví na velké skládce. Jenže mrtvoly druhý den objeví starý lesník, a tak se hned rozběhne pátrání. Vyšetřovatel Kameník (Z. Buchvaldek) se zpočátku nemá čeho chytit, tím spíš že korunní svědek záhy zemře na infarkt. Přesto se však díky pečlivé kriminalistické práci podaří dát dohromady několik stop, které ukazují správným směrem… (Česká televize)

(více)

Recenze (229)

Juto 

všechny recenze uživatele

Film je veľmi pútavo natočený. Cez profesionalitu a zručnosť, s ktorou je vytvorený, sa však niekde v polovici láme, keď sa príbeh obracia niečo iné, v príbehu vyšetrovania zločinu. A samotný záver dokonca trošku preháňa, rovnako ako zbytočné zdôrazňovanie dôležitých rekvizít, ktoré pri objavení sprevádza tak zvýraznený hudobný doprovod, že každý hneď vie, čo nastane. Tiež záver je trochu pritiahnutý za vlasy a trochu až nadnesene sa v ňom útočí na divákove nervy. 6/10 ()

topi 

všechny recenze uživatele

Působivý kriminální snímek s temnou atmosférou, a vynikajícím představitelem v hlavní roli. Od začátku sledujeme vraha, který uškrtí 2 stopařky v podání Jany Nagyové a Dády Patrasové. Jejich mrtvoly jsou velice působivé a dobře namaskované. Také zabití vraha je na české poměry velice efektivní a propracované. Vrah v podání polského herce Marka Perepeczka je velice přesvědčivý hromotluk a působí neotřelým dojmem. Parádní zastřený hlas mu propůjčil skvělý český herec Vilém Besser. Původně měl roli vraha hrát Petr Kostka, ale tvůrci filmu si řekli, že by ho u nás lidi přestali mít rádi a dlouho by trvalo, než by se nálepky vraha zbavil, protože ta role byla hodně odpudivá, tak ji nabídli polskému herci, už i kvůli autentickému a neznámému obličeji. Marek Perepeczko byl jinak při natáčení velice milý a hodný chlap a když měl škrtit Dádu, tak mu to nedělalo moc dobře a sama Dáda mu říkala, at´ přitlačí. Výborný hudební doprovod obstaral Karel Svoboda a kameraman Josef Vaniš celý film točil v reálech jedinou ruční kamerou. Vznikl tak perfektní kriminální příběh, který byl inspirován skutečnou událostí - brutální vraždou dvou mladých dívek. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Po tomto filme sa museli stopárky z ciest celkom vytratiť a slušní vodiči prišli o príjemnú konverzáciu na cestách. To hrdúsenie a otvorené mŕtvolné oči boli dosť silné scény, zvyšok je klasické socialistické krimi so súdruhmi príslušníkmi a psychologický profil vraha. Krimi je netradičné v tom, že od samého začiatku vraha poznáme, ideme mu až pod kožu a zostáva len čakať, kedy, ako a koho. –––– Ono je to trochu jinak kamaráde. Já o chlapy nemám nouzi. Spíš jsem si řekla, že než si od tebe nechat pomačkat fasádu, tak ti radši podržím. ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Na vybornou natocene znasilneni, scena pusobi velice verohodne. Villem Besser propujcil hlas polskemu herci znamenite. Scena ze zaveru kdy policie zjistuje, ze prislusnik Zajicek nezajistil plnou nadrz benzinu v policejnim aute mi silne pripomina nas slendrian a pocit pro povinost i kdyz casy se meni. ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Kdyby to mělo trochu inteligentní konec, scény, v níž Charvát uteče ze závodu by nebyly tak úděsně odfláknuté, nehrál by tam Zdeněk Buchvaldek, postavy by nemluvily tak odporně spisovnou češtinou a Vilém Besser by Charváta i hrál a ne jen daboval (Marek Perepeczko sice hraje dost dobře, ale Besserův zamyšlený hlas se k poněkud buransky působícímu Perepeczkově zevnějšku moc nehodí - mimochodem, Besser měl podobně jako Václav Voska na filmy prostě smůlu, hrál jen v několika blbých agitkách a ze slušných rolí ho znají spíše rozhlasoví posluchači a zatvrzelí příznivci dabingu) a nebyly by tam zbytečné a špatné scény s tím fakanem, kterého Charvát unese, byl by to špičkový thriller s vynikající atmosférou a dobře vystavěným dějem, ne o moc horší než světové filmy. Psychologie postavy řidiče Charváta, který znásilňuje a zabíjí stopařky, je výborně propracovaná a scény s ním většinou nemají chybu, stejně jako špinavé a temné prostředí, které má tehdejšímu Československu nepochybně dost blízko. Film byl na svou dobu dost odvážný, nejen kvůli vraždícím a znásilňovacím scénám a docela krvavému snajprování na konci, ale i kvůli absenci jakéhokoliv agitkování, které se nevyhnulo ani nejoceňovanějším filmům té doby - Smrti stopařek překvapivě ano. Film, který má sice nějaké mouchy, ale přesto patří k nejpodceňovanějším českým filmům, který by si zasloužil podstatně větší pozornost. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (22)

  • Mezi filmem a skutečností lze najít několik odlišností. Například zavražděné dívky se ve skutečnosti jmenovaly Tatina Gangurová a Viera Kukulská. Skládka, kde zavražděné pohodil skutečný vrah, byla ve Valašských Kloboukách. Ve skutečnosti hlavní svědek nejel autobusem, ale projížděl kolem skládky v osobním autě, přičemž se po deseti minutách vrátil, aby se na skládku podíval. (M.B)
  • Vůz, kterým jezdil Charvát (Marek Perepeczko), je nákladní automobil značky Roman R 8.135 F. Stejným jezdil skutečný vrah Miroslav Somora. (Kirman)

Reklama

Reklama